Grönholm Kapkaupungin kuningas kauden finaalissa – Mestaruus jälleen Ruotsiin

11.11.2019 / 20:31
Andreas Bakkerud, Niclas Grönholm ja Timur Timerzyanov (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kymmenes ja samalla kauden viimeinen osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Killarneyn radalla Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Kauden finaalista tuli Niclas Grönholmin näytös, kun taas maailmanmestariksi kruunattiin jännittävien vaiheiden jälkeen Timmy Hansen.

Niclas Grönholmin kauden ja samalla koko uran toinen MM-osakilpailuvoitto tuli komean esityksen jälkeen. Suomalaisen GRX Taneco -tallin kuljettaja oli koko alkuerävaiheen ykkönen ja vaikka semifinaalilähdön toinen sija toikin finaaliin toisen lähtörivin starttipaikan, nousi Grönholm jo avauskierroksella johtoon ja ajoi suvereenin esityksen jälkeen Etelä-Afrikan MM-osakilpailun voittoon.

– Voitto oli kyllä mannaa kauden päätteeksi. Tätä haettiin ja ykköstila on hieno palkinto koko tiimille. Olen kyllä todella tyytyväinen kaikkeen, autoon ja omaan ajoon, Grönholm kommentoi kilpailun jälkeen.

Niclaksen isä, GRX Taneco -tallin toiminnasta vastaava Marcus Grönholm, oli poikansa tavoin kilpailun jälkeen onnellinen mies. Tallin hienoa menestystä täydensi Timur Timerzyanovin kolmas sija. Tallien MM-pisteissä GRX Taneco sijoittui toiseksi, toisella kaudellaan MM-sarjassa.

– Niclas ajoi todella vakuuttavasti kaksi päivää. Ei tuohon ajamiseen ole enää mitään huomauttamista. Tämä voitto tulee hienoksi palkinnoksi koko tallille, joka on tehnyt upeaa työtä koko kauden ajan. Onhan tämä mukava isänpäivälahjakin, Marcus Grönholm hymyili kilpaa auringon alla Etelä-Afrikan lämmössä.

Kuljettajien mestaruustaistelusta tuli odotetusti Timmy Hansenin ja Andreas Bakkerudin välinen kaksintaistelu. Kun alkuerät ja semifinaalit oli ajettu, oli Hansenin johto Bakkerudiin nähden kaksi pistettä. Kun finaalin voitosta tarjolla oli kahdeksan pistettä ja kakkossija toi viisi pistettä, oli lähtökohta selvä: Bakkerud tarvitsi finaalista voiton.

Bakkerud onnistuikin nousemaan startin jälkeen kärkeen, saaden peräänsä Timmy Hansenin, sekä Grönholmin. Radan kuudennessa mutkassa mestaruustaistelijat kolaroivat, Grönholm nousi kärkeen, Bakkerud otti paikkansa toisena, kun taas Timmy Hansenin kilpailu näytti jäävän ensimmäiselle kierrokselle. Ruotsalaiskuljettajan auto kuitenkin säilyi valliosuman jälkeen ajokunnossa ja kun Bakkerud oli maalissa toinen ja Hansen neljäs, päätyi kaksikko tasapisteisiin.

Hansenista mestarin teki neljä voitettua osakilpailua Bakkerudin kahta vastaan.

– Olen sokissa! Tämä on ollut uskomaton kausi ja viimeisessä kisassa ylsin elämäni parhaaseen suoritukseen, Tämä tuntuu uskomattomalta ja on juuri sitä mitä halusin. Hienoa, että tämä varmistui kauden viimeisessä kilpailussa. Olen äärimmäisen ylpeä siitä kuinka rentona pystyin olemaan ja kuinka säilytin keskittymisen koko ajan olennaisessa, tuore maailmanmestari kommentoi kilpailun jälkeen.

27-vuotiaalle Timmy Hansenille nyt tullut maailmanmestaruus on rallicrossissa uran ensimmäinen. Aiemmin Hansenin veljesparin vanhempi painos oli saavuttanut yhden MM-hopean, vuonna 2015. Timmyn isä Kenneth Hansen juhli omalla kuljettajaurallaan rallicrossin Euroopan mestaruutta peräti 14 kertaa. Kyseessä oli rallicrossin ykkössarja siihen aikaan, MM-sarjaa kun ei vielä ajettu.

Rallicrossin MM-sarjan historian kaksi ensimmäistä maailmanmestaruutta menivät Norjaan, kun Petter Solberg juhli mestaruutta vuosina 2014, sekä 2015. Vuodesta 2016 lähtien mestari on ollut ruotsalainen. Vuonna 2016 mestariksi kruunattiin Mattias Ekström, 2017 ja 2018 Johan Kristoffersson ja nyt siis Timmy Hansenista tuli historian kolmas ruotsalainen rallicrossin maailmanmestari. Kevin Hansenille MM-pronssia ja kaksi osakilpailua kauden aikana sivussa ollut Grönholm oli loppupisteissä neljäs.

Rallicrossin MM-sarjan kauden 2020 avausosakilpailu ajetaan 18.-19. huhtikuuta Barcelonassa, Espanjassa.

Etelä-Afrikan finaalin tulokset

1) Niclas Grönholm (Hyundai) 4.13,323
2) Andreas Bakkerud (Audi) 4.15,631
3) Timur Timerzyanov (Hyundai) 4.16,306
4) Timmy Hansen (Peugeot) 4.19,901
5) Kevin Hansen (Peugeot) 4.25,169
6) Timo Scheider (Seat) keskeytys

Kauden 2019 MM-pisteet

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 211
2) Andreas Bakkerud (NOR) 211
3) Kevin Hansen (SWE) 199
4) Niclas Grönholm 186
5) Timur Timerzyanov (RUS) 142
6) Janis Baumanis (LAT) 137
7) Anton Marklund (SWE) 119
8) Liam Doran (GBR) 114
9) Timo Scheider (GER) 109
10) Krisztian Szabo (HUN) 91

Tallit

1) Team Hansen MJP 410
2) GRX Taneco 367
3) Monster Energy RX Cartel 325
4) GC Kompetition 192
5) Stard 103
6) GCK Academy 74

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit