Grönholm mestaruusjahdissa Ruotsissa, Rajalan mitalin väri vielä avoin

22.7.2022 / 09:47
Niclas Grönholm jahtaa RallyX-mestaruutta Ruotsissa tänä viikonloppuna (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarja RallyX huipentuu tänä viikonloppuna Strängnäsin radalla Ruotsissa ajettavaan kauden seitsemänteen ja samalla viimeiseen osakilpailuun.

Finaalin alla saatiin suomalaisittain iloisia uutisia, kun GRX-tiimin Niclas Grönholm ilmoitti osallistuvansa Strängnäsin kilpailuun. Grönholm starttaa kauden viimeiseen osakilpailuun pistekakkosena ja inkoolaisella on hieno mahdollisuus tehdä suomalaista rallicross-historiaa, sillä koskaan aiemmin ei suomalaiskuljettaja ole voittanut RallyX-sarjan pääluokan mestaruutta.

– Tarkoituksemme ei ollut ajaa Ruotsissa, mutta MM-sarjan testien siirtymisen takia aikaa jäi, joten Ruotsiin matkataan. Hyvät kisat tulossa, Grönholm ennakoi tiedotteessaan.

Grönholm on pisteissä toisena, vaikka pisteitä onkin saman verran kuin sarjaa johtavalla Johan Kristofferssonilla. Ruotsalaisen edelle vie useammat osakilpailuvoitot (2-0) tänä vuonna. Kristoffersson ei Strängnäsin kilpailuun osallistu, joten Grönholm tulee taistelemaan mestaruudesta kahta norjalaista, Thomas Bryntessonia ja Sondre Evjeniä, vastaan. Grönholmilla pisteitä on 113, Bryntessonilla 104 ja Evjenillä 100.

– Sarjan mestaruuteen on yhä hyvät mahdollisuudet, koska Riiassa ajettujen osakilpailujen tulokset menivät sen verran ristiin, että keskeytyksestäni huolimatta ajan yhä tasapisteissä sarjan kärjessä, Grönholm muistelee sarjan edellisen kilpailuviikonlopun tapahtumia Latviassa pari viikkoa sitten.

Latviassa ajettiin kaksi osakilpailua ja niistä ensimmäisessä Grönholm koki finaalissa kovia. Hyundai-kuljettaja syöksyi startin jälkeen radan kolmanteen mutkaan kärkipaikalla, mutta Yury Belevskiy täräytti päin Grönholmin autoa, joka ajautui ulos radalta ja lopullisen sinetin haaveille finaalin jatkamisesta antoi Ole Christian Veiby, joka törmäsi Grönholmin autoon. Grönholm ei pystynyt osallistumaan sunnuntain kilpailuun, mutta Strängnäsissä hän siis on mukana.

– Auto ja kuljettaja ovat Riian kisan jäljiltä kyllä kunnossa, Grönholm vahvistaa.

Strängnäsin rata, noin sata kilometriä Tukholmasta länteen, ei ole juurikaan arvosarjoissa aiemmin esiintynyt. Nyt siellä ajetaan viikon välein kahden huippusarjan osakilpailut, kun ensin pisteistä taistellaan RallyX-sarjassa ja viikkoa myöhemmin paikalle saapuu Nitro RX -sarjan tiimit kuljettajineen. Grönholm ei ole aiemmin Strängnäsin radalla kilpaillut, mutta täysin vieras rata kuitenkaan ei ole kyseessä, sillä testikokemusta radalta löytyy.

– Rataa on sen jälkeen muutettu. Radalle on rakennettu muun muassa iso hyppy heti ensimmäiseen mutkaan. Viikonlopun tarkoitus on ylläpitää hyvää kilpailu- ja ajotuntumaa tulevaa varten, elokuussa Norjan Hellistä käynnistyvään rallicrossin MM-sarjaan valmistautuva viime vuoden MM-kolmonen Grönholm korostaa.

 

Joni-Pekka Rajala on ajanut erinomaisen tulokaskauden RallyX-sarjassa tänä vuonna (Kuva: RPF).

 

Crosskart Junior -luokassa kilpaileva Joonatan Ylilammi nappasi Latviasta voiton ja kolmannen sijan (Kuva: RPF).

 

 

“Nyt panostetaan täysillä ratkaisukisaan”

Kuljettajan loppupisteisiin lasketaan kauden kuusi parasta tulosta. Grönholm saa finaalipisteet varmuudella täytenä, eikä muutoksia ole tulossa, koska Grönholm on osallistunut tähän mennessä viiteen osakilpailuun. Bryntessonilla kauden heikoin tulos on 14 pistettä ja Evjenillä kymmenen pistettä. Mestaruustaistelua hämmentämässä viikonloppuna ovat muun muassa Belevskiy, Ole Christian Veiby, sekä Philip Gehrman.

Kaksivetoisten avoimessa luokassa Joni-Pekka Rajalan tulokaskausi RallyX-sarjassa on tuomassa heti mitalin, mutta sen väri on vielä avoin. Mestaruus vaatisi pistejohtaja Viktor Johanssonilta lähes täydellistä romahdusta kotikilpailussaan, mutta hopeaan Rajala yltää jo perusvarmalla suorituksella, sillä kolmantena pisteissä oleva Simen Engsvik on jäänyt porilaisesta 16 pistettä. Johanssonin ja Rajalan piste-ero puolestaan on 13 pistettä.

– Johanssonin etumatkaa ei enää saa millään kiinni, mutta mitalisija on jo varma. Onko väri hopeaa vai pronssia, se nähdään sunnuntaina finaalin ruutulipulla, erinomaisen tulokaskauden ajanut Rajala ennakoi.

Grönholmin tavoin myös Rajala on ajanut Strängnäsin radalla aiemmin testiä, mutta ei koskaan kilpaillut siellä. Rajalan mukaan tällä radalla starttien pitää onnistua, koska kyseessä on lähtöpainotteinen mutkarata. Rajala on ajanut tänä vuonna vahvoja tuloksia, vaikka kilpakumppaneiden autoissa isommat moottorit ja niiden myötä lähes sadan hevosvoiman etu onkin.

Edellisessä osakilpailussa Bikerniekin radalla Latviassa Rajala pääsi ensimmäistä kertaa kilpailemaan turbomoottorilla ja lajin moninkertainen Suomen mestari olikin ajamassa finaalissa komeaan voittoon, mutta Datsunin vetoakseli petti hypyn alastulossa ja sijoitus romahti viimeiseksi eli kuudenneksi.

– Tuosta harmituksesta on jo päästy yli, periksi ei pidä antaa! Nyt panostetaan täysillä ratkaisukisaan, Rajala vakuuttaa ja vahvistaa tiedotteessaan olevansa mukana sarjassa myös ensi vuonna.

Myös Crosskart-luokassa Rajalalla on mahdollisuus vielä mitaliin, tosin ohut sellainen, onhan pistekolmonen Thomas Eek Murstad 14 pistettä Rajalaa edellä. Pasi Penttisellä eroa kolmanteen sijaan on 17 pistettä ja Rajalaan vain kolme pistettä, joten mielenkiintoinen taistelu on myös tässä, kumpi kaksikosta on paras suomalaiskuljettaja tänä vuonna Crosskart-luokan loppupisteissä. Suomalaisista mukana luokassa Strängnäsissä nähdään myös Riku Huuhka.

Crosskart Junior -luokassa suomalaiskuljettajilla on komea kolmoisjohto ennen viimeistä osakilpailua. Vahvasti mestaruudessa kiinni oleva Mikael Uitto on repäissyt 17 pisteen etumatkan Joonatan Ylilammiin nähden, kun taas Lauri Halonen on jäänyt Ylilammista vain pisteen verran. Parhaana ei-suomalaisena kuljettajana pisteissä neljäntenä on Lukas Andersson, viiden pisteen päässä Halosesta.

Suomalaiskuljettajista Strängnäsissä kilpailevat lisäksi myös Crazy Mike, eli Mauri Uuskoski Rajalan seurana kaksivetoisen avoimessa luokassa, sekä Tino Niemi, Aleksi Suono, Isak Hatanmaa, Niko Kinnunen, Miro Kamppi, Maiju Niemi ja Essi Suono Crosskart Junior -luokassa.

Lauantaina ohjelmassa ovat ensimmäiset, toiset ja kolmannet alkuerät. Sunnuntaina puolestaan ajetaan neljännet alkuerät, semifinaalit, sekä finaalit. Viikonlopun kilpailun tapahtumia voi seurata suorina lähetyksinä niin lauantaina kuin myös sunnuntainakin RallyX-sarjan YouTube-kanavan kautta.

Supercar-luokan kuljettajat Strängnäsissä

Andreas Carlsson (SWE) Renault
Daniel Thoren (SWE) Volkswagen
Elias Svensson (SWE) Volkswagen
Frank Valle (NOR) Ford
Hans-Jöran Östreng (NOR) Hyundai
Niclas Grönholm Hyundai
Ole Christian Veiby (NOR) Audi
Philip Gehrman (SWE) Audi
Sondre Evjen (NOR) Audi
Thomas Bryntesson (NOR) Volkswagen
Victor Vranckx (BEL) RX2e
Yury Belevskiy (SUI) Peugeot

Pistetilanne ennen finaalia

1) Johan Kristoffersson (SWE) 113
2) Niclas Grönholm 113
3) Thomas Bryntesson (NOR) 104
4) Sondre Evjen (NOR) 100
5) Yury Belevskiy (SUI) 89
6) Ole Christian Veiby (NOR) 85
7) Philip Gehrman (SWE) 71
8) Enzo Ide (BEL) 70
9) Hans-Jöran Östreng (NOR) 44
10) Mattias Ekström (SWE) 43

Aikataulu

Lauantai 23.7.

12.30 – 1. Alkuerät (3 kierrosta)
15.00 – 2. Alkuerät (3 kierrosta)
17.00 – 3. Alkuerät (3 kierrosta)

Sunnuntai 24.7.

12.30 – 4. Alkuerät (3 kierrosta)
15.00 – Semifinaalit (4 kierrosta)
16.30 – Finaalit (5 kierrosta)

Lue myös! RallyX-sarjan kaikki pistetilanteet

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit