Harri Hartojoki Kiparin Kunkku historic-luokissa

20.3.2017 / 07:59
Voittaja Harri Hartojoki sokaistui ihan omasta vauhdistaankin. (kuva: Päivi Wallin)

[ A- ] / [ A+ ]

Historic Rallisprint -sarjan kolmas osakilpailu Rautavaaralla oli Kiparin Sprint, jossa historic-luokkien nopein kuljettaja ja Kiparin historic-Kunkku oli lähes ylivoimaiseen tyyliin nilsiäläinen Harri Hartojoki. Kahden kilometrin mittaisella radalla Opel Kadett GT/E:llä ajaneen Hartojoen voittomarginaali oli 2,44 sekuntia.

Autokauppaa päivittäin työkseen tekevä Harri Hartojoki sai hieman ”balsamia haavoihinsa”, kun talvikauden päätteeksi Kipari Sprintistä tuli luokkavoitto ja kisan nopein kierrosaika lähes näytöstyyliin. Hartojoki on tänä vuonna ajanut Historic Rally Trophyn osakilpailuja, mutta kärsinyt tekniikkaongelmista.

-Sarjan ensimmäisestä osakisasta Hämeenlinnan Rengosta tuli luokkavoitto, mutta Savonlinnassa ja Porvoossa kisa jäi kesken teknisiin vikoihin. Tuli kiire saada auto kuntoon, kun tässä välissä käytiin vielä ajamassa Tahko SM -rallikin Nilsiässä. Kiirettä piti, selvitti Hartojoki Kiparin jälkeen.

– En ensin meinannut Kipariin lähteä lainkaan. Kaasutinvikakin saatiin korjattua ja päätin lähteä mukaan jälki-ilmoittautuneena, kun ihan kotinaapurissa kerran ajetaan.

Hartojoki oli jo ensimmäisellä kierroksella Kiparissa porukan nopein ja toisella aika parani vielä noin 2,5 sekunnilla.

– Pito parani huomattavasti toiselle kierrokselle. Historic-luokat ajoivat ensimmäisenä ekalla kiekalla, joten tien pinta oli vielä hieman pöpperöinen. Toisella tie oli erittäin hienossa kunnossa ja oli ilo Opelilla lasketella.

Historic Rallisprint -sarjan osakisoihin Hartojoki ei ole ennen tätä osallistunut, vaikka olisi mielellään mukana ollut. Sarjan pistetaulukossa Hartojoki jää niukasti kymmenen parhaimman ulkopuolelle vain yhden kisan tuomilla pisteillään.

– Ei ole ollut töidenkään puolesta mahdollista ajaa enempää. Kun rallitkin menivät nyt mönkään, on sentään kiva, että talvikausi päättyi positiivisissa merkeissä voittoon.

Kari Haapalainen nousi pistejohtoon

Pieksämäkeläinen Vesa Rissanen oli historicien RS-sarjan pistejohdossa ennen Kiparin Sprintiä. Täsmälleen samalla pistemäärällä (22) orimattilalainen Kari Haapalainen oli toinen, sillä hänen luokassaan lähtijöitä on vähemmän.

– Taisi olla miehellä vähän liikaa yritystä. Ensimmäisellä ajokierroksella tulin pitkän suoran päähän huolimattomasti, kun mutkassa etupää haukkasi hankeen ja siitä sitten pyörähdin, kertasi Rissanen kisan jälkeen.

– En lähtenyt mitenkään reuhaamaan toisella kierroksella. Oli järkevämpää ajaa varman päälle ja ilman virheitä.

Kari Haapalainen ei lähtenyt Kiparilla varmistelemaan. Kun omassa luokassa on vähän lähtijöitä, motivaatiota saa yrityksestä päihittää isommilla autoilla ajavia kuljettajia.

– Ei nyt kaikki mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Rata oli hieno ja vauhti nousi melko kovaksi. Sitten tuli pieni virhe ja auto haukkasi lumivallista, minkä jälkeen hetken päästä tajusin olevani kyljellään ojassa. Onneksi auto nousi samalla vauhdilla pyörien päälle tielle ja pääsin ajamaan kierroksen maaliin, kertasi Haapalainen omaa suoritustaan.

– Sen verran kovan tällin auto sai, että pyörät eivät olleet enää oikeilla paikoillaan. Tauolla yritin niitä paikkailla. Lähdin toiselle kierrokselle tosimielellä ottamaan muilta ’luulot pois’, mutta ajosta ei tullut mitään. Pyörät nousivat spoorista ylös jatkuvasti ja lopulta pyörähdin. Ei tainnut korjaus onnistua.

Haapalaisen paras aika on porukan toiseksi hitain, mutta kun hänen luokassaan ei ollut muita osanottajia, Päijät-Hämeen UA:n edustajalle kirjattiin voitosta yhdeksän pistettä. Sen turvin Haapalainen nousi talvikauden päätteeksi rallisprint-sarjan pistetaulukon kärkeen yhden pisteen turvin ennen Vesa Saarista.

Pistetilanne 3/6 osakisan jälkeen:
1. Kari Haapalainen Päijät-Hämeen UA VW Kupla 31 pistettä
2. Vesa Rissanen PiekUA Ford 30 pistettä
3. Matti J. Tarvainen OriUA Mitsubishi/Skoda 29 pistettä
4. Hannu Kärkkäinen HeiUA Ford 27 pistettä
5. Niko Allinen Kiuruveden UA Ford 20 pistettä

Lähde: Historic Rallisprintin tiedote


Facebook kommentit