Grönholmille uran toiseksi paras MM-avaus – Kristoffersson jälleen suvereeni ykkönen

6.6.2023 / 15:48
Niclas Grönholm avasi kautensa MM-sarjassa kolmossijalla (Kuva: CE Dealer Team).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Montalegren radalla Portugalissa. Samalla käynnistyi historian toinen täyssähköautojen kausi pääluokan osalta MM-sarjassa.

Vaikka auto- ja kuljettajamäärä jäikin rallicrossin MM-sarjan avausosakilpailussa viime vuoden tavoin pieneksi, voidaan tässä kohtaa sanoa laadun korvanneen määrän. Avausosakilpailussa Montalegren radalla Portugalissa pääluokassa nähtiin kymmenen kuljettajaa viisinkertaisen maailmanmestarin Johan Kristofferssonin johdolla. Suurena ennakkosuosikkina kauteen startannut Kristoffersson oli lopulta avauksessa murskaavan ylivoimainen.

– Olen todella onnellinen tästä tuloksesta. Teimme hyvää työtä talvitauon aikana ja se, että pystyimme heti osoittamaan sen tuloksen muodossa, tuntuu loistavalta. Tämä rata tarjoaa aina yllätyksiä ja täällä voittaakseen täytyy kohdata monia haasteita. Saatat ajatella, että kaikki on kunnossa ja sitten sää ja sitä myötä rataolosuhteet vaihtuvat jälleen, Kristoffersson kuvaili.

Kristoffersson vei nimiinsä kauden avausviikonloppuna kaikki mahdolliset viralliset sessiot, ollen nopein lämmittelyssä, Super Pole -aika-ajoissa, kaikissa neljässä alkuerässä, omassa semifinaalilähdössään, sekä finaalissa. Semifinaalissa Kristofferssonin voittomarginaali oli kolme ja finaalissa lähes viisi sekuntia. Molemmilla kerroilla toiseksi ajoi Kevin Hansen, kun taas oman semifinaalilähtönsä voittanut Niclas Grönholm oli finaalissa kolmas.

– Johanin vauhtiin ei meillä muilla ollut mitään sanomista. Hieman turhautunut olo on siitä, että emme saa häntä aisoihin. Olin koko viikonlopun suorituksissa lähimpänä häntä, mutta silti niin kaukana, Grönholm harmitteli.

Grönholmille onnistuminen heti kauden avauksessa oli tärkeä, sillä viime vuonna inkoolaisen kauden ensimmäinen palkintosijoitus tuli vasta kauden viidennessä osakilpailussa. Grönholmilla käynnistyi nyt uran kahdeksas täysi kausi rallicrossin MM-sarjassa ja vain kerran aiemmin on kausi käynnistynyt palkintosijoituksella. Tämä tapahtui Abu Dhabissa neljä vuotta sitten, kun Grönholm ajoi toiseksi.

Kakkosruudusta sadesäässä ajettuun finaaliin startannut Grönholm jäi avausmutkan jälkeen koko porukan viimeiseksi.

– Finaalissa en saanut hyvää starttia ja jostain syystä emme pärjänneet muille lähtökiihdytyksessä. Ehkäpä se johtui siitä, että juuri ennen finaalia satoi ja lähtöruudussani oli paljon kumia, joka on märällä radalla liukas. Pyörät sutivat melko paljon. En tiedä, lähtö pitää tutkia, että mitä siinä tapahtui, Grönholm ihmetteli.

 

Johan Kristoffersson tietää, miten rallicrossin MM-sarjassa voitetaan (Kuva: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool).

 

 

pitkävetovihjeet

 

“Melkein onnistuin nousemaan toiseksi”

Kun startti epäonnistui, oli Grönholmin ratkaisu odotettu, eli kaksinkertainen MM-pronssimitalisti meni heti välittömästi suorittamaan lisälenkin.

– Ei siinä ollut oikein mitään muuta tehtävissä.

Kun lisälenkki oli suoritettu heti finaalin ensimmäisellä kierroksella, alkoi armoton takaa-ajo. Klara Andersson meni lisälenkille toisella kierroksella ja se nosti Grönholmin viidenneksi. Kaksi kierrosta myöhemmin oli Sebastien Loebin vuoro suorittaa lisälenkki, mikä nosti Grönholmin neljänneksi. Matkaa maaliin oli vielä vajaat kaksi kierrosta.

Kärkikolmikko, Kristoffersson, Kevin Hansen ja Ole Christian Veiby, jättivät lisälenkin viimeiselle kierrokselle. Kun kolmikko palasi takaisin normiradalle, ehti Hansen niukasti Grönholmin eteen, mutta Veiby sen sijaan jäi suomalaisen taakse. Grönholm pisti kaiken peliin ja oli selkeästi Hansenia nopeampi, mutta ohi ei vain päässyt.

Kaksikko saapui ruutulipulle aivan peräkkäin, eikä kellolla mitattuna eroksi saatu kuin muutama sekunninkymmenys.

– Kun sain ajaa vapaata rataa, niin sain muita kiinni. Melkein onnistuin nousemaan toiseksi, Grönholm kertasi finaalin kulkua.

Tiimeistä Kristoffersson Motorsportin kokonaistulos oli paras, kun voiton lisäksi tiimin kuljettajista Veiby ajoi finaalissa neljänneksi. Vahva oli myös Grönholmin edustaman CE Dealer -tiimin suoritus, kun Grönholmin tiimikaveri Andersson, MM-sarjan ainoa naiskuljettaja, sijoittui viidenneksi. Paluun MM-sarjaan tehnyt Loeb avasi kautensa kuudennella sijalla, kun taas vuoden 2019 maailmanmestari Timmy Hansen ei selviytynyt finaaliin.

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Norjan Hellissä 17.-18. kesäkuuta.

– Aloitetaan parin päivän huilin jälkeen keskittyminen seuraavaan osakilpailuun ja tsekataan automme datat huolella. Uusi yritys ja uudella innolla, Grönholm päätti.

Montalegren finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) 3.30,364
2) Kevin Hansen (SWE) + 4,728
3) Niclas Grönholm + 4,907
4) Ole Christian Veiby (NOR) + 5,373
5) Klara Andersson (SWE) + 6,655
6) Sebastien Loeb (FRA) + 8,884

Nopein kierros: Kristoffersson 39,864 (kierros 2/5)

 

 

MM-pistetilanteet 1/10 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Johan Kristoffersson (SWE) 23
2) Kevin Hansen (SWE) 16
3) Niclas Grönholm 15
4) Ole Christian Veiby (NOR) 12
5) Klara Andersson (SWE) 11
6) Sebastien Loeb (FRA) 10
7) Timmy Hansen (SWE) 10
8) Guerlain Chicherit (FRA) 8
9) Timo Scheider (GER) 7
10) Gustav Bergström (SWE) 6

Tiimit

1) Kristoffersson Motorsport (SWE) 35
2) Hansen World RX Team (SWE) 26
3) CE Dealer Team (SWE) 26
4) Special One Racing (FRA) 8

Lue myös! Kaikki MM-sarjan pistetilanteet ja tilastot

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit