MOTORSPORT

Grönholmin tiimillä vaikea startti Höljesissä – Olosuhteet ja rengasrikko riesana

Rallicrossin MM-sarjan kauden ensimmäisen osakilpailun ensimmäinen alkuerävaihe Ruotsin Höljesissä tarjosi heti runsaasti dramatiikkaa. Suurin pettymys koettiin Marcus Grönholmin johtamassa GRX Taneco -tiimissä.

Ensimmäisessä alkuerälähdössä nähtiin heti kaksi GRX Taneco -tiimin kuljettajaa, Niclas Grönholm ja Krisztian Szabo. Unkarilaiskuljettaja sai parhaan startin ja johti lopulta startista aina maaliin asti. Grönholm puolestaan kävi hoitamassa lisälenkin heti ensimmäisellä kierroksella, ajoi sateen kastelemalla liukkaalla lisälenkillä yhden mutkan hieman leveäksi ja saapui maaliin toisena.

Koska rataolosuhteet parantuivat kuivuvalla radalla lähtö lähdöltä, olivat GRX Tanecon kuljettajat tässä kohta ehdottomasti huonon tuurin ja olosuhteiden uhreja, sillä Szabon ja Grönholmin ajat riittivät ensimmäisen alkuerävaiheen kokonaistuloksissa vasta sijoihin yhdeksän ja kymmenen. Vielä huonommin kävi ensimmäisessä alkuerälähdössä paalupaikalta startanneelle Andreas Bakkerudille, joka epäonnistui startissaan, auto seisoi lähtöruudussa vihreän valon jälkeen useita sekunteja, ja MM-sarjan viime vuoden pistekakkonen jäi tuloksissa vasta sijalle 14.

Surkein kohtalo GRX Tanecon kuljettajista kävi kuitenkin Timur Timerzyanoville, joka kolmannessa alkuerälähdössä joutui ensin startin jälkeen kilpakumppanien kolhimaksi ja reilu kierros myöhemmin Hyundain oikean eturenkaan ripustus petti. Lopulta venäläiskuljettaja joutui keskeyttämään viimeisellä kierroksella. Timerzyanovilla tulee olemaan kova työ nousta 12 parhaan joukkoon ja mukaan semifinaaleihin, koska alkueriä ajetaan poikkeuksellisesti vain kolme.

Ensimmäisen alkuerävaiheen neljä nopeinta aikaa ajettiin viimeisessä lähdössä. Se, että kolmen kärjen muodostivat sellaiset nimet kuin Johan Kristoffersson, Mattias Ekström ja Robin Larsson, siinä ei ole mitään yllättävää, mutta esimerkiksi Kristofferssonin aikaero hallitsevaan maailmanmestariin Timmy Hanseniin, joka ajoi toisessa lähdössä, oli lähes kymmenen sekuntia, mikä kertoo kaiken olennaisen rataolosuhteiden eroista ensimmäisen ja viimeisen lähdön välillä. Huomioida pitää myös yllättäjä Timo Scheiderin neljäs sija, saksalainen kun myös pääsi ajamaan viimeisessä lähdössä.

Jani Paasosen ensiesiintyminen uuden Ferratum-tiimin väreissä käynnistyi 15. nopeimmalla ajalla. Paasonen starttasi ensimmäiseen alkuerälähtöön toisen lähdön neljännestä ruudusta, mäntyharjulainen ei saanut täysin onnistunutta starttia ja meni lisälenkille heti ensimmäisellä kierroksella. Paasonen ajoi lähdössään lopulta kolmanneksi, jättäen taakseen Renault-kuljettaja Guerlain Chicherit’n.

Toiset alkuerät käynnistyvät kello 12.50. Tapahtumia Höljesistä voi seurata suorina lähetyksinä MM-sarjan YouTubessa ja Facebookissa.

Ensimmäisen alkuerän tulokset

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 3.05,737
2) Mattias Ekström (Audi) 3.06,306
3) Robin Larsson (Audi) 3.09,390
4) Timo Scheider (Seat) 3.11,382
5) Anton Marklund (Renault) 3.12,953
6) Kevin Hansen (Peugeot) 3.13,455
7) Sebastian Eriksson (Honda) 3.15,005
8) Timmy Hansen (Peugeot) 3.15,107
9) Krisztian Szabo (Hyundai) 3.15,383
10) Niclas Grönholm (Hyundai) 3.16,320
11) Liam Doran (Renault) 3.18,101
12) Rokas Baciuska (Renault) 3.18,738

———-

13) Rene Munnich (Seat) 3.18,989
14) Andreas Bakkerud (Renault) 3.19,726
15) Jani Paasonen (Ford) 3.22,406
16) Guerlain Chicherit (Renault) 3.24,484
17) Timur Timerzyanov (Hyundai) Ei aikaa

Lue myös! Linkit ja aikataulu – Näin seuraat rallicrossin MM-avausviikonloppua Höljesistä (21.8.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com