Formula Ford on erinomainen ponnahduslauta kohti kansainvälisiä formulaluokkia

6.2.2018 / 12:52

[ A- ] / [ A+ ]

Viime kaudella historiansa suurimmat muutokset kokenut Formula Ford -sarja tähtää tulevaan kauteen kovin panostuksin. Tavoitteena on kerätä 50000 euron vuosittainen stipendi, jota ovat oikeutettuja hakemaan SM-sarjassa kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet kuljettajat.

Tulevana kautena Formula Ford tekee historiallisen kädenojennuksen Suomalaiseen rata-autoiluun. Toimintaa pyörittävä yhdistys on lähtenyt keräämään merkittävää stipendiä luokassa menestyvälle kuljettajalle helpottaakseen kuljettajan etenemistä urallaan kansalliselta tasolta kohti kansainvälistä menestystä. Stipendi käytetään seuraavalle kaudelle johonkin kansainväliseen autourheiluluokkaan. Stipendistä on tarkoitus tehdä toistaiseksi vuosittain jatkuva perinne ja ensimmäiset sopimukset kummiyritysten kanssa ovatkin kolmivuotisia.

Perinteistä luokkaa on ajettu Suomessa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1980 lähtien, eli tuleva kausi on jo 39. Viime kaudelle luokkaa uudistettiin merkittävästi sallimalla autoihin aerodynaamista pitoa lisäävät etu- ja takasiivet. Nämä toivatkin oleellisesti vauhtia lisää ja kierrosennätykset laitettiinkin heti uusiksi kaikilla radoilla, missä kisoja ajettiin.

Kokonaisuutena luokka pitää edelleen kiinni alkuperäisestä ajatuksestaan toimia edullisena siirtymäluokkana nuorelle kuljettajalle kohti kansainvälisiä formulaluokkia tai kokeneemmalle kuljettajalle kokemusten hankkimiseksi Formula-autoista.

Turvallista ja taloudellista kilvanajoa

Luokan edullisuus perustuu perinteisiin koeteltuihin ratkaisuihin tekniikan ja rungon osalta, jolloin mitään kalliita usein toistuvia huoltoja ei tarvitse tehdä. Moottorilla ajaa helposti neljästä viiteen kautta tai noin 15000 kilometriä ilman huoltotarvetta. Huollon voi tehdä joko itse, tai huollattaa osaavalla henkilöllä Suomessa. Täydellinen moottorin peruskorjaus teetettynä ulkoisella toimijalla maksaa osineen ja töineen noin 1500-2000 euroa.

Vaihdelaatikko on vuosikymmenien kokemuksen pohjalta osoittautunut lähes ikuiseksi. Yksittäisiä välityksiä tietysti rikkoutuu ajoittain, mutta näiden uusiminen maksaa muutamia satoja euroja kaudessa. Rungon osat ovat valmistajakohtaisia. Rungot on suunniteltu siten, että kolareissa yleensä rikkoutuu muutamia pyöränripustuksia, kustannusten ollessa tällöin ennemmin satoja kuin tuhansia euroja per kolari.

Pahimmissa kolareissa, joissa kaikki pyöränripustukset ovat tuhoutuneet, varaosakustannukset ovat olleet noin 4000-5000 euroa. Näitä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana muutamia kappaleita. Yksinkertaisuudestaan huolimatta auton turvarakenteet ovat osoittautuneet hyvin toimivaksi, kilpailijan loukkaantumisia kilpailutilanteessa ei ole viimeiseen vuosikymmeneen tapahtunut ainuttakaan Suomessa.

Autossa kaikki osa-alueet, kuten siivet, jousitus, iskunvaimennus, ohjauskulmat ja vaihdevälitykset ovat vapaasti säädettävissä. Tämä opettaa kuljettajille auton säätöön liittyvät perustaidot, joita kuljettaja tulee tarvitsemaan urallaan siirtyessään ”isompiin” formulaluokkiin.

Lue myös! Formula Fordeihin kerätään stipendirahastoa (2.12.2017)

Teksti: Formula Ford -sarjan tiedotus
Kuva: Taneli Niinimäki / AKK


Facebook kommentit