Grönholmilla vauhdikas Uudenmaan vierailu 21 vuotta sitten kesken Peugeot-testien

9.3.2023 / 18:18
Marcus Grönholm Ruotsin MM-rallissa helmikuussa 2002 (Kuva: Peugeot Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

21 vuotta sitten, helmikuussa 2002, Pornaisten ja Mäntsälän seudulla ajettu Keski-Uusimaa Ralli sai mukaan nimekkään osallistujan suoraan rallin MM-sarjan huipulta.

Tuskin olisi Marcus Grönholm helmikuussa vuonna 2000 Keniassa Safari Rallin keskeytettyään uskonut, että hän ajaisi seuraavan kerran samaisella Peugeot 206 WRC -autolla kahden vuoden päästä Keski-Uusimaa Rallissa. Tuon Safarin jälkeen kyseinen Peugeotin tehdastiimin auto päätyi Grönholmin serkulle Sebastian Lindholmille, joka voitti sillä rallin Suomen mestaruuden vuosina 2000, 2002, sekä 2003.

Kenian savannien hiekat olivat jo pyyhkiytyneet pois kyseisestä autosta helmikuussa 2002, kun Grönholm yllätti ja lensi kesken Peugeotin Espanjan testien Suomeen ja Keski-Uusimaa Ralliin. Vuonna 2000 maailmanmestaruuden voittanut Grönholm oli jäänyt kaudella 2001 MM-sarjassa neljänneksi ja kausi 2002 oli puolestaan käynnistynyt Monte Carlon viidennellä sijalla, sekä Ruotsin voitolla.

Keski-Uusimaa Rallissa ajettiin 21 vuotta sitten ek-kilometrejä hieman alle 55 ja reitille starttasi yhteensä 137 kilpailijaparia. Numerolla yksi yleisöä viihdytti Grönholm yhdessä kartanlukijansa Timo Jaakkolan kanssa. Tosin tässä kilpailussa kartanlukija sai enemmänkin nauttia hyvistä kyydeistä, kilpailu kun ajettiin pimeänä, eli ilman nuotteja. Jaakkola muistaa kilpailun hyvin ja erityisesti yhden erikoiskokeen tapahtumat ovat jääneet elävästi mieleen.

– Pitkä peltosuora, jonka päässä oli ysikymppi vasen t-risteys. No siihen t-risteykseen tultiin sellaisella 180 km/h vauhdilla. “Bosse” polkaisi jarrua ja kirosi, että nyt ei käänny, Jaakkola muisteli UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa hurjaa tilannetta 21 vuoden takaa.

Grönholm näytti tilanteessa kokemuksen tuomaa rauhallisuutta, ei panikoinut, vaan antoi auton mennä suoraan pellolle, missä tehdyn käännöksen jälkeen ajoi samasta “reiästä” takaisin tielle ja matka jatkui. Aikaa tosin paloi sen verran, että nyt oli joku saamassa tällä erikoiskokeella maistuvan päänahan maailmanmestarista. Toisin kuitenkin kävi, Grönholm kun kellotti pellolla vierailusta huolimatta 14 sekunnin pohja-ajan.

Keski-Uusimaa Rallissa kilpailureitti oli erittäin vähäluminen, mutta tiepohjat olivat umpijäässä. Kuukausi tuon kilpailun jälkeen jäätä ei ollut kuin laseissa, kun Grönholm ajoi Korsikan saarella Ranskassa toiseksi. MM-rallien voitot vuonna 2002 Ruotsin lisäksi Kyproksesta, Jyväskylästä, Uudesta-Seelannista, sekä Australiasta nostivat Grönholmin toisen kerran urallaan ja samalla myös viimeisen kerran rallin maailmanmestariksi.

– Oli ilo istua vieressä ja katsella mestarin työskentelyä. On pakko ihailla sitä autonhallintaa ja rauhallisuutta, jolla tuon tason kuljettajat pystyvät viemään autoa, Jaakkola kehui Grönholmia Ilta-Sanomien haastattelussa reilut 21 vuotta sitten ajetun Keski-Uusimaa Rallin jälkeen.

Grönholm ja Jaakkola osallistuivat vuosina 2009, 2011 ja 2016 San Marinossa ajettuun Rallylegends-kilpailuun. Kahdella ensimmäisellä kerralla alla oli Keski-Uusimaa Rallin tapaan Peugeot 206 WRC, kun taas reilut kuusi vuotta sitten kaksikko viihdytti katsojia etuautona Volkswagen Polo R WRC:llä. Vuonna 2019 Jaakkola saavutti yhdessä Pentti Veikkasen kanssa Historic-rallissa kolmoskategorian EM-pronssia.

Keski-Uusimaa Ralli 2002 tulokset

1) Marcus Grönholm (Peugeot 206 WRC) 30.32,0
2) Jarmo Mikkonen (Mitsubishi Lancer Evo 7) + 0.34,0
3) Tomi Hallia (Mitsubishi Lancer Evo) + 2.02,0
4) Kim Niemi (Mitsubishi Carisma GT) + 3.18,0
5) Jukka Hiltunen (Toyota Starlet) + 4.13,0

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit