MOTORSPORT

Hautamäelle kauden avausvoitto, Lavion johtopaikka vaihtui keskeytykseen

Kuopion SM-rallin ylivoimaisin luokkavoitto nähtiin SM2-luokassa, vaikka vielä ennen viimeistä erikoiskoetta taistelua ykkössijasta käytiin äärimmäisen tiukassa sekuntikamppailussa.

Perjantain jälkeen SM2-luokkaa Kuopion SM-rallissa 14,7 sekunnin turvin johtanut Jaakko Lavio sai lauantaina heti aamupäivällä todellisen haasteen luokan hallitsevalta Suomen mestarilta Ville Hautamäeltä, joka toisen ajopäivän toisella erikoiskokeella nousi Lavion ohi. Kaksikko kävi tiukkaa sekuntitaistelua koko päivän ajan, kunnes Lavio ajoi viimeisellä erikoiskokeella ulos ja Hautamäki saapui maaliin voittajana, reilun kahden ja puolen minuutin voittomarginaalilla.

– Mietiskelin jo kahden viimeisen erikoiskokeen aikana, että kumpi meistä mahtaa sortua virheeseen. Niin kovaa sai mennä ja paine oli kova. Tällä kertaa oli Jaakon vuoro sortua virheeseen, Hautamäki kommentoi rallin SM-sarjan kauden kolmannen osakilpailun viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Laviolla oli hallussaan 2,6 sekunnin johtomarginaali, mutta toinen peräkkäinen luokkavoitto SM-sarjassa jäi nyt siis saavuttamatta. Lavio ajoi voittoon Riihimäen SM-rallissa helmikuussa, kun taas Miikka Vuokila oli ykkönen tammikuussa Rovaniemellä, joten talvikaudella ajetut kolme osakilpailua tarjosivat SM2-luokassa kolme eri voittajaa.

Hautamäelle voitto oli kauden ensimmäinen ja samalla myös ensimmäinen SM2-luokan ykkössija intialaiselle rengasvalmistajalle MRF:lle, joka viime kaudella ylsi SM-sarjassa yhdessä Emil Lindholmin kanssa kahteen osakilpailuvoittoon SM1-luokassa, sekä SM1-luokan Suomen mestaruuteen.

 

Jaakko Lavion osalta voittotaistelu päättyi ulosajoon ja keskeytykseen viimeisellä erikoiskokeella (Kuva: RPF).

 

 

Talvikausi toi Vuokilalle palkintosijoitusten värisuoran

SM-pisteissä varsin ylivoimaisessa johdossa talvikauden jälkeen on Vuokila, joka tulosrivinsä 1-3-2 ansiosta on repäissyt 24 pisteen eron Hautamäkeen nähden. Hautamäki jäi pisteittä kauden avausosakilpailussa Rovaniemellä, missä jaossa oli korotetut SM-pisteet. Riihimäellä Hautamäki sijoittui toiseksi. Kolmantena SM2-luokan pisteissä on Juha Pasanen, joka sijoittui Kuopiossa kolmanneksi. Pasasella eroa kärkeen on 32 pistettä.

Kuopiossa SM2-luokassa matkaan lähti yhdeksän kilpailijaparia ja heistä maaliin asti selvisi viisi. Perjantaina kilpailun avauserikoiskokeelle pohja-ajan ajanut Arttu Lähdeniemi oli kuuden ajetun erikoiskokeen jälkeen kolmantena, mutta auton tekniikan petettyä juuri ennen seitsemännen erikoiskokeen starttia, edessä oli keskeytys.

Rallin SM-sarjassa talvikausi on nyt siis saatu päätökseen ja edessä on reilun parin kuukauden mittainen kilpailutauko. SM-sarjan kesäkauden avausosakilpailu ajetaan Turun seudulla 13.-14. toukokuuta.

Kuopion SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Ville Hautamäki-Ari-Pekka Hautanen (Mitsubishi Lancer Evo 9) 58.39,6
2) Miikka Vuokila-Mika Pyyny (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 2.31,9
3) Juha Pasanen-Jari Jaakola (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 2.49,9
4) Reijo Heikkilä-Riia Rantasalo (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 5.14,2
5) Pekka Savela-Riikka Hokkanen (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 11.43,0

Hautamäen keskinopeus: 110,8 km/h
Pohja-ajat: Hautamäki 5, Lavio 4, Lähdeniemi 1

SM2-luokan pistetilanne 3/7 osakilpailun jälkeen

1) Miikka Vuokila (TorUA) 67
2) Ville Hautamäki (JärvisUA) 43
3) Juha Pasanen (OUA) 35
4) Reijo Heikkilä (RaisUA) 28
5) Erno Kinnunen (K-KUA) 25
5) Jaakko Lavio (PR-Racing) 25
7) Pekka Savela (SaloUA) 19
8) Heikki Thil (NilUA) 13
9) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 12
10) Vesa Hirvonen (K-KUA) 11

SM-sarjan kesäkauden kilpailukalenteri

13.05.-14.05. Turku
17.06.-18.06. Seinäjoki
26.08.-27.08. Mikkeli
30.09.-01.10. Kouvola

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Moottoriurheilu.tv:n YouTube-lähetys

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com