Grönholmilla kauden paras lauantai, kaipaa vielä autoon parannusta – “Teoreettisesti mahdollista”

15.9.2018 / 18:38
Bikerniekin radalla riitti tilanteita lauantain alkuerissä (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Bikerniekin radalla Latvian Riiassa. GRX Taneco -tiimin Niclas Grönholm ajoi kokonaissijoituksen puolesta kauden parhaan lauantai-päivänsä, mutta inkoolainen ei silti ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa. Myös auton suhteen Grönholm haluaa parannusta.

Perinteiseen tyyliin lauantaina ajettiin kaksi ensimmistä alkuerää ja loput kaksi ovat ohjelmassa sunnuntaina. Niclas Grönholm kellotti ensimmäisessä alkuerässä kahdeksanneksi nopeimman ajan ja toisessa alkuerässä sijoitus oli kuudes. Kokonaistilanteessa GRX Taneco -tiimin kuljettajan sijoitus on myös kuudes.

– Tulosluetteloa kun katsoo, niin ihan ok. Mutta aika paljon kolarointia ja sekoilua, Grönholm kommentoi UrheiluUutiset.comin haastattelussa lauantain alkuerien jälkeen.

Ja jos ei ollut Grönholm täysin tyytyväinen omaan ajoonsa hyvästä kokonaissijoituksesta huolimatta, joka itse asiassa on Grönholmin paras sijoitus lauantai-päivien osalta kuluvalla kaudella, niin myös Hyundai i20 Supercar -auton suhteen on vielä tekemistä.

– Ei vieläkään olla saatu autoa täysin mieleiseksi. Muutetaan ennen huomista jotain pikku juttuja, mutta ei mitään tyhmää, niin kuin Ranskassa tehtiin. Se meni sitten sunnuntain osalta miten meni, Grönholm muisteli parin viikon takaisia tapahtumia, kun sijoitus lauantain jälkeen putosi sunnuntaina seitsemännestä yhdeksänneksi.

Bikerniekin rata Riiassa on aina tunnettu haastavasta ensimmäisestä mutkasta, joka on itse asiassa kahden mutkan yhdistelmä, mutta tänä vuonna avauspäivänä siinä nähtiin todella paljon rytinää, mikä alkuerien osalta kelloa vastaan ajettaessa on varsinkin MM-sarjassa varsin harvinaista.

– Jos lähdet kiertämään ulkokautta ja muut jarruttaa sinne suoraan, niin joku osuu kyllä takakulmaan. En tiedä, on niitä vaikeita mutkia muillakin radoilla, mutta tuossa se vaan sumppuuntuu ja sattuu kaikenlaista, Grönholm kuvaili avausmutkan haastetta.

 

Niclas Grönholm on kahden alkuerän jälkeen kokonaistilanteessa sijalla kuusi (Kuva: RPF).

 

“Niinhän sinä sanoit viimeksi Norjassa”

MM-sarjan ylivoimainen ykköskuljettaja Johan Kristoffersson ajoi jälleen kerran nopeimman ajan molempiin lauantain alkueriin. Toisena kokonaistilanteessa on Mattias Ekström ennen Petter Solbergia. Neljäntenä ja viidentenä olevat Andreas Bakkerud, sekä Sebastien Loeb ovat neljä pistettä Grönholmia edellä.

– Onhan siinä vielä mahdollisuuksia, Grönholm pohti mahdollisuuksia vielä nousta sunnuntaina tuloksissa ylöspäin, mutta lisäsi heti perään:

– Teoreettisesti mahdollista, mutta molemmathan ne menee tietysti kovaa. Vaikeaa, mutta kaikkemme tehdään. Yritetään saada autoa paremmaksi ja toivotaan kuivaa keliä. Tavoite on olla finaalissa, Grönholm paalutti.

Kesäkuussa Norjan Hellissä UrheiluUutiset.com nosti Grönholmin kohdalta esiin tilaston, missä selkeästi näkyi eroa lauantain ja sunnuntain alkueräsuoritusten suhteen. Todella usein Grönholm kun on ollut sunnuntain alkuerissä paremmassa vauhdissa kuin lauantaina. Mikäli tämä osuisi kohdalleen nyt myös Latviassa, niin Grönholm alkaisi olemaan kiinni jo semifinaalin eturivin lähtöpaikassa. Siihen vaaditaan alkuerien sijoitusta neljän parhaan joukkoon.

– Niinhän sinä sanoit viimeksi Norjassa ja niin siinä sitten kävi. Toivotaan, että käy taas, Grönholm naurahti.

On selvää, että kun alkuerissä etenkin se ensimmäinen mutka toi jo romua radalle varsin runsaasti, niin semifinaaleissakaan ei tulla antamaan tuumaakaan periksi ja riski kolareihin on suuri. Juuri tämän takia hyvä lähtöpaikka olisikin tärkeä tekijä finaalipaikan tavoittelussa.

– Sitten kun mennään semeihin ja alkaa oikeasti rytisemään, niinhän siinä yleensä käy, kukaan kun ei yhtään himmaile ja ajetaan finaalipaikoista. Totta, olisi tärkeää päästä sen takia lähtemään kakkosrivistä ja mieluummin sisäpuolelta. Se on seinästä ulos keskemmälle ja saa hyvän linjan ekaan mutkaan. Pääsee haastamaan edessä olevia, Grönholm kuvaili.

Kärkikahdeksikkoon mahtuu kahden alkuerän jälkeen kaksi suomalaista, kun kauden toista MM-osakilpailuaan ajava Toomas “Topi” Heikkinen taituroi seitsemänneksi. Grönholm myönsi yllättyneensä positiivisesti Heikkisen suorituksesta.

– Kyllä ainakin minä olen yllättynyt, koska sen mitä olen jutellut “Topin” kanssa, niin ei ihan täysin tyytyväinen ole ollut autoon. Mutta jos pystyy ajamaan tuollaisen suorituksen ja ei ole täysin tyytyväinen autoon…

Eli teillä on aika samanlainen tilanne tämän kilpailun suhteen, kun sinäkään et ollut tyytyväinen autoon hyvästä sijoituksesta huolimatta?

– No joo, totta, Grönholm hymyili.

Kolmas ja neljäs alkuerä ovat Bikerniekin ohjelmassa sunnuntaina, samoin kuin semifinaalit, sekä finaali.

Tilanne 2/4 alkuerän jälkeen

1) Johan Kristoffersson 100
2) Mattias Ekström 87
3) Petter Solberg 82
4) Andreas Bakkerud 78
4) Sebastien Loeb 78
6) Niclas Grönholm 74
7) Toomas Heikkinen 72
8) Timur Timerzyanov 69
9) Janis Baumanis 68
10) Guerlain Chicherit 67

Teksti: Jari Hotti, Riika – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit