Häkkinen ja Senna 1993, Suninen ja Ogier 2017? – “Ihmetystä, että miten on mahdollista”

29.6.2017 / 17:34
Teemu Suninen kilpailee nyt ensimmäistä kertaa urallaan WRC-kalustolla (Kuva: Timo Anis).

[ A- ] / [ A+ ]

Kun 23-vuotiaan Teemu Sunisen ensimmäisen MM-rallin starttiin WRC-kalustolla on aikaa enää pari tuntia, niin tehdään paluu ajassa reilut viisi kuukautta taaksepäin. Tammikuussa 2017 Suninen sai eteensä kolme kysymystä, joita M-Sportin kanssa solmitusta sopimuksesta kertovassa lehdistötilaisuudessa ei varmasti kukaan muu esittänyt.

Teemu Sunisen nousu rallimaailman huipulle on tapahtunut varsin nopeasti, sillä kartingin parista autourheilun aloittanut jokelalainen haki rallista tuntumaa ensimmäisen kerran F-Cupin kilpailuista vain reilut neljä vuotta sitten. Jo heti seuraavana vuonna Suninen juhli Suomen MM-rallissa junioriluokan voittoa ja viime vuonna irtosi WRC2-luokan MM-sarjasta toinen sija.

Manageriguru Timo Jouhkin suojatteihin kuuluva Suninen kertoi tammikuussa lehdistötilaisuudessa UrheiluUutiset.comille, että tärkeässä roolissa hänen taustallaan ovat mentorien roolissa toimineet kaksi Jouhkin muuta suojattia, jo pitkän uran MM-sarjassa tehneet kuljettajat, joista itse asiassa toinen on jo lopettanut aktiiviuransa ja toinen kilpailee Sunista vastaan Puolan MM-rallissa viikonloppuna.

– (Mikko) Hirvonen ja (Jari-Matti) Latvala ovat olleet auttamassa minua. Tietysti heillä on omat uransa, että eivät ehdi päivittäin olemaan siinä tukena. Mutta aina jos on ollut kysymyksiä, niin aina on saanut vastauksen. Se on tärkeä osa tätä kasvuympäristöä, että on kokeneita kuljettajia joilla on vastauksia, Suninen kertoi.

Kartingista Suninen saavutti EM-pronssia, MM-kisojen neljännen sijan, sekä Suomen mestaruuden. Vuonna 2012 Suninen nähtiin mukana rallicrossin EM-sarjassa ja myös siitä lajista tuli menestystä, kun jo uran neljäs rallicross-kilpailu toi Saksassa komean voiton. Jos löytyvät Sunisen mentorit rallin puolelta, niin idoli puolestaan tulee rata-autoilun puolelta.

– Täytyy mennä formulapuolelle, eli Kimi Räikkönen. Kimi keskittyy olennaiseen ja tekee ne asiat hyvin mitkä pitääkin tehdä. Ja tietysti on menestynyt myös hyvin, Suninen hehkutti.

“Tietysti haastavaa se tulee olemaan”

Kun tammikuussa 2017 Sunisen sopimuksesta medialle kerrottiin, niin silloin tiedossa oli varmuudella se, että kauden aikana Suninen tullaan näkemään Fordilla MM-ralleissa WRC2-luokassa, sekä muutamassa rallissa WRC-kalustolla Sebastien Ogierin ja Ott Tänakin tallikaverina. Jo pelkkä ajatuskin Ogierin, rallin nelinkertaisen maailmanmestarin, kanssa samassa tallissa työskentelystä sai aikaan Sunisen kasvoille leveän hymyn.

– Seuraa mitä Ogier tekee ja kuinka se harjoittelee. Koittaa mahdollisimman paljon saada sitä tietoa itselle ja sitä kautta kehittyä, Suninen suunnitteli.

Monet autourheilua seuraavat muistavat hyvin sen hetken, kun syksyllä 1993 Mika Häkkinen debytoi McLarenin ratissa Portugalin GP:ssä ja heti aika-ajossa Häkkinen löi lajilegendan, kolminkertaisen maailmanmestarin Ayrton Sennan. Haastattelun loppuun esitän ajatuksen Suniselle siitä, että mitä tapahtuisi jos kävisi niin, että Suninen tekisi kaudella 2017 ns. Häkkiset ja täräyttäisi erikoiskokeella kovempaa vauhtia kuin Ogier. Ajatusleikkiä käytiin tuolloin Suomen MM-rallin ympärillä, mutta nyt Sunisen WRC-debyytti tapahtuu siis Puolassa.

Ajatusleikki ns. suurten asioiden ympärille ei saanut Sunista hämilleen millään muotoa, eikä ilmekään värähtänyt, kun vastaus suusta tuli:

– Kyllä siitä varmasti isot uutiset saadaan aikaiseksi ja ihmetystä mediassa, että miten se on mahdollista. Että näin pienellä kokemuksella pystyy lyömään maailmanmestarin. Tietysti hyvin haastavaa se tulee olemaan ja täytyy onnistua erittäin hyvin, että se tulisi tapahtumaan, vahvaa itseluottamusta jo pelkällä vastauksellaan huokunut Suninen sanoi tammikuussa 2017.

Puolan MM-ralli käynnistyy torstai-iltana. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

 

 

Lue myös! Suninen hehkuttaa uutta työkaluaan Puolan MM-rallin aattona – ”Kyllä se on rallikuskin unelma” (28.6.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit