Hallmanilta paras suoritus juuri oikealla hetkellä – “Hyvin meni omastakin mielestä”

15.5.2021 / 09:06
Tommi Hallman on avannut kautensa RallyX Nordic -sarjassa komeasti (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarjan RallyX Nordicin alkukauden ehdoton sensaatio on Supercar Lites -luokassa kolmesta ajetusta osakilpailusta kaksi viimeisintä voittanut Tommi Hallman.

Tommi Hallman, 20, debytoi kovatasoisessa RallyX Nordic -sarjassa Tanskan Nysumissa voitolla ja kolmossijalla. Kun karavaani saapui pari viikkoa myöhemmin Ruotsin puolelle ja legendaariselle Höljesin radalle, missä tällä viikolla ohjelmassa on kauden kolmas ja neljäs osakilpailu, löytyi Supercar Lites -luokan pistekärjestä suomalaiskuljettajan nimi. Ja niin löytyy myös torstaina ajetun kilpailun jälkeen, Hallman kun meni ja ajoi voittoon toisen kerran peräkkäin.

– Oli kyllä hyvä fiilis, kun toisen kerran peräkkäin ajoin ruutulipulle ykkösenä. Sai kyllä taas puristaa ihan täysillä, Hallman kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille tuoreeltaan kauden kolmannen osakilpailun finaalin jälkeen.

Finaaliin eturivistä starttasivat alkuerien kaksi parasta kuljettajaa, Nils Andersson, sekä Linus Östlund, kun taas Hallman sai toiseen riviin vierelleen Martin Jonssonin. Jo semifinaaleissa koettiin dramatiikkaa, kun alkuerien nelonen ja sarjan pistekakkonen Simon Olofsson jäi ulos finaalista ja saman kohtalon koki alkueristä viidenneksi eniten pisteitä kerännyt Niklas Aneklev. Molempien taival päättyi kaatoon.

Hallman sai finaalissa hyvän startin ja nousi kolmanneksi ensimmäisen mutkan jälkeen. Kuopiolainen päätti mennä heti ensimmäiseltä kierrokselta lisälenkille ja tuo päätös yhdistettynä äärimmäisen koviin kierrosaikoihin lisälenkin jälkeen olivat tällä kertaa avain voittoon. Hallman ajoi tasaisesti kärjessä ajaneita kuljettajia kiinni ja kun nämä vuorollaan menivät suorittamaan lisälenkin, nousi Hallman lopulta kärkipaikalle ja ajoi ruutulipulle ykkösenä.

– Hieno paikka oli vetää, kun tiesi, että kärjessä ajavat kilpaa ja taistelevat. Itselläni oli tyhjä rata, niin antoi vaan mennä sen minkä pääsee. Aika hyvin se meni omastakin mielestä. Ajattelin, että kun kärki menee lisälenkille, niin menee tiukille, mutta pitäisi juuri ja juuri riittää. Ja niinhän siinä kävi, ehdin eteen ja sitten ei muuta kuin tiukkaa linjaa viimeinen kierros, että ei kukaan pääse kylkeen työntämään, Hallman kertasi finaalin tapahtumia.

 

Voittajan on helppo hymyillä ja varsinkin, kun kahden peräkkäisen voiton myötä hallussa on pistejohto (Kuva: RPF).

 

 

“Nyt vasta sitä mietin ensimmäisen kerran”

Anderssonin tultua ulos lisälenkiltä, Hallman ehti juuri ja juuri ruotsalaisen eteen. Sanomattakin on selvää, että näin tiukassa taistelussa sekunninkymmenyksistä ei virheisiin ollut varaa missään kohtaa.

– Ei se olisi vaatinut kuin yhden virheen, niin sijoitukset olisivat olleet toisinpäin, Hallman korosti.

Kilpailun virallisen nettistriimin selostajaa lainaten ja vapaasti suomentaen, “Hallman ei alkuerien ja semifinaalin perusteella näyttänyt vielä päivän voittajalta”. Alkueräpisteissä sijoitus oli kolmas ja semifinaalilähdöstä tuli toinen sija. Etenkin juuri Andersson oli jo alkuerälähtöjen aikojenkin perusteella ollut selkeästi Hallmania edellä, startaten finaaliin ennakkosuosikkina.

Hallmanin venyttyä juuri sillä oikealla hetkellä päivän parhaaseen suoritukseensa, nähtiin Höljesissä sinikeltaisten juhlien sijaan sinivalkoiset juhlat. Ja pitää myös muistaa, että finaalissa nähtiin yksi suomalainen ja viisi ruotsalaista. Toimittajan nostaessa esiin suomalaisten rakastaman maaotteluhengen länsinaapuria vastaan kilpailtaessa, myös Hallman innostui miettimään asiaa siltä kantilta.

– Tottakai se tuntuu hienolta, mutta ei sitä tule oikein ajateltua missään vaiheessa. Nyt vasta sitä mietin ensimmäisen kerran, kun sen sanoit. Tottakai Höljes on hieno rata, mutta tässä hommassa se on tietysti rata kuin rata, että pitää yrittää ajaa mahdollisimman hyvin. Tietysti kun ruotsalaiset ovat testanneet täällä paljon, niin tuntuuhan se hyvältä, että heti debyyttikaudella pystyy kokeneet ja täällä paljon ajaneet kuljettajat voittamaan, Hallman iloitsi.

Vaikka Hallman ei alkueristä vielä ykkössijoja saavuttanutkaan, oli tärkeintä tottakai säilyttää asemat siellä kuumimman kärjen tuntumassa, sitä kautta saada semifinaaliin hyvä lähtöruutu ja ennen kaikkea välttää kaikenlaiset ongelmat.

– Kaikissa alkuerissä tuli pieniä virheitä. Ajoin kuitenkin tarkoituksella varovasti, että ei joudu mihinkään kolareihin. Se tuotti tulosta. Finaalissa sitten pistettiin kaikki peliin, tämä taktiikka toimi todella hyvin. Alkuerissä en kertaakaan päässyt ajamaan kärjessä, mutta kierrosajat oli hyviä. Tiesin, että sitten kun pääsee ajamaan “puhdasta baanaa”, niin vauhtia riittää ihan kärkeen asti.

 

Tommi Hallman asetti tavoitteekseen tälle kaudelle Supercar Lites -luokan mestaruuden (Kuva: RPF).

 

“Sadesään renkaista ei minkäänlaista kokemusta”

Semifinaalissa Hallmanin startti ei täysin onnistunut.

– Minulla on sellainen käsitys, että täällä muut starttaa lähtöjärjestelmällä, kierroksenrajoittimella, eli käytännössä voi kaasu pohjassa lähteä, kun painaa nappia mikä rajoittaa kierroksia. Itse lähden ihan korvakuulolla. Juuri kun oli valot vaihtumassa, niin kierroksia oli hieman liikaa ja aloin hölläämään, eikä se sitten lähtenyt viivalta kunnolla. Putosin kolmanneksi. Finaalissa otin starttiin reippaasti lisää kierroksia ja se lähtikin hyvin. Hyvä, että se virhe tuli semifinaalissa, niin osasi sitten paikata finaalissa, Hallman naurahti.

RallyX Nordic -sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Höljesissä kaksipäiväisenä kilpailuna. Tänään lauantaina ohjelmassa on ensimmäinen ja toinen alkuerävaihe, kun taas sunnuntaina ajetaan kolmas ja neljäs alkuerävaihe, semifinaalit, sekä finaalit. Hallman lähtee kauden neljänteen osakilpailuun 12 pisteen johtoasemassa pisteissä toisena olevaan Östlundiin nähden, joka muuten on kotoisin ja asuu edelleen Höljesissä.

– Viikonlopulle on luvattu sadetta ja jos niin käy, niin siinä on sitten taas ihan uuden opettelua edessä. Ensimmäiset erät menee varmasti sitä harjoitellessa, kun ei ole sadesäästä kokemusta, vaikka testit kauden alla sateella ajettiinkin. Silloin ajettiin kuivan kelin renkailla, eikä startteja juurikaan kokeiltu. Jos sadesään renkailla ajetaan, niin niistä ei ole minkäänlaista kokemusta, Hallman taustoitti.

Se mihin Hallman haluaa ehdottomasti parannusta seuraavaan kilpailuun, ovat juuri aiemmin mainitut startit.

– Varsinkin alkuerissä, että pääsisi ensimmäisenä autona ensimmäiseen mutkaan. Nyt kun pistetilanne on tälläinen, niin mieluummin otan enemmänkin varman päälle, kuin lähden esimerkiksi työntämään väliin, jos on vaikka kolme autoa rinnakkain. Siinä ei ole mitään järkeä. Se vaatii, että startista pääsee vähintään puolen auton mitan verran muita edelle, niin silloin ensimmäiseen mutkaan voi mennä rohkeammin, Hallman suunnitteli.

Kilpailutapahtumia Höljesistä voit seurata suorana lähetyksenä ilmaiseksi sarjan YouTube-kanavan kautta ja viikonlopun aikataulun löydät alapuolelta.

Höljesin viikonlopun aikataulu

Lauantai 15.5.

09.30 – Warm up
12.10 – 1. alkuerät
16.25 – 2. alkuerät

Sunnuntai 16.5.

09.00 – 3. alkuerät
12.45 – 4. alkuerät
17.00 – Semifinaalit
18.05 – Finaalit

Huom! Kaikki ajat Suomen aikoja

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Tommi Hallman rakentaa uraansa kovin tavoittein – “Ainoa mikä motivoi”


Facebook kommentit