Hanna Liinamaa kirjoitti jälleen rallicross-historiaa uusiksi – “Mietin, että pitäisikö jättää ajamatta”

27.6.2018 / 11:54
Hanna Liinamaa vauhdissa Kaanaan radalla Supercar-luokan Volvolla (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Heinäkuussa 2017 Kaanaan radalla Tampereella tehtiin rallicross-historiaa, kun Hanna Liinamaasta tuli SM-sarjan historian ensimmäinen naiskuljettaja, joka on osallistunut SM-osakilpailussa Supercar-luokkaan. Vajaa vuosi myöhemmin Liinamaa kirjoitti toistamiseen historiankirjoja uusiksi ja jälleen paikkana oli Kaanaa.

– Tulen varmasti uudestaan.

Näihin sanoihin päätti Hanna Liinamaa haastattelun Kaanaan moottoriradalla heinäkuussa 2017, kun hän kertasi UrheiluUutiset.comille historiallista viikonloppuaan. Takana oli ensimmäinen SM-osakilpailu Supercar-luokassa, SM-sarjan historian ensimmäisenä naiskuljettajana.

Ja tässä kohtaa Liinamaa piti myös sanansa, tosin sitä seuraavaa kertaa rallicross-yleisö joutui odottamaan lähes vuoden ajan, oriveteläinen kun hyppäsi tuon heinäkuisen 2017 Kaanaan debyyttinsä jälkeen taas punaisen Volvon rattiin rallicrossin SM-sarjan avausosakilpailussa toukokuun viimeisenä lauantaina. Ja estradina toimi jälleen Kaanaa.

– Ihan rehellisesti sanottuna mietin vielä kilpailua edeltävänä päivänä, että pitäisikö jättää ajamatta, kun ei siitä tule mitään. En ollut ajanut kuitenkaan sen viime vuoden heinäkuun jälkeen kuin kymmenen kierrosta viikkoa ennen Kaanaan kilpailua. Testasin nyt vieläkin vähemmän kuin edellisellä kerralla, Liinamaa taustoitti lähtökohtiaan elämänsä toiseen Supercar-kilpailuun.

– Ajattelin, että mennään nyt. Menee se miten tahansa, niin olen minä kuitenkin luokan paras nainen, Liinamaa naurahti.

Ja hyvinhän se meni. Tai no itseasiassa se meni erinomaisesti. Jo heti päivän ensimmäisessä alkuerälähdössä Liinamaa teki jälleen rallicross-historiaa, kun hän kaasutteli SM-sarjan historian ensimmäisenä naiskuljettajana lähtövoittoon. Taakse jäivät niin Matti Nisula, Janne Rinta-Kauhajärvi, Niko Korhonen, kuin Iivari Niemikin. Varikolta lähtösuoralle ajaessaan Liinamaata huolestutti ennen kaikkea se, että miten startti onnistuisi.

– En ollut kilpailua edeltävänä päivänä ottanut startin starttia. Ja viikkoa aikaisemmin kun oltiin testaamassa, niin otin yhden startin ja ennen sitä vuosi sitten heinäkuussa Kaanaassa edellisen kerran. Ajattelin, että no se startti menee niin, että kokeilee vaan. Mutta sehän meni sitten ihan nappiin. Kysyin vielä Mikalta (Liinamaa) ennen kuin lähdin varikolta kohti rataa, että mitä kaikkia nappia minun pitää painaa starttihetkellä, Liinamaa hymyili.

Eikä päivä Kaanaassa käynnistynyt pelkästään lähtövoitolla, vaan myös hyvällä ajalla, sillä ensimmäisessä alkuerävaiheessa Liinamaa oli 13 kuljettajan joukossa viidenneksi nopein. Huikea saavutus sekin.

– Muutama ajovirhe tuli tehtyä, mutta se riitti voittoon sitten kuitenkin. Toisella kierroksella toisessa mutkassa pajukko pöllysi, kun menin siihen liian lujaa. Ohjaus oli ihan tapissa ja ajattelin jo, että nyt se pyörähtää, kun meni kylki edellä. Sain kuitenkin käännettyä oikeaan suuntaan, Liinamaa kertasi historiallista lähtövoittoaan.

 

Hae Lainaa

 

“Se on käytännössä niitä minun mestaruuksia”

Toisessa alkuerässä Liinamaa kellotti kahdeksanneksi nopeimman ajan ja kolmas alkuerä toi puolestaan kuudenneksi nopeimman ajan. Kun kaikkien alkuerävaiheiden pisteet laskettiin yhteen, niin Liinamaa löytyi kokonaistuloksista riviltä seitsemän. Se tiesi semifinaaleihin toisen lähtörivin lähtöpaikkaa. Ja se semifinaalilähtö olikin kovatasoinen, kun Liinamaan kanssa lähtöruudukkoon asettuivat Ari Perkiömäki, Mikko Ikonen, Jukka Pykäläinen, Miikka Kaskinen, sekä Iivari Niemi.

– Auto nyykkäsi startissa ja melkein sammui siihen. Kaskisen ja Pykäläisen kanssa ajettiin sitten peräkkäin. Jos startti olisi onnistunut, niin olisin kyllä voinut pistää kampoihin kolmos- tai nelospaikasta. Kaskisen kanssa käytiin taistelua, ohiteltiin vuoronperään toisemme. Sitten se lisälenkin avulla taisi mennä Pykäläisen ohi ja oli kolmas, viidentenä ruutulipulle saapunut Liinamaa kommentoi.

Kahdesta ajetusta semifinaalilähdöstä Liinamaan lähtö oli ehdottomasti kovatasoisempi, josta osoituksena kuljettajien kokonaisajat. Siinä missä Liinamaalta jäi kolmas sija ja viimeinen finaalipaikka omassa lähdössä noin kahden ja puolen sekunnin päähän, niin toisessa semifinaalilähdössä aika olisi riittänyt juuri siihen kolmanteen sijaan ja finaalipaikkaan.

– Historia toisti itseään! Viime vuonna samassa semifinaalilähdössä oli muun muassa (Atro) Määttä, (Jere) Kalliokoski ja Lautamäki, se oli tosi kova lähtö. Nyt oli sitten Ikonen, sekä Perkiömäki ja sen kyllä tiesi, että he menee finaaliin. Jos olisin päässyt siihen toiseen semifinaalilähtöön vuosi sitten, niin aika olisi riittänyt kolmanteen sijaan. Ja sama homma tänä vuonna.

Kaanaan kilpailun lopputuloksissa Liinamaan sijoitus oli kahdeksas, mutta ilman muuta isoin juttu oli se avauslähdön historiallinen voitto.

– Sanoin jo sen ensimmäisen lähdön jälkeen, että olen jo nyt voittanut tämän kilpailun. Se ikään kuin riitti minulle. Meni kyllä yli omien odotusten, Liinamaa myönsi.

Myös tieto siitä, että toisen kerran vuoden sisään tuli tehtyä historiaa autourheilussa, lämmitti Liinamaan mieltä suuresti.

– Kyllähän se hyvältä ja hienolta asialta tuntuu. Se on käytännössä niitä minun mestaruuksia.

 

Kuva: RPF

Hanna Liinamaa on tehnyt Kaanaan radalla jo kahdesti rallicross-historiaa vuoden sisään (Kuva: RPF).

 

“Ei me voida samassa luokassa ajaa”

Kun Liinamaalla on nyt ajettuna kaksi onnistunutta kilpailua Supercar-luokassa, niin eihän ne perinteiset vanhat sanonnat voi olla tulematta toimittajan päähän haastatteluhetkellä. Ei kahta ilman kolmatta, kolmas kerta toden sanoo ja niin edelleen.

– En uskalla tuohon sanoa vielä mitään. Mika ajaa Honkajoella ja haluaisi ajaa myös Kouvolan. Sitten esimerkiksi Jurva tai Jalasjärvi voisi minun kohdalla olla mahdollista. Mutta sitten taas toisaalta onhan se pakko myöntää, että kyllähän Mika sillä paremman suorituksen ajaa, että jos hän haluaa ajaa kaikki kisat, niin saa tietysti ajaa, Liinamaa taustoitti perhetiiminsä tilannetta ajovuorojen suhteen Kaanaassa toukokuussa.

Honkajoen SM-osakilpailu ajettiin viikkoa ennen juhannusviikonloppua ja siellä Mika pisti vaimonsa Kaanaan suorituksesta yhden sijoituksen paremmaksi ollen seitsemäs. Tosin jos kerättyä pistesaalista verrataan, niin Hannan saldo Kaanaasta oli 12 pistettä, kun taas Mikan pistemäärä Honkajoelta oli pisteen huonompi. Monelle on varmasti tullut mieleen sekin vaihtoehto, että molemmat Liinamaat ajaisivat samassa kilpailussa, mutta:

– Ei me voida samassa luokassa ajaa! Mika on sanonut, että jos hän ajaa minun perässä, niin hänen on pakko ajaa yli, koska ei voi hävitä minulle. Tulisi liian kallista harrastamista siinä vaiheessa, Liinamaa naurahtaa.

SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan lauantaina 7. heinäkuuta Botniaringin radalla Jurvassa. Puolitoista viikkoa ennen tulevaa kilpailua Hanna kertoi UrheiluUutiset.comille, että “neuvottelut” perheen parissa on jälleen käyty ja Jurvassa ajovuorossa on Hanna. Eli se kolmas kilpailu on nyt sitten edessä, tosin aivan satavarmaa se ei vielä kuitenkaan ole.

– Autoon tuli Honkajoella vähän osumaa ja hammastanko sai vaurioita. Myös vaihdelaatikko olisi tarkoitus vaihtaa varotoimenpiteenä. Eli ei nyt mitään älyttömiä hommia olisi ennen Jurvan kisaa, mutta onko nekin liikaa tällä hetkellä, sitä ei osaa vielä varmaksi sanoa, koska tällä hetkellä työ haittaa harrastusta todella pahasti, Liinamaa sanoo.

Siinä missä autourheilussa esimerkiksi jokamiehenluokassa naiskuljettajat ovat vuosien saatossa pärjänneet erinomaisesti, niin rallicrossiin ei naiskuljettajia ole kuitenkaan mukaan lähtenyt. On selvää, että Liinamaan hienot suoritukset toimivat rohkaisevana esimerkkinä naisten suuntaan, mutta toiveissa olevan naisten oman luokan suhteen Liinamaan mukaan pelkkä puhuminen asiasta ei riitä.

– Jokkisvarikolla tästä on puhuttu, että naiset joita rallicross kiinnostaa, niin kovasti haluaisi oman luokan. Mutta eihän se onnistu, jos minä tahkoan yksin ja höpötän, että tänne tulisi lisää naisia jos tulisi naisten luokka. Jos vaikka saataisiin ensin viisi, kuusi naista mukaan kisoihin, niin ehkä siinä vaiheessa päättäjät alkaisi harkitsemaan, että voisi tulla se naisten luokka ja sitten vaikka saataisiin siihen se vähintään kymmenen kuljettajaa mukaan, Liinamaa korostaa.

 

Selivaara logo 2017

 

Lue myös! Hanna Liinamaa teki Kaanaassa historiaa – ”Jos mies sen sanoi, niin sehän imartelee” (10.7.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit