MOTORSPORT

Haapamäki debytoi kuninkuusluokassa, alla Suomen mestarin auto – “Ei aiheuta paineita”

Rallicrossin SM-sarjassa SRC-luokan Suomen mestaruuden jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Kouvolassa varmistanut Henri Haapamäki osallistuu kauden viimeiseen osakilpailuun Honkajoella tulevana lauantaina Supercar-luokassa kilpaillen.

Henri Haapamäki voitti toisena vuonna peräkkäin rallicrossin SM-sarjassa SRC-luokan Suomen mestaruuden. Viime ja tänä vuonna mestaruus ratkesi samalla radalla, Kouvolan Tykkimäessä. Tosin vuosi sitten Haapamäen uran ensimmäinen Suomen mestaruus varmistui kauden viimeisessä osakilpailussa, kun tänä vuonna mestaruusjuhlat pääsi käyntiin jo toiseksi viimeisen osakilpailun jälkeen. Päätös kauden päätöskilpailuun osallistumisesta Supercar-luokassa syntyi kotimatkalla.

– Kouvolassa pidettiin lauantai-iltana pienet mestaruusjuhlat ja sunnuntaina katseltiin Supercarien kilpailua. Kotimatkalla kyselin huoltomiehiltä linja-autossa, että mitä tehdään. Päätettiin siinä sitten yhteisellä huutoäänestyksellä, että eiköhän me viimeisessä kilpailussa yritetä Supercarilla ajaa, jos löydämme siihen jostain järkevästi rahoituksen, Haapamäki taustoittaa.

Lopulta palaset loksahtivat kohdilleen ja Haapamäki löysi itselleen Supercar-luokan auton kyseisen luokan hallitsevan Suomen mestarin tallista Raahesta.

– Perkiömäen Arin kanssa ollaan oltu tässä tekemisissä pitkin kesää ja puhuttu Supercar-asioista. Ari tarjosi mahdollisuutta, että pääsisin hänen autoaan koittamaan kilpailuolosuhteissa. Reilu viikko sitten lähetettiin yhteistyökumppaneille aiheesta postia, että mitä he ovat asiasta mieltä ja haluaako siihen joku ottaa rahallisesti osaa. Yllättävän moni yritys sitten lähti mukaan ja saatiin asiat lyötyä lukkoon, Haapamäki iloitsee.

Hauska sattuma muuten on se, että siinä missä Haapamäen kahteen mestaruuteen siivittänyt BMW on väriltään tunnetusti oranssi, niin samaa väriä kantaa päällään myös Perkiömäen Ford Fiesta Supercar -auto. Näitä kahta autoa yhdistää myös tottakai se, että molemmilla on juhlittu SM-sarjassa viime aikoina Suomen mestaruutta. Haapamäki ei Supercar-debyyttinsä suhteen ota paineita, vaikka alle tuleekin luokan viimevuotinen mestariauto.

– Moni onkin kysynyt, että aiheuttaako se paineita, kun auto tunnetaan, että se on hyvä. Ei aiheuta paineita, olen sen kanssa täysin realistinen. Viimeksi, kun ajoin Supercar-autolla testiä ja Jalasjärvellä toukokuussa yritettiin osallistua kilpailuun, niin silloin oli vielä niin raaka olo siellä auton hytissä, että se ei ollut minulle millään tavalla luonnollinen ajotuntuma, Haapamäki kuvailee.

 

Henri Haapamäki saa Supercar-luokassa vastaansa myös SRC:stä tutun Joni-Pekka Rajalan (Kuva: Jari Hotti).

 

“Se vaatii kovan taistelutahdon ja motivaation”

Sitä luonnollista ajotuntumaa sastamalalainen rattitaituri hakee tulevaan kilpailuun torstaina ajettavista testeistä.

– Edellytykseni oli, että jos ajan lauantaina Honkajoella Supercar-autolla, niin minun täytyy saada ajaa ensin kunnon testit. Olisi hieman kotoisampi olo autossa, kun nelivetoisista kokemus on erittäin vähäistä. Torstain testien jälkeen osaan paremmin sanoa, että tavoitellaanko finaalipaikkaa vai vaan ehjiä alkueräkierroksia. Taso on sen verran kova, että semifinaaleihin se päivä tulee varmaan päättymään, Haapamäki naurahti.

Ensi kauden suhteen Haapamäki ei ole vielä tehnyt päätöksiä, missä ajetaan ja millä ajetaan. Jos ensi kaudella kalenteriin merkitään SM-sarjan osakilpailut ja Supercar-luokka, niin sen suhteen nyt ajettava Honkajoen osakilpailu on isossa roolissa. Ei tuloksen valossa, vaan:

– Tällä kilpailulla pyrin hakemaan lisää motivaatiota hyvän edellisen motivaation päälle rahoituksen hankintaan. Sitä ei moni tajuakaan, millainen työmaa on mahdollistaa tuollaisen auton ostaminen ja sillä kilpaileminen. Se vaatii kovan taistelutahdon ja motivaation. Pyrin, että saisin kilpailusta niin hyvän kokemuksen ja huippufiiliksen, että se lyö sellaisen nälän päälle, että jaksaa sen työn tehdä, Haapamäki sanoo.

Haapamäki on kilpaillut rallicrossin SM-sarjassa ja SRC-luokassa vuodesta 2016 lähtien. Moni on odottanut kuumeisesti sitä, että Haapamäki tekisi nousun lajin kuninkuusluokkaan, varsinkin kun nyt vyöllä on jo kaksi Suomen mestaruutta porrasta alempaa. Haapamäki myöntää, että luokan vaihto elää vahvasti ajatuksissa koko ajan, mutta vaikka työ taustalla onkin kovaa ja päivittäistä, pitää asiat ja päätökset tehdä myös äärimmäisen huolella.

– Nyt on kilpailun verran aikaa paineettomassa tilassa tutustua luokkaan, tasoon ja kalustoon. Opetella rauhassa, että mitä siellä pitää tehdä. Jos asiat loksahtaa paikoilleen ja ensi vuonna ajetaan Supercar-luokassa, niin on pientä tietotaitoa jo olemassa. Nöyrin mielen lähdetään opettelemaan, Haapamäki korostaa.

Lopuksi kaksinkertainen Suomen mestari ja tuleva Supercar-debytantti haluaa lähettää kiitosterveiset kaikille tukijoilleen.

– Kiitokseni haluan esittää kaikille, jotka ovat minua tukeneet ja erityisesti niille, jotka vielä tähänkin “hullutukseen” lähti mukaan synkkänä syksyn hetkenä, vaikka sarja ja toiminta alkaa tämän kauden osalta ollakin päätöksessä. Vielä löytyi yrityksiltä taistelutahtoa. Katsotaan tämä kortti, ennen kuin aletaan oikeasti paiskimaan töitä ensi kauden eteen, Haapamäki päätti.

Lue lisää!

Haapamäki Show jatkui myös Kouvolassa (24.8.2019)
Haapamäen jatkosuunnitelmat vielä täysin auki (25.8.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com