Grönholm taisteli toiseksi, harmitteli yliyrittämistä – “Ei helpoin viikonloppu”

15.9.2019 / 18:44
Niclas Grönholm ajoi Latviassa uran ja kauden kolmannen palkintosijoituksensa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu tänä viikonloppuna Latvian Riiassa päättyi Timmy Hansenin voitonjuhliin. Suomalaisittain ilonaiheita tarjosi GRX Taneco -tallin Niclas Grönholm, joka sunnuntain alkuerien pettymysten jälkeen taisteli uransa kolmannen palkintosijoituksen ollen lopulta toinen.

Niclas Grönholm oli lauantaina ajettujen kahden ensimmäisen alkuerän jälkeen toisena, mutta sunnuntain alkuerät toivat GRX Taneco -tallin Hyundai-kuljettajalle vaisut 14. ja yhdeksännen sijan. Niiden myötä sijoitus yhteispisteissä putosi viidenneksi ja neljäs sija, viimeinen eturivin lähtöpaikka semifinaaliin, jäi lopulta kahden pisteen päähän.

– Sain huonot startit, ei siinä sen kummempaa. Startin jälkeen jouduin taistelemaan viimeiseltä sijalta, niin onhan se aika vaikeaa tehdä mitään ihmeitä. Ja kolmannessa alkuerässä tuli se vilppilähtö. En tiedä, kyllähän auto liikkui, mutta tuntui siltä, että auto oli liian lähellä (lähtöä valvovaa) pinniäkin, Grönholm kertasi sunnuntain tapahtumia UrheiluUutiset.comille.

Semifinaalissa Grönholm starttasi kolmannesta ruudusta, sai hyvän startin ja vältti onnistuneesti ensimmäisen mutkayhdistelmän rytinät, nousten toiseksi. Toinen sija piti aina ruutulipulle saakka ja se tiesi finaaliin semifinaalin tavoin toisen rivin starttipaikkaa. Myös finaalissa Grönholm nousi ensimmäisen mutkayhdistelmän jälkeen toiseksi ja lähti jahtaamaan kärjessä ajanutta Timmy Hansenia.

– Ensimmäinen kierros ei ollut ihan niin hyvä, mutta toinen oli ja siinä kohtaa ajattelin, että voimme taistella tänään voitosta, Grönholm kommentoi.

Grönholm suoritti lisälenkin kolmannella kierroksella ja palattuaan takaisin normiradalle, nousi Andreas Bakkerud toiseksi. Tärkeintä tässä kohtaa oli kuitenkin se, että Kevin Hansen pysyi Grönholmin takana.

– Minut kutsuttiin lisälenkille ja sen jälkeen sanottiin, että nyt ajan voitosta. Tiesin sillä hetkellä, että nyt täytyy löytyä lisää nopeutta. En tiedä mitä siinä kohtaa sitten ajattelin, mutta aloin yrittämään liikaa. Ei varsinaisia virheitä, mutta ikään kuin yliyritin. Siinä se ratkesi, pakka vähän levisi. Sateella se on niin pienestä kiinni. Näin tällä kertaa.

 

Finaalin startin jälkeen Niclas Grönholm otti paikkansa Timmy Hansenin takaa, toiselta sijalta (Kuva: RPF).

 

“Onhan se pitkä tauko”

Grönholmin mukaan finaalissa olisi ollut mahdollisuus ajaa voitosta, mutta korosti, että ei tällä halua jossitella, vaan mahdollisuudet menivät juuri siihen yliyrittämiseen.

– Ei ollut mitään tekniikkamurheita, eikä törmäyksiä kilpakumppaneiden kanssa. Ihan täydellisellä suorituksella olisi ehkä pystynyt tänään voittamaan. Ei helpoin viikonloppu, niin siihen nähden tulos on ihan ok, urallaan kolmatta kertaa MM-sarjassa palkintopallille noussut Grönholm sanoi.

Timmy Hansenille voitto oli jo kauden neljäs ja samalla hän nousi MM-pisteissä kärkeen, yhden pisteen erolla Bakkerudiin nähden. Timmyn veli Kevin Hansen on jäänyt kärjestä kahdeksan pistettä, joten mestaruustaistelusta kauden viimeisessä osakilpailussa Etelä-Afrikassa kahden kuukauden päästä luvassa on Ruotsi-Ruotsi-Norja-maaottelu.

Rallicrossin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan 9.-10. marraskuuta Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Useat tallit ja kuljettajat ovat kritisoineet kilpailukalenteria ja sitä, että tässä vaiheessa kautta joudutaan ikään kuin parin kuukauden mittaiselle “pakkolomalle”.

– Onhan se pitkä tauko. Ohjelmaa toki mahtuu tähän väliin, faijalle (Marcus Grönholm) teen varmaan töitä, siellä riittää hommaa. Olisihan se tietysti kiva ajaa jotain. Turun SM-rallissa ajan vippiautoa, Grönholm sanoi.

Tallien välisessä mestaruustaistelussa GRX Tanecolta vaaditaan viimeisessä osakilpailussa jo lähes ihmettä, mikäli se haluaa vielä Team Hansen MJP -tallin kärjestä suistaa kakkoseksi. Tallien välinen piste-ero on nyt 48 pistettä, kun tällä kaudella suurimmillaan yhdessä osakilpailussa on ylletty saman tallin toimesta 56 pisteeseen.

Latviassa ajettiin viikonloppuna myös EM-sarjaa. Supercar-luokassa Dubourgin ranskalaisveljekset Jean-Baptiste ja Andrea ajoivat kaksoisvoittoon ennen kolmanneksi sijoittunutta Peter Hedströmiä. Jean-Baptiste Dubourg kuittasi samalla EM-hopeaa ja pronssille sijoittui Thomas Bryntesson. Luokan Euroopan mestaruuden varmisti jo edellisessä osakilpailussa Robin Larsson, joka Latviassa ei yltänyt MM-sarjan Supercar-luokassa semifinaaleihin.

Super1600-luokan kärkikolmikon muodostivat Timur Shigabutdinov, Artur Egorov ja Janno Ligur. Euroopan mestaruuden voitti Aydar Nuriev, hopeaa Gergely Martonille ja pronssia Egoroville.

 

 

 

Latvian finaalin tulokset

1) Timmy Hansen (Peugeot) 5.20,070
2) Niclas Grönholm (Hyundai) + 2,297
3) Andreas Bakkerud (Audi) + 2,670
4) Kevin Hansen (Peugeot) + 6,055
5) Timur Timerzyanov (Hyundai) + 8,773
6) Liam Doran (Audi) + 24,540

MM-pistetilanteet 9/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 187
2) Andreas Bakkerud (NOR) 186
3) Kevin Hansen (SWE) 179
4) Niclas Grönholm 157
5) Janis Baumanis (LAT) 126
6) Timur Timerzyanov (RUS) 122
7) Liam Doran (GBR) 113
8) Anton Marklund (SWE) 110
9) Timo Scheider (GER) 93
10) Krisztian Szabo (HUN) 81

Tallit

1) Team Hansen MJP 366
2) GRX Taneco 318
3) Monster Energy RX Cartel 299
4) GC Kompetition 171
5) Stard 89
6) GCK Academy 63

Teksti: Jari Hotti, Riika
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit