MOTORSPORT

Grönholmille heikko tulos alkueristä – Finaalipaikan tavoittelusta iso haaste

Niclas Grönholmin osalta alkuerät rallicrossin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Ruotsin Höljesissä tänään sunnuntaina eivät sujuneet odotusten mukaisesti.

GRX Taneco -tiimin Niclas Grönholm ei saanut tänään tililleen yhtäkään onnistunutta alkuerää rallicrossin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Ruotsin Höljesissä ja sen seurauksena inkoolaisen sijoitus kolmen ajetun alkuerän jälkeen kokonaispisteissä oli vasta kymmenes. Viime kaudella Grönholmin heikoin alkuerien kokonaissijoitus oli kuudes, joka tuli Höljesin osakilpailussa. Edellisen kerran Grönholm ei ollut mahtunut alkuerissä yhdeksän parhaan joukkoon marraskuussa 2018, kun Etelä-Afrikan osakilpailussa sijoitus oli 13.

Grönholmin vauhdissa ei tänäänkään ollut moitteen sijaan, mutta kun startit eivät onnistuneet ja suurin osa kolmen alkuerävaiheen kierroksista meni hitaampien kuljettajien takapuskurissa kiinni ajellessa, ei Hyundai-kuljettaja yltänyt kertaakaan todelliseen huipputulokseen. Kolmas ja samalla viimeinen alkuerälähtö vaati Grönholmilta onnistuneen startin ja sitä kautta mahdollisuuden tavoitella hyvää aikaa kärkipaikalla omaa kilpailua ajaen, vastassa kun olivat Timo Scheider, Rokas Baciuska ja Rene Munnich, mutta ei. Avausmutkien jälkeen Grönholm oli kolmantena, ohitusyritykset eivät onnistuneet, eikä taktiikka lisälenkinkään osalta auttanut nostamaan sijoitusta ylöspäin.

Sijat 7-12-11 kolmesta ajetusta alkuerästä kertovat kaiken olennaisen Grönholmin sunnuntain kilpailun kulusta tähän asti. Rallicross kuitenkin on tunnetusti laji, missä käänteet ovat usein nopeita ja Grönholmilla on edelleen hyvät mahdollisuudet kääntää heikosti sujuneet alkuerät parempaan päin semifinaali- ja finaalivaiheessa. MM-sarjassa kilpailtaessa semifinaalilähdöt ovat kaikkea muuta kuin helppo juttu, mutta tällä kertaa Grönholmin lähtö vaikuttaa oikeinkin sopivalta.

Tämä siitäkin huolimatta, että Grönholmin lähtöruutu on takarivissä ja finaalipaikan saavuttaakseen sijoituksen pitäisi olla ruutulipulla kolmen parhaan joukossa. Eturiviin Grönholmin lähtöön asettuvat Audilla kilpailevat tiimikaverit Mattias Ekström ja Robin Larsson, jotka takuvarmasti tulevat pelaamaan “pelin” niin, että molemmat etenevät finaaliin. Mikäli niin käy, että tämä kaksikko vie kaksi ensimmäistä sijaa nimiinsä, tulee Grönholmin jättää taakseen tiimikaveri Krisztian Szabo, Scheider, sekä Munnich. Ei todellakaan mikään mahdoton tehtävä.

Semifinaalilähdöistä ensimmäinen on ehdottomasti kovatasoisempi. Siinä eturiviin asettuu Johan Kristoffersson, joka lauantain tapaan vei myös sunnuntaina alkuerät nimiinsä. Ekström “herätti” Kristofferssonin toisessa alkuerässä olemalla nopein, mutta Kristoffersson, lajin ehdoton kuningas, antoi vastauksen heti kolmannessa alkuerässä olemalla kaksi sekuntia nopeampi kuin toiseksi nopeimman ajan ajanut Andreas Bakkerud ja samalla Kristoffersson alitti ensimmäisenä kuljettajana tänä viikonloppuna kolmen minuutin haamurajan.

Eturiviin Kristofferssonin viereen asettuu juuri Bakkerud, jonka suoritukset lauantaihin nähden ovat olleet kuin eri planeetalta. Toisesta rivistä löytyvät Kevin Hansen ja Anton Marklund, kun taas kolmannen rivin muodostavat hallitseva maailmanmestari Timmy Hansen yhdessä GRX Taneco -tiimin Timur Timerzyanovin kanssa. Timerzyanov kärsi viimeisessä alkuerässä autonsa tekniikkamurheista ja venäläinen mateli maaliin ollen lopulta vasta 16. nopein.

Ferratum-tiimin Jani Paasosen urakka sununtaina päättyi alkueriin. Paasonen sai kuitenkin viimeisestä alkuerälähdöstä maistuvan päänahan, kun mäntyharjulainen Ford-kuljettaja jätti taakseen Höljesin MM-osakilpailun viimevuotisen voittajan Sebastian Erikssonin. Samaisessa lähdössä ajanut Liam Doran koki jälleen kerran – kyllä, keskeytyksen. Britin viikonloppu oli kaikin puolin täydellinen katastrofi ja mielenkiintoista on nähdä, ilmestyykö kuumaverinen Doran Kouvolaan vajaan viikon päästä, nähdyn kaltaisella kalustolla kun yksi lajin legendoista tuskin haluaa enää kilpailla ja testiaikaa ei Höljesin ja Kouvolan osakilpailujen väliin mahdu yhtään.

Ulos semifinaaleista Paasosen lisäksi jäivät Renault-kuljettajat Guerlain Chicherit ja Rokas Baciuska, Eriksson, sekä Doran. Semifinaalit ja finaali ajetaan tänään sunnuntaina kello 17.00 alkaen. Tapahtumia Höljesistä voi seurata suorina lähetyksinä MM-sarjan YouTubessa ja Facebookissa.

Kolmannen alkuerän tulokset

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 2.59,591
2) Andreas Bakkerud (Renault) 3.01,518
3) Mattias Ekström (Audi) 3.01,560
4) Robin Larsson (Audi) 3.02,562
5) Kevin Hansen (Peugeot) 3.02,831
6) Krisztian Szabo (Hyundai) 3.03,205
7) Anton Marklund (Renault) 3.03,388
8) Timmy Hansen (Peugeot) 3.03,430
9) Timo Scheider (Seat) 3.03,524
10) Rene Munnich (Seat) 3.05,109
11) Niclas Grönholm (Hyundai) 3.05,380
12) Rokas Baciuska (Renault) 3.06,514

———-

13) Guerlain Chicherit (Renault) 3.09,072
14) Jani Paasonen (Ford) 3.10,587
15) Sebastian Eriksson (Honda) 3.10,749
16) Timur Timerzyanov (Hyundai) 3.25,261
17) Liam Doran (Renault) Ei aikaa

Pistetilanne 3/3 alkuerän jälkeen

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 145
2) Mattias Ekström (Audi) 137
3) Andreas Bakkerud (Renault) 123
4) Robin Larsson (Audi) 121
5) Kevin Hansen (Peugeot) 120
6) Krisztian Szabo (Hyundai) 109
7) Anton Marklund (Renault) 109
8) Timo Scheider (Seat) 107
9) Timmy Hansen (Peugeot) 102
10) Niclas Grönholm (Hyundai) 102
11) Timur Timerzyanov (Hyundai) 100
12) Rene Munnich (Seat) 95

———-

13) Guerlain Chicherit (Renault) 94
14) Rokas Baciuska (Renault) 93
15) Sebastian Eriksson (Honda) 92
16) Jani Paasonen (Ford) 88
17) Liam Doran (Renault) 79

Semifinaalit

Lähtö 1

Johan Kristoffersson (Volkswagen) 1.
Andreas Bakkerud (Renault) 3.
Kevin Hansen (Peugeot) 5.
Anton Marklund (Renault) 7.
Timmy Hansen (Peugeot) 9.
Timur Timerzyanov (Hyundai) 11.

Lähtö 2

Mattias Ekström (Audi) 2.
Robin Larsson (Audi) 4.
Krisztian Szabo (Hyundai) 6.
Timo Scheider (Seat) 8.
Niclas Grönholm (Hyundai) 10.
Rene Munnich (Seat) 12.

Nimen perässä kuljettajan sijoitus alkuerissä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com