MOTORSPORT

G-Fors ja Kalliokoski kovin tavoittein alkavaan kauteen – “Teknisestä näkökulmasta katsottuna taideteos”

Vaikka rallicrossin EM-sarjassa tänä vuonna debytoiva uusi G-Fors-tiimi ranskalainen onkin, niin suomalaisetkin voivat tästä tulokkaasta ottaa tukevan otteen, toimiihan G-Forsin tiimipäällikkönä Atte Varsta ja toinen kuljettajista on uransa toisen EM-kauden aloittava Jere Kalliokoski.

Viime vuonna perustettu, mutta tänä vuonna kilpailemisen aloittava ranskalainen G-Fors-tiimi tuo rallicrossin EM-sarjan lähtöviivalle kaksi uutta Renault Clio R.S RX Supercar -autoa. Tiimin kuljettajakaksikon muodostavat kokenut ranskalainen Jean-Baptiste Dubourg, 30, sekä viime kaudella EM-sarjassa debytoinut Jere Kalliokoski, 20.

– Uuden tiimin luominen tyhjästä on aina iso haaste. Stephane (Orre) ja hänen työntekijänsä (Fors Performance) ovat tehneet fantastista työtä lyhyessä ajassa ja takana on iso määrä työtunteja. Uusi auto näyttää loistavalta ja teknisestä näkökulmasta katsottuna se on taideteos, G-Forsin tiimipäällikkö Atte Varsta hehkuttaa tiiminsä tiedotteessa.

Viime kaudella Varsta toimi Albatec Racingin general managerina ja myös skotlantilaistiimi kilpaili rallicrossin EM-sarjassa. Kalliokoskelle kausi 2017 oli EM-sarjassa uran ensimmäinen ja hän kilpaili juuri Albatec Racingilla, joten Varstan ja Kalliokosken yhteistyö samassa tiimissä jatkuu myös tänä vuonna. Dubourg on kilpaillut vuosina 2013-2017 niin MM-, kuin EM-sarjassakin ja paras yksittäinen sijoitus on Ranskan MM-osakilpailun kolmas sija vuodelta 2015.

– Tavoitteemme avauskilpailuun ovat korkealla, sillä meillä on nopeat kuljettajat, joissa yhdistyvät nuoruus ja kokemus. Mutta ennen kilpailua et voi tietenkään olla täysin varma siitä kuinka kilpailukykyinen paketti on kasassa ja mitä muut tiimit ovat tehneet talven aikana. Mutta varmaa on, että tähtäämme korkealle tänä vuonna, Varsta vakuuttaa.

Dubourg kilpaili MM-sarjassa kolmen kauden ajan Citroen C4 -autolla ja viime kaudella Peugeot 208 -autolla. Nyt alla oleva kalusto on Dubourgille täysin uusi tuttavuus.

– Olen jo nyt luottavainen uuteen autooni. Ajoimme talven aikana paljon testiä, jotka helpottivat minua tuntemaan oloni mukavammaksi, kun saimme parannettua auton säätöjä kierros kierrokselta. Clion paketti on erittäin vahva ja auto on erittäin luotettava, Dubourg kehuu.

“Hyvä, kun on tallin sisällä sparraaja”

Jere Kalliokoski valloitti ensiyrittämällään rallicrossin SM-sarjassa Supercar-luokan Suomen mestaruuden vuonna 2016 seuraten Niclas Grönholmin esimerkkiä vuodelta 2015 ja viime kaudella oli edessä uran ensimmäinen kausi EM-sarjassa. Viidestä osakilpailusta Kalliokoski selviytyi semifinaaleihin Norjassa, sekä Ruotsissa ja sijoitus EM-loppupisteissä oli 13.

– Albatec Racingin auton kanssa oli aika paljon ongelmia. Tosin silloin, kun se päätti pelata, niin vauhtikin oli ihan kohdallaan. Siitä motivoituneena ja oppineena en ole itselleni liian ankara, mutta asetan silti tavoitteen aika korkealle. Sarjassa on kova taso, mukana on myös MM-sarjaa ajaneita kuskeja, joten helpolla ei “podiumille” nousta. Ehjä kausi koko ajan autoa kehittäen ja pisteissä viiden joukkoon, siinä on tavoiteeni, Kalliokoski sanoo tiedotteessaan.

Vaikka tallikaveri onkin tänä vuonna huomattavasti kokeneempi, kokemusta arvosarjoista löytyy ja myös menestystä, muun muassa kolme Ranskan jääratasarjan Andros Trophyn mestaruutta, niin Kalliokoski ei aio lähteä kuitenkaan alkavaan kauteen kumartelemaan Dubourgin suuntaan.

– On nopea kaveri. Hyvä, kun on tallin sisällä sparraaja, jonka kanssa voidaan jakaa niksejä ja pystytään vertailemaan vauhtia. Minun pohjalaisella luonteella ei tietenkään sovi jäädä sisäisessä kisassa toiseksi, Kalliokoski korostaa.

Uusi tiimi on toiminnallaan vakuuttanut Kalliokosken talven tiiviin testiohjelman aikana.

– Jo ensimmäisestä tapaamisesta ja testistä selvisi, että ollaan tekemisissä rautaisten ammattilaisten kanssa. Ensimmäiset maistiaiset autosta otin Mettetin radalla, sitten oltiin Loheacissa ja viimeiset vedot ennen kisoja ajettiin Faleyrasissa. Autosta on sanottava kolmen päivän perusteella, että voimaa on ja tähän mennessä myös luotettavuutta. Jokaisella testikerralla ollaan tietenkin huomattu pieniä juttuja joihin on puututtu ja saatu autoa aina vain paremmaksi. Vähän enemmänkin olisi voinut testata etenkin kuivalla kelillä, mutta kilpuriin on ihan hyvä tatsi, Kalliokoski kuvailee.

Talven viimeisissä testeissä tallikaverin kotirata tarjosi Kalliokoskelle jo ensimmäisen isomman “sytykkeen” ja se kuvastaa hyvin ennen kaikkea sitä, että nuorella suomalaisella näyttöhaluja tänä vuonna riittää.

– Tämä viimeinen testi (Faleyrasissa) oli Jean-Baptisten kotirata lähes kirjaimellisesti, sillä matkaa kaverin olohuoneeseen oli radalta pari kilometriä. Kyllä minä silti päivän mittaan onnistuin laittamaan hänelle kampoihin ja aika tasoihin mentiin, Kalliokoski sanoo.

Rallicrossin MM- ja EM-sarjojen avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Barcelonassa, Espanjassa.

Supercar-luokan EM-sarja 2018

13.04.-15.04. Barcelona, Espanja
10.05.-13.05. Mettet, Belgia
28.06.-01.07. Höljes, Ruotsi
30.08.-02.09. Loheac, Ranska
14.09.-16.09. Riika, Latvia

 

Terästarvike banneri 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com