Gardemeisterin TGS:n värit tiimien kärjessä – Tulokas Porvoosta aloittanut vahvasti

28.2.2020 / 12:19
Teemu Asunmaa, Emil Lindholm ja Mikko Heikkilä (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Kuluva kausi on jo 12. kausi rallin SM-sarjassa, kun kuljettajien ja kartanlukijoiden lisäksi myös tiimit käyvät omaa taisteluaan Suomen mestaruudesta.

Rallin SM-sarjassa tiimien Suomen mestaruuden vuonna 2018 voittaneen Toni Gardemeisterin johtama TGS Worldwide on viimevuotiseen tapaan myös tänä vuonna mukana kahdella tiimillä, mutta nyt tiimit kantavat omaa nimeä sen sijaan, että ne olisi vain merkitty ykkös- ja kakkosjoukkueeksi. Kun kuluvaa kautta on nyt ajettu kaksi osakilpailua, on TGS:n tiimeistä SM-sarjan pistejohdossa TGS Skoda Team, kuljettajinaan SM1-luokan kärkikaksikko Teemu Asunmaa ja Emil Lindholm.

Lauri Joona ja Aleksi Röyhkiö ovat nostaneet SM3-luokan hienoilla otteillaan Ford Motorcraft -tiimin pistekakkoseksi, vain kuuden pisteen päähän TGS Skoda Teamista. SM3-luokan voittoon sekä Rovaniemellä, että Mikkelissä ajanut Joona saa tiimikaverikseen lauantaina Joensuussa ajettavaan kauden kolmanteen osakilpailuun Jani Luhtaniemen.

– Tiimin tavoitteena on auttaa nuoria kuljettajia niin taloudellisesti, kuin tiimissä olevaa tietotaitoa hyödyntämällä haastavassa rallimaailmassa. Mahdollinen sarjamenestys ei siis ole ensisijainen tavoitteemme, mutta kyllä kaksivetotiimilläkin on ehdottomasti menestyksen mahdollisuudet, Ford Motorcraftin tiimipäällikkö Arto Kumpumäki muistutti kauden alla.

Siinä missä TGS Worldwide, Ford Motorcraft, Printsport Racing ja Dynamo ovat tuttuja tiimejä aiemmilta kausilta rallin SM-sarjasta, niin tänä vuonna uutena tiiminä mukaan tuli Porvoon Autopalvelu. 33 henkilöä työllistävä Porvoon Autopalvelu on osa Suomen Autopalvelu Yhtiöt Oy -konsernia. Se on monipuolinen täyden palvelun autotalo, jonka toimintaan kuuluvat automyynti, korjaamo ja huoltotoiminta, kolarikorjaukset, maalaukset, sekä katsastuspalvelut.

Porvoon Autopalvelun -tiimin taustalta löytyy itsekin rallia paljon aiempina vuosina ajanut Tomi Vilenius, joka vuonna 2018 kirjautti rallin SM-sarjasta SM4-luokasta kaksi kakkossijaa ja yhden kolmossijan.

– Ajatus siitä, että Porvoon Autopalvelu lähtisi kamppailemaan tiimimestaruudesta, syntyi käytännössä loppuvuodesta 2019. Kun en enää itse aja, halusin jollain tavalla kuitenkin olla mukana kilpailujännityksessä ja SM-sarjassa. Ralli on lähellä sydäntä ja koska moni kuljettaja on lähestynyt meitä etsiessään tukijaa koen, että on hienoa olla lajissa mukana tällä tavalla. Lisäksi uskon, että tätä kautta saamme yrityksenä enemmän näkyvyyttä, Porvoon Autopalvelun toimitusjohtaja ja tiimipäällikkö Vilenius taustoitti aiemmin tammikuussa.

 

Ville Hautamäki tuo SM-sarjatulokas Porvoon Autopalvelu -tiimiin runsaasti kokemusta (Kuva: RPF).

 

“Se oli vaikea yhdistelmä”

Rovaniemen ja Mikkelin osakilpailujen jälkeen Porvoon Autopalvelu on SM-pisteissä hienosti kolmantena. Tiimissä ajavat tänä vuonna SM2-luokan viime vuoden hopeamitalisti Ville Hautamäki, sekä SM3-luokan hallitseva Suomen mestari Sami Pajari. Hautamäki pääsi viime vuonna juhlimaan henkilökohtaisen SM-mitalin lisäksi myös tiimien Suomen mestaruutta Printsportin väreissä.

Vilenius ilmoitti kauden alla, että tulokastiimin tavoite tälle kaudelle on kovin mahdollinen: Suomen mestaruus.

– Onnistuimme saamaan tiimimme kuljettajiksi SM3-luokan hallitsevan Suomen mestarin (Pajari) ja SM2-luokan hopeamitalistin (Hautamäki). Tämän myötä tavoite ei voi olla enempää eikä vähempää kuin mestaruus. Pitää kuitenkin muistaa, että mukana on viisi muuta tiimiä, joilla on varmasti sama tavoite, Vilenius muistutti.

Pajari avasi kautensa sijoittumalla Tunturirallissa SM3-luokassa toiseksi, mutta Mikkelissä viidennen erikoiskokeen tapahtumat pudottivat lahtelaisen kauas luokkakärjestä ja lopulta sijalle seitsemän.

– Urassa oli kivi, joka rikkoi oikean puolen eturenkaan. Yritimme ajaa erikoiskokeen maaliin tyhjällä renkaalla, mutta siitä irtosi pinta ja se alkoi tehdä jo niin paljon vahinkoa, että oli pysähdyttävä erikoiskokeelle vaihtamaan rengasta, Pajari kommentoi tapahtunutta tiimin tiedotteessa.

Hautamäki puolestaan jäi Tunturirallissa ulosajon seurauksena SM2-luokassa vasta sijalle yhdeksän, kun taas Mikkelistä irtosi kovan taistelun päätteeksi kauden ensimmäinen palkintosijoitus kakkossijan myötä.

– Meillä jäi testit ajamatta Tunturin jälkeen. Autoon tehtiin pieniä muutoksia sillä ajatuksella, että sen kääntyvyys ja tarkkuus paranisivat. Jostain syystä mentiin vika suuntaan. Toki ajat oli hyviä, mutta en oikein saanut luottoa autoon. Lisäksi se, että edellinen kisa meni miten meni, niin nyt oli melkoiset paineet saada hyvä tulos. Se oli vaikea yhdistelmä, Hautamäki myönsi kilpailun jälkeen.

Rallin SM-sarjan kauden kolmas ja samalla myös talvikauden viimeinen osakilpailu ajetaan lauantaina Joensuun seudulla legendaarisen Itärallin merkeissä. Viiden erikoiskokeen ja noin 98 ek-kilometrin mittainen urakka käynnistyy aamupäivällä Joensuun kauppatorilta ja maaliin samaan paikkaan saavutaan alkuillasta.

Tiimien SM-pisteet 2/6 osakilpailua

1) TGS Skoda Team 97
2) Ford Motorcraft 91
3) Porvoon Autopalvelu 56
4) TGS Worldwide 44
5) Dynamo 30
6) Printsport 11

Kokoonpanot Joensuussa

Dynamo

Jari Tuuri (SM1)
Timo Mäenpää (SM2)

Ford Motorcraft

Jani Luhtaniemi (SM3)
Lauri Joona (SM3)

Porvoon Autopalvelu

Ville Hautamäki (SM2)
Sami Pajari (SM3)

Printsport Racing

Jarkko Nikara (SM1)
Heikki Koski-Lammi (SM3)

TGS Skoda Team

Emil Lindholm (SM1)
Teemu Asunmaa (SM1)

TGS Worldwide

Esa Ruotsalainen (SM1)
Mikko Heikkilä (SM1)

Kokoonpanot kauden aiemmissa SM-ralleissa

Rovaniemi

Dynamo

Mikko Eskelinen (SM1)
Timo Mäenpää (SM2)

Ford Motorcraft

Aleksi Röyhkiö (SM3)
Lauri Joona (SM3)

Porvoon Autopalvelu

Ville Hautamäki (SM2)
Sami Pajari (SM3)

Printsport Racing

Juha Salo (SM1)
Jukka Kasi (SM1)

TGS Skoda Team

Emil Lindholm (SM1)
Teemu Asunmaa (SM1)

TGS Worldwide

Eerik Pietarinen (SM1)
Mikko Heikkilä (SM1)

Mikkeli

Dynamo

Jari Lempiäinen (SM2)
Timo Mäenpää (SM2)

Ford Motorcraft

Aleksi Röyhkiö (SM3)
Lauri Joona (SM3)

Porvoon Autopalvelu

Ville Hautamäki (SM2)
Sami Pajari (SM3)

Printsport Racing

Juha Salo (SM1)
Heikki Koski-Lammi (SM3)

TGS Skoda Team

Emil Lindholm (SM1)
Teemu Asunmaa (SM1)

TGS Worldwide

Esa Ruotsalainen (SM1)
Mikko Heikkilä (SM1)

Tiimien Suomen mestarit 2009-2019

2009 – Subaru Suomi
2010 – Team Mitsubishi Ralliart Finland
2011 – Tommi Mäkinen Racing
2012 – Printsport
2013 – Hannu’s Rally Team
2014 – Hannu’s Rally Team
2015 – Hannu’s Rally Team
2016 – Hannu’s Rally Team
2017 – Hannu’s Rally Team
2018 – TGS Worldwide
2019 – Printsport Racing II

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit