Grönholm ja Hallman jatkoivat siitä mihin torstaina jäivät – Aronen viihtyy Höljesissä

15.5.2021 / 23:10
Niclas Grönholm lähtee Höljesissä hyvistä asetelmista sunnuntain lähtöihin (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarja RallyX Nordic kilpailee tällä viikolla Ruotsin Höljesissä. Viikonlopun ohjelmassa on kauden neljäs osakilpailu ja lauantain alkuerissä nähtiin upeita suomalaissuorituksia.

Torstaina ajetussa kauden kolmannessa osakilpailussa Niclas Grönholm vei nimiinsä Supercar-luokan ja Tommi Hallman puolestaan oli ykkönen Supercar Lites -luokassa. Kun lauantaina ajettiin kauden neljännen osakilpailun kaksi ensimmäistä alkuerää, oli helppo todeta, että suomalaiskaksikko jatkoi siitä mihin torstaina jäi, molemmat kun ovat ennen sunnuntaina ajettavia kahta viimeistä alkuerää luokkansa alkueräpisteissä kärkipaikalla.

Siinä missä torstain kilpailu Ruotsin Höljesissä saatiin viedä läpi erinomaisissa olosuhteissa, oli lauantaina kuljettajilla haasteena sadesää ja sitä kautta märkä ja äärimmäisen liukas rata. Grönholm starttasi ensimmäiseen alkuerälähtöön kolmannesta ruudusta, sai erinomaisen startin, mutta ykkösruudusta Fraser McConnell onnistui startissaan vieläkin paremmin, napaten ensimmäisen mutkan jälkeen johtopaikan haltuunsa.

Grönholm ajoi parin kierroksen ajan aivan McConnellin tuntumassa, mutta liian aikainen lisälenkki maksoi GRX-tiimin kuljettajalle paljon. Ensin Andreas Carlsson ehti eteen hidastamaan Grönholmin menoa ja hetkeä myöhemmin Grönholmin ajovirheen seurauksena myös Anton Marklund pääsi Grönholmista ohi. Carlssonin mentyä lisälenkille, Grönholm nousi vielä taisteluun kakkossijasta Marklundia vastaan, mutta ohitusta ei koskaan nähty. Tuloksena ensimmäisen alkuerän neljänneksi nopein aika.

Toisessa alkuerässä nähtiinkin sitten Grönholmilta huikea suoritus. Jälleen kerran Grönholm asettui starttiviivalle ensimmäiseen lähtöön, saaden radan sisäpuolelle vierelleen McConnellin, Marklundin, Johan Kristofferssonin, sekä ulkopuolelle tiimikaverinsa Krisztian Szabon. McConnell nappasi johtopaikan haltuunsa startin jälkeen, kun taas toiseksi noussut Grönholm meni suoraan lisälenkille.

Kun Marklund pyörähti ja Szabo meni lisälenkille, hyviä kierrosaikoja ajanut Grönholm nousi toiseksi ja lähti jahtaamaan McConnellia. Kristofferssonin Volkswagen oli aivan Grönholmin Hyundain “peräluukussa” kiinni ja tämä kaksintaistelu toi elävästi mieleen viimevuotisen Kouvolan MM-viikonlopun ja sunnuntain finaalin.

 

Pistejohtaja Tommi Hallman dominoi Supercar Lites -luokkaa lauantaina Höljesissä (Kuva: RPF).

 

Jarkko Aronen on Crosskart-luokan alkueräpisteissä lauantain jälkeen sijalla seitsemän (Kuva: RPF).

 

 

Hallmanilla 100 pisteen lauantai

McConnell meni suorittamaan kärkipaikalta lisälenkkiä viimeisellä kierroksella ja seuraavaksi jännitettiin sitä, riittäisikö Grönholmin vauhti ohittamaan jamaikalaiskuljettaja. Ja kyllä riitti, mutta sen sijaan Kristoffersson jäi McConnellin taakse. McConnell sortui pari mutkaa myöhemmin ajovirheeseen, eikä Kristoffersson jättänyt tilannetta hyödyntämättä, nousten toiseksi. Grönholm ajoi ruutulipulle ykkösenä ja kellotti toisen alkuerän selkeästi nopeimman ajan.

Grönholm ja McConnell ovat kahden ajetun alkuerän jälkeen tasapistein kärjessä, molemmat kun nappasivat lauantaina ykkös- ja nelossijan myötä 90 pistettä. Kristoffersson on jäänyt tästä kaksikosta kuusi pistettä. Sähköautokuljettajista Andreas Bakkerud on sijalla kahdeksan, kun taas pyörähdyksen ja rengasrikon kokenut Henri Haapamäki jätettiin tylysti sijalle 15. Haapamäellä on matkaa viimeiseen semifinaalipaikkaan viisi pistettä.

Tommi Hallman on kerännyt alkukaudesta täysin ansaittua hehkutusta osakseen, mutta nyt kuopiolaisen suoritusten edessä ylisanat alkavat jo loppua kesken. Hallman ennakoi viikonlopun kilpailua UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa torstaina, että mahdollinen sadesää tuo tulokaskuljettajalle lisää opettelua, 20-vuotias superlahjakkuus kun ei aiemmin ole nelivetokalustolla sadesäässä ja saderenkailla kilpaillut.

Opettelua sitten tai ei, mutta tässä Hallmanin lauantain saldo: kaksi täysin ylivoimaista alkuerävoittoa, ensimmäinen lähes kahden ja puolen sekunnin erolla toiseksi sijoittuneeseen Linus Östlundiin nähden ja toinen lähes neljän sekunnin turvin ennen Nils Anderssonia! Hallman selvitti vaikeat olosuhteet lauantaina virheittä, nappasi johtopaikan haltuunsa molemmissa alkuerissä onnistuneen startin myötä ja ennen sunnuntain viimeisiä alkueriä pistejohto on jo 13 pistettä.

Crosskart-luokassa ei olla kauden kolmessa osakilpailussa suomalaismenestystä juurikaan saatu ja muun muassa finaalipaikkoja on toistaiseksi kertynyt vasta yksi. Jarkko Arosella tosin oli jo toinen jalka käytännössä finaalissa torstaina, mutta yksi kuljettajan pahimmista painajaisista kävi toteen, Aroselta kun jäi lisälenkki suorittamatta ja aikasakko pudotti hänet semifinaalilähdön kakkospaikalta viimeiseksi.

Aroselle Höljesin rata tuntuu sopivan mainiosti, sillä lauantain ensimmäisestä alkuerästä tuloksena oli hieno kolmas sija. Toisessa alkuerässä Aronen ajoi 11. nopeimman ajan ja kokonaistilanteessa sijoitus on seitsemäs, joten Arosella on onnistuessaan hyvät mahdollisuudet nousta sunnuntaina hyviin asetelmiin semifinaalilähtöjä ajatellen. Crosskart Junior -luokassa Mikael Uitto on lauantain jälkeen neljäntenä, Joonatan Ylilammi kuudentena ja Lauri Halonen kahdeksantena.

Sunnuntain ohjelmassa kaikissa luokissa on kolmannet ja neljännet alkuerät, semifinaalit, sekä finaalit. Viikon neljäs ja samalla viimeinen kilpailupäivä Höljesissä käynnistyy Suomen aikaa kello 9.00 ja tapahtumia voit seurata suorana lähetyksenä ilmaiseksi sarjan YouTube-kanavan kautta.

Pistetilanteet 2/4 alkuerän jälkeen

Supercar

1) Niclas Grönholm (Hyundai i20) 90
2) Fraser McConnell JAM (Ford Fiesta MK8) 90
3) Johan Kristoffersson SWE (Volkswagen Polo) 84
4) Sondre Evjen NOR (Audi S1) 83
5) Krisztian Szabo HUN (Hyundai i20) 78
6) Anton Marklund SWE (Volkswagen Polo) 78
7) Philip Gehrman SWE (Volkswagen Polo) 74
8) Andreas Bakkerud NOR (Ford Fiesta ERX) 72
9) Peter Hedström SWE (Ford Fiesta) 70
10) Andreas Carlsson SWE (Renault Clio RS) 68

———-

15) Henri Haapamäki (Ford Fiesta ERX) 60

Supercar Lites

1) Tommi Hallman 100
2) Nils Andersson (SWE) 87
3) Linus Östlund (SWE) 87
4) Isak Sjökvist (SWE) 79
5) Casper Jansson (SWE) 77
6) Martin Jonsson (SWE) 73
7) Martin Ekspjuth (SWE) 72
8) Niklas Aneklev (SWE) 72
9) Martin Enlund (SWE) 71
10) Simon Olafsson (SWE) 70

Sunnuntain aikataulu

09.00 – 3. alkuerät
12.45 – 4. alkuerät
17.00 – Semifinaalit
18.05 – Finaalit

Huom! Kaikki ajat Suomen aikoja

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit