MOTORSPORT

Haapamäellä mahdollisuus varmistaa mestaruus jo Kouvolassa – “Mutka ja lähtö kerrallaan”

Rallicrossin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kouvolan Tykkimäessä. SRC-luokkaa tänä vuonna dominoineella luokan hallitsevalla Suomen mestarilla Henri Haapamäellä on jo nyt mahdollisuus varmistaa toinen peräkkäinen mestaruus.

Siinä missä rallicrossin SM-sarja päätettiin vuosi sitten Kouvolan osakilpailulla, niin nyt Kouvolassa ajetaan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu. SRC-luokassa kilpaileva luokan hallitseva Suomen mestari Henri Haapamäki on ollut tänä vuonna hurjassa iskussa voittaen kaikki kolme aiempaa osakilpailua maksimipistein. Fiilis Sastamalan suunnalla pari päivää ennen edessä olevaa kilpailua oli tuttuun tapaan rento ja hyvä.

– Totuttuun tapaan huollettu ja tarkasti läpikäyty kilpa-auto on ollut jo viikon päivät linja-auton perässä valmiina ja kaikki on tikissään. Käytiin aiemmin viikolla hieman ajamassa kartingia, on kalasteltu ja nyt ollaan menossa jokkisautoa laittelemaan, kun pitäisi syksyllä yksi kilpailu ajaa. Tässä tälläistä ajan kuluttelua ja nautiskelua. Perjantai-aamuna lähdetään sitten kohti Kouvolaa, Haapamäki kertoi pari päivää ennen h-hetkeä.

Yksi poikkeus kilpailurutiineihin tosin saatiin, kun Haapamäki ei tällä kertaa käynyt ennen kilpailua testaamassa tulevalla kilpailuradalla.

– Ei lähdetty ajamaan testiä, pitäisi olla selvät sävelet Kouvolan radan suhteen. Ja nyt kun saadaan ajaa kolme kertaa ennen kilpailua, lauantaina kun on vielä warm-up, niin laskettiin vähän sillä tavalla, että sillä kolmella kerralla pitää tällä kokemuksella löytää se oikea “tatsi”. Eikä autokaan kestä sitä, jos joka paikassa käydään ajamassa kymmeniä kierroksia. Tälläinen ratkaisu tällä kertaa, Haapamäki taustoittaa.

Kolmen ajetun osakilpailun jälkeen Haapamäen piste-ero toisena olevaan Jussi Klemolaan on 25 pistettä, kun taas kolmantena olevalla Joni-Pekka Rajalalla eroa kärkeen on 28 pistettä. Mikäli piste-ero on Kouvolan osakilpailun jälkeen vähintään 30 pistettä Haapamäen eduksi, on toinen peräkkäinen Suomen mestaruus varma asia jo ennen 14. syyskuuta Honkajoella ajettavaa kauden viimeistä osakilpailua.

– Kyllähän se mielessä on pyörinyt. Ja tottakai realistinen täytyy olla, että jos on kolme kilpailua tänä vuonna pystynyt voittamaan, niin miksi ei pystyisi sitä neljättäkin. Mitään pakkomiellettä siihen ei kuitenkaan ole ja järkikin sanoo, että aina ei voi kilpailut tuolla tavalla onnistua. Varmasti on epäonneakin jossain kohtaa, Haapamäki pohtii.

Haapamäen mukaan Kouvolan kilpailussa pitää olla mukana myös järkeä, sarjatilannetta ajatellen mihinkään hölmöilyyn ei kannata sortua. Toisaalta taas kääntäen, Haapamäen mukaan siinä vaiheessa kun kypärä on päässä ja Kouvolassa kilpailupäivä on käynnissä, ei pistetilannetta mietitä ja pisteitä laskeskella.

– Jos tekniikkamurheita tulee, niin sille ei voi mitään. Hölmöyttään ei kuitenkaan pidä mihinkään kaiteisiin mennä ajelemaan. Samaan hengenvetoon on myös sanottava, että en ole mikään varmistelija tyyppi ja ajele puolikaasulla. Tunnuslause kun on “all in” niin kuin pokerissa. En mieti sarjatilannetta ja pisteitä kilpailupäivänä. Mutka ja lähtö kerrallaan ajetaan ja katsotaan mihin päästään. Nöyrin mielin lähdetään Kouvolaan, Haapamäki vakuuttaa.

Vuosi sitten Haapamäki varmisti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden juuri Kouvolassa, vaikka alkuerissä kaikki näyttikin jo luisuvan käsistä.

– Rengas kun lähti vanteelta ja menetin siinä jo toivoni, niin appiukko piti minulle linja-autossa puhuttelun, että älä lopeta, vaikka ero olikin pisteissä kasvanut aamun aikana. Itse olin jo heittämässä pyyhettä kehään. Appiukko sanoi, että aja loppuun saakka ja sitten katsot mikä on tilanne. Ja se pitää muistaa nytkin, loppuun asti pitää ajaa, eikä yhtään löysätä, vaikka tällä kertaa tilanne onkin täysin toinen, Haapamäki muistuttaa.

Kouvolan kilpailuviikonloppu kantaa toisena vuonna peräkkäin nimeä Rallycross Festival Kouvola ja kaksipäiväisessä tapahtumassa SRC-luokan pisteet ovat jaossa lauantaina. Aivan kuten vuosi sitten, niin myös nyt Tykkimäen radan katsomoihin odotetaan isoa määrää yleisöä ja myös Sastamalan suunnalta on tuttuun tapaan tulossa runsaslukuinen fanijoukko Kouvolaan.

– Vahvat fanijoukot on taas lähdössä täältä matkaan, vaikka Kouvola meille hieman kaukainen kilpailu onkin. Lisäksi luvassa on yksi yllätys, joka paljastetaan torstai-iltana tiimin Facebook-sivulla kello 19.00. Sanotaan näin, että Moksun pajalle saapuu erikoisvieras, Haapamäki naurahti.

SRC:n pistetilanne 3/5 osakilpailua

1) Henri Haapamäki (SAU) 90
2) Jussi Klemola (VetUA) 65
3) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK) 62
4) Christian Jensen (SiAk) 60
5) Olli Lahti (NokUA) 49
6) Toni Niemi (ValUA) 47

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com