Haapamäki janoaa toista Suomen mestaruutta – “Kyllä se sama nälkä on edelleen olemassa”

24.5.2019 / 14:07
Henri Haapamäen Suomen mestaruus riemua Kouvolassa viime vuonna (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Viisi osakilpailua käsittävä rallicrossin SM-sarja polkaistaan käyntiin Jalasjärven radalta lauantaina. Kahden peräkkäisen SM-hopean jälkeen viime vuonna SRC-mestaruuden napannut Henri Haapamäki lähtee puolustamaan mestaruuttaan, mutta ainakin Jalasjärvellä Haapamäki kilpailee myös Supercar-luokassa.

Henri Haapamäelle, 30, kolmas kerta toden sanoi, kun sastamalalainen nousi kahden peräkkäisen rallicrossin SM-hopean jälkeen viime vuonna SRC-luokan Suomen mestariksi. Haapamäki avasi kauden kolmannella, sekä kahdella viidennellä sijalla, mutta voitti kauden kaksi viimeistä osakilpailua ja nousi Suomen mestariksi pisteen erolla ennen Joni-Pekka Rajalaa. Kouvolassa ajetun kauden viimeisen SM-osakilpailun jälkeen edessä oli tärkeitä päätöksiä jatkon osalta.

– Heti seuraavalla viikolla kutsuin koko porukan kasaan ja pidettiin palaveri. Kyselin mielipidettä mitä tehdään, että hommataanko Supercar-luokan auto vai jatketaanko SRC:ssä. Todettiin sitten, että ei meillä riitä rahat ja systeemit kunnolliseen Supercar-projektiin ja ei kuitenkaan haluta ihan romujen kanssa alkaa tappelemaan, Haapamäki taustoittaa.

Päätös oli lopulta se, että Haapamäki taustavoimineen päätti jatkaa SRC:ssä myös kaudella 2019. Haapamäen mukaan tiimin nykyinen kalusto on saatu kehitettyä kyseisen luokan todelliseksi huippuautoksi ja kun kehitystyötä auton ympärillä on vieläkin mahdollista jatkaa, niin koko porukan kannalta jatkopäätös tutussa ympäristössä oli mielekäs päätös. Pitkä sarjatauko sujui Haapamäen tallissa tutun kaavan mukaan.

– Käytiin BMW kokonaan läpi, kaikki paikat huollettiin ja vähän tehtiin muutoksia. Isoimpina asioina tuli uudet jarrut ja moottoria päivitettiin. Testaamassa ollaan käyty Jalasjärvellä pari kertaa. Kaikki pelasi testeissä hyvin ja sen takia tässä onkin vähän erikoinen fiilis, kun auto on ollut pari viikkoa tallissa valmiina ja testeissä ei ollut mitään ongelmaa, että onkohan riittävästi nopeutta jos kaikki tuntuu liian helpolta, Haapamäki naurahtaa.

Siinä missä kahtena aiempana vuotena Haapamäki on valmistautunut tulevaan kauteen edellisen kauden SM-kakkosena, niin nyt taskussa on se himoittu Suomen mestauruus ja näiltä osin lähtökohdat uuteen kauteen ovat erilaiset.

– Kyllähän sitä kun on päässään pohtinut asioita, niin on ollut välillä huojentunut olo, että se mestaruus on nyt saavutettu ja sen suhteen ei ole enää stressiä. Mutta kyllä sitten taas kun kilpailu alkaa lähestymään, niin sitä alkaa miettimään niitä perinteisiä asioita, että jos siitä lähdöstä ei pääsekään kärkeen ja muuta. Kyllä se sama nälkä on siellä edelleen olemassa ja tappiota ei siedä yhtään, Haapamäki korostaa.

 

Henri Haapamäki Kouvolan SM-osakilpailussa elokuussa 2018 (Kuva: Jari Hotti).

 

“Viime vuoden mestaruudella ei saa mitään armoa”

Mestarin päänahka on tottakai aina kilpakumppaneiden tähtäimessä ja aivan kuten Haapamäki sanoo, niin hallitsevana mestarina ei yhdessäkään kilpailussa saa minkäänlaista hyötyä siksi, että on mestari. Pisteet viime kauden jälkeen on nyt nollattu ja kaikilla kuljettajilla on yhtäläinen mahdollisuus menestyä.

– Viime vuoden mestaruudella ei saa mitään armoa, eikä minkäänlaista hyvää, vaan nyt startataan uuteen kauteen puhtaalta pöydältä. Oma vauhti on tässä kohtaa täysi kysymysmerkki, että onko auto mennyt eteenpäin, testeistä kun ei saatu ihan täyttä totuutta irti, kun oli sadekeliä ja radan kunto ihan eri kuin viime vuonna, Haapamäki sanoo.

Selvää toki on, että kun olet kertaalleen Suomen mestaruuden voittanut, niin nyt alkavasta kaudesta on turha lähteä tavoittelemaan mitään muuta kuin sen mestaruuden uusintaa.

– Kyllä mestaruutta tavoitellaan ja nyt entistä rennommalla otteella. Koitetaan pitää hyvä henki porukassa kokonaisuuden osalta, ettei se mene väkinäiseksi. Suuri työ on taas tehty ja tämä on kuitenkin harrastus, niin koitetaan nauttia ja pidetään porukalla hauskaa, SRC-luokan kovimmista kilpakumppaneista ennakkoon Rajalan, Toni Niemen ja Olli Lahden nimennyt Haapamäki muistuttaa.

Sen lisäksi, että Haapamäki lähtee puolustamaan viimevuotista SRC-luokan Suomen mestaruuttaan, niin hän osallistuu kauden avauksessa Jalasjärvellä myös Supercar-luokkaan. Haapamäki debytoi SM-sarjan kuninkuusluokassa Ford Fiesta Supercar -autolla, jolla aiemmin on SM-sarjassa kilpaillut Ville Mikkola.

– ARP Motorsport tarjosi hienoa mahdollisuutta, että päästään kokeilemaan Supercar-luokan autoa. Tiistaina näin auton ensimmäisen kerran ja torstaina ajoin sillä Kaanaan radalla parikymmentä kierrosta, sekä kolme starttia. Kokemus siitä autosta siis minun osaltani on äärimmäisen pieni, aiemmin urallaan nelivetokalustolla vain yhden SM-rallin ajanut Haapamäki sanoo.

Haapamäki ei ole ilmoittautunut Supercar-luokan SM-sarjaan, vaan ajaa Jalasjärvellä luokan ulkopuolisena kuljettajana. Myöskään muista kilpailuista ei tällä hetkellä ole vielä tietoa, vaan sovittu on toistaiseksi nyt edessä oleva Jalasjärven kilpailu. Haapamäen mukaan kokemus uudesta autosta ja luokasta on vielä niin vähäistä, että minkäänlaista tulostavoitetta ei olla tulevaan haasteeseen asetettu. Tärkeintä on saada oppia ja kehittyä.

– Kyllä tämä kilpailu Supercar-autolla tulee olemaan minun osaltani opiskelua. Olen erittäin kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden osallistua ja yritän saada siitä kaiken opin, sekä ilon irti. Ja on siitä SRC:n puolellekin hyötyä, kun saa ajaa ja saa kisalähtöjä, niin se on minulle todella hyvää harjoitusta.

Tunnetusti Haapamäelle tärkeä osa-alue on myös radan ulkopuoliset asiat, eli fanitoiminta ja yhteisöllisyys tiimitoiminnan ympärillä.

– Siihenkin puoleen on panostettu talven aikana. Ollaan oltu esillä erilaisissa tapahtumissa, muun muassa messuilla, sekä Sastamalan vanhojen autojen vappuparaatissa, missä oli tuhatmäärin ihmisiä. Ollaan tehty paitoja, lippalakkeja, huiveja, mukeja ja kaikkea mahdollista. Ja mielestäni ihan asiallisen näköistä designia tämän tasoiseen toimintaan. Isolla porukalla toimiminen ja se, että meistä tykätään ja fanitetaan, niin se on tärkeää koko ryhmälle, Haapamäki kehuu.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit