Grönholm kaipaisi enemmän testipäiviä kisojen välissä – “Siihen nähden menee helvetin hyvin”

9.6.2018 / 20:36
Isä ja poika Grönholm Hellissä, Norjassa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Norjan Hellissä. GRX Taneco -tiimin Niclas Grönholm on lauantain kahden alkuerän jälkeen kokonaistilanteessa sijalla kahdeksan ja inkoolainen taistelee sunnuntaina tosissaan paikasta semifinaaleihin.

Perjantain vapaissa harjoituksissa Niclas Grönholm kellotti kuudenneksi nopeimman ajan ja lauantai-aamuna sijoitus oli peräti neljäs. Perjantaina eroa kärkeen kertyi puolisen sekuntia, lauantaina reilut kolme sekunnin kymmenystä.

– Perjantain ja lauantain treenit oli ihan jees. Kertaakaan ei olla oltu noin lähellä kärkeä tällä kaudella, Grönholm kommentoi UrheiluUutiset.comille lauantaina, kun vapaiden harjoitusten lisäksi MM-sarjan Supercar-luokka oli ajanut neljästä alkuerävaiheesta puolet eli kaksi.

Ensimmäisessä alkuerässä Grönholmin aika riitti yhdeksänteen sijaan ja toinen alkuerä puolestaan kulki seitsemänneksi nopeinta vauhtia. Kokonaistilanteessa sijoitus ennen sunnuntaina ajettavia viimeisiä alkueriä on kahdeksas, kun semifinaaleihin selviää alkuerien 12 parasta kuljettajaa.

– Erissä aina sattuu ja tapahtuu. Minulla oli vähän pakka sekaisin ja oma virhe ekassa erässä. Ei mitään dramaattista kuitenkaan. Sellaista perusvarmaa noin muuten. Tuosta pystyy vielä kiristämään ja toivottavasti huomenna menee vielä vähän paremmin kaksi viimeistä erää., Grönholm toivoi.

On selvää, että kahdessa viimeisessä alkuerävaiheessa ei pelkästään taistella semifinaalipaikoista, vaan samalla myös semifinaalien lähtöruuduista.

– Tärkeintä olisi pysyä kärkikahdeksikossa. Se on tavoite, että pääsisi vähintään kakkosrivistä lähtemään semifinaaliin. Jos lähdet takarivistä, niin pitää sitten vähän sattua edessä jotain tai olla kauhea tuuri esimerkiksi lisälenkin kanssa. Se on aina sellaista tuuripeliä. Kakkosrivistä kun lähtee, niin pystyy vähän vaikuttamaan itsekin, kaikissa kauden neljässä aiemmassa MM-osakilpailussa vähintään semifinaaleihin selviytynyt Grönholm muistuttaa.

 

Lainaa Nopeasti

 

“Ei lukeudu suosikkiratoihin minulla”

Jos tuloksia aiemmin tältä kaudelta ottaa tarkempaan syyniin, niin käytännössä kaikissa neljässä aiemmassa MM-osakilpailussa juuri sunnuntain alkuerät ovat sujuneet Grönholmilta paremmin kuin lauantaina. Jos sama trendi jatkuu myös Norjan Hellissä sunnuntaina, niin vähintään säilymistä kärkikahdeksikossa on ehdottomasti lupa odottaa.

– En ole tuota edes miettinyt, voi olla. On saanut paremman fiiliksen rataan ja autoon, niin sitten on alkanut paremmin kulkemaan, Grönholm pohti syitä sunnuntain alkuerien parempaan tuloskäyrään.

GRX Taneco -tiimi kilpailee ensimmäistä kauttaan nykyisessä muodossaan, eli tiimillä on kaksi kuljettajaa ja kalustona Hyundain autot. On selvää, että uuden tiimin tavoitteena on pyrkiä nousujohteiseen kehitykseen. GRX Taneco on ottanut tukevan otteen parhaan yksityistiimin tittelistä, kun MM-sarja lähestyy puoliväliään, ja semifinaalipaikkojen lisäksi Grönholmin suoritusten myötä myös finaalivaihe on Marcus Grönholmin johtamassa tiimissä koettu tällä kaudella kahdesti.

Grönholm korostaa kahteenkin kertaan haastattelun aikana sitä, että kierrosajoissa tiimi on lähempänä kärkeä kuin aiemmin, mutta alkuerätulosten puolesta tilanne on pysynyt samanlaisena. Aivan kuten tiimipäällikkö Jussi Pinomäki sanoi aiemmin keväällä, niin se mitä tiimi kaipaisi, olisi enemmän testejä kisojen välissä. Grönholm on samoilla linjoilla.

– Auton suhteen, se fiilis mihin suuntaan sen kanssa pitää mennä, niin se vahvistuu koko ajan. Meillä ei kuitenkaan ole oikein ollut kunnon testipäiviä, ei ole sellaista budjettia. Se on kisoissa haettava sitten se oikea “setuppi”. Siihen nähdenhän tuo menee helvetin hyvin, Grönholm korostaa.

Hellin rata on yksi rallicrossin legendoista ja useat kuljettajat ovat tänäkin viikonloppuna hehkuttaneet sitä yhdeksi MM-sarjan parhaista. Grönholm kuuluu siihen osastoon, joka ei Hellistä kuitenkaan juurikaan syty.

– Onhan tämä hieno paikka ja hienot maisemat, mutta ei ratana mikään nautinto ajaa. Ihan ok, kun saa hyvän fiiliksen ja luoton omaan tekemiseen, sekä autoon. Mutta ei lukeudu suosikkiratoihin minulla. Seuraava kilpailu, Höljes, se on ylivoimainen suosikkirata minulle, Grönholm nosti esiin kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Ruotsissa ajettavan MM-sarjan seuraavan kilpailunäyttämön.

MM-sarjan Supercar-luokan kolmannet alkuerät käynnistyvät sunnuntaina kello 11.00 Suomen aikaa ja neljännet alkuerät kello 13.00. Kaksi semifinaalilähtöä alkaa kello 16.00 ja finaali noin kello 16.30.

Teksti: Jari Hotti, Hell – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit