Hautamäki palasi voittajaksi – Tahkolla ja Kinnusella hurja taistelu kakkossijasta

2.3.2020 / 16:46
Ville Hautamäki hyppäsi Itärallissa SM2-luokan voittoon (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan SM2-luokassa nähtiin talvikauden kolmessa osakilpailussa kolme eri luokkavoittajaa.

Rovaniemellä tammikuussa voittoa juhli Anssi Rytkönen ja helmikuussa Mikkelissä Jaro Kinnunen pääsi suihkuttamaan voittokuohuvia kilpailun jälkeen. Viime lauantaina Joensuussa ajetussa Itärallissa, rallin SM-sarjan talvikauden viimeisessä osakilpailussa, Ville Hautamäki yhdessä kartanlukijansa Mika Juntusen kanssa avasivat voittotilinsä kuluvan kauden osalta ja näin SM2-luokan tämän vuoden suurin mestarisuosikki nousi todenteolla mukaan mestaruustaisteluun.

– Ainahan voitto on kova juttu. Nyt voitto tuntuu erityisen hyvältä. Kova työ valmisteluissa tuotti tulosta. Kysymys oli auton säädöistä. Pääsin myös yhteistyökumppanin avustuksella ajamaan Pihtiputaalla talviolosuhteissa testiä. Siellä sain autoon hyvän luottamuksen, Hautamäki kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen SM2-luokan kärjessä ajoi Kinnunen, mutta Hautamäki hiillosti toisena vain 0,7 sekunnin päässä. Kolmas erikoiskoe, reilut 33 kilometriä pitkä Riutta, oli Hautamäen näytöstä, kun ainoana kuljettajana edes lähelle konkarin vauhtia ehti Riku Tahko, joka hävisi Hautamäelle kolme sekuntia. Kun Kinnunen puolestaan hävisi peräti 17 sekuntia, oli Hautamäen johtomarginaali luokassa ennen kahta viimeistä erikoiskoetta 8,4 sekuntia.

– Riutta ratkaisi kilpailun meidän eduksi. Siellä kyllä kaikki onnistui ja panostimme siihen. Ehkä olisi pitänyt vain vaihtaa jarrupalat huollossa ennen sitä erikoiskoetta. Säästelin jarruja jonkin verran, Hautamäki myönsi.

Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Hautamäki kirjautti toiseksi nopeimmat ajat ja saapui Joensuun torille maaliseremoniaan SM2-luokan voittajana 14,8 sekunnin voittomarginaalin turvin. Riku Tahko oli toinen ja Jaro Kinnunen kolmas. Kärkikolmikko mahtui 15,4 sekunnin sisään, kun taas neljänneksi ajanut Jussi Lindberg jäi kärjestä jo lähes puolitoista minuuttia.

– Oli kerta kaikkiaan mahtava päivä, eikä tullut isoja virheitä ja kaikki toimi. Säädin kilpailun aikana etuiskunvaimentajia ja se onnistui. Auto oli koko kilpailun ajan huomattavasti parempi ajaa kuin edellisessä osakilpailussa Mikkelissä. Onhan Joensuun alueen tiet vaativia ja todella hienoja rallikäyttöön. Oli suuri nautinto ajaa, kun koko paketti toimi meillä hyvin, Hautamäki hehkutti.

 

Riku Tahko taituroi Minillä Joensuun Itärallissa SM2-luokassa tiukan taistelun jälkeen kolmanneksi (Kuva: RPF).

 

“Talvikausi meni kuitenkin hyvin”

Hautamäki on sijoittunut SM2-luokassa vuosina 2016-2019 neljä kertaa peräkkäin himmeämmille mitaleille, kun 2017, sekä 2019 kaulaan ripustettiin SM-hopeaa ja vuosina 2016, sekä 2018 kausi päättyi SM-pronssiin. Viime vuonna Hautamäki kävi tiukan mestaruustaistelun Esa Ruotsalaista vastaan. Neljässä ensimmäisessä osakilpailussa tuloksena oli luokan toinen sija, kun taas kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa Hautamäki juhli luokkavoittoa.

Tänä vuonna Hautamäki starttasi SM2-luokkaan mestarisuosikkina numero yksi, mutta Rovaniemellä tammikuussa tullut ulosajo ja yhdeksäs sija lopputuloksissa pistivät asetelmia uusiksi. Hautamäki sai kuitenkin Mikkelistä (toinen sija) ja nyt Joensuusta (voitto) tärkeät onnistumiset ja selvää on, että tämä kuljettaja on kesäkauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa ehdottomasti mukana SM2-luokan mestaruustaistelussa Tunturirallin pettymyksen jälkeen.

– Olemme nyt pisteissä toisena, joten Rovaniemen ulosajoa lukuunottamatta talvikausi meni kuitenkin hyvin. Nyt rauhoitutaan hetkeksi rallista ja kesällä jatketaan kohtuu hyvistä asetelmista. Tykkään ajaa kuitenkin soralla enemmän, Hautamäki sanoi.

Siinä missä Hautamäelle ja Kinnuselle nyt tulleet palkintosijoitukset olivat kauden toiset, nousi Tahko ensimmäistä kertaa rallin SM-sarjassa palkintopallille sitten vuoden 2011 ja Lapuan SM-rallin SM1-luokan kolmannen sijan. Lähellä se tosin oli jo kuluvan kauden kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa, kun Rovaniemellä kolmas sija meni varaslähdöstä saadun 10 sekunnin aikasakon myötä ja Mikkelissä voittotaistelu päättyi loppuvaiheessa auton tekniikkamurheisiin.

– Hienoa, että saimme täältä hyvät pisteet ja palasimme mitalitaisteluun. Pitkän rallitauon jälkeen pystyimme hyvillä testeillä ja treeneillä palaamaan takaisin vauhdilla. Tunturissa asioita vielä vähän opeteltiin, mutta Mikkeli ja Joensuu oli meiltä todella hyviä suorituksia. Uskon, että kesällä olemme vielä vahvempia ja taistelemme taas voitosta, Tahko vakuuttaa tiedotteessaan.

Joensuussa Tahko avasi kilpailun luokan toiseksi ja kolmanneksi nopeimmalla ajalla. Ensimmäiselle huoltotauolle saavuttaessa sijoitus oli kokonaistilanteessa kolmas ja eroa kärjessä ajaneeseen Kinnuseen oli 6,1 sekuntia.

– Ensimmäisellä ja toisella erikoiskokeella meillä oli pieniä ongelmia FIA:n pop-off-venttiilin kanssa. Se pääsi aukeilemaan ja hiukan sotkemaan ajamistamme. Muuten erikoiskokeet menivät puhtaasti, Tahko kommentoi.

 

Jaro Kinnunen kellotti SM2-luokassa eniten pohja-aikoja Itärallissa, mutta jäi lopulta kolmanneksi (Kuva: RPF).

 

“Kello kertoi, että se taktiikka ei toiminut”

Riutan “maratonilla” Tahko oli siis ainoa kuljettaja, joka pääsi lähelle Hautamäen ajamaa hurjaa pohja-aikaa. Samalla myös Kinnunen putosi kokonaistuloksissa tässä kohtaa kilpailua 7,9 sekunnilla Tahkon taakse. Kinnunen ajoi kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle kaksi pohja-aikaa, mutta Tahkon taistelu tuotti tulosta ja toinen sija säilyi porvoolaisen hallussa lopulta 0,6 sekunnin turvin.

– Huollossa saimme pop-off-venttiilin vaihdettua ja loput erikoiskokeet pystyttiin ajamaan täysin ongelmitta. Väitän, että pystyimme esittämään koko talven parasta ajoamme. Ajo osui kohdalleen ja kartanlukija Markus Soinisen nuotinluku oli priimaa. Myös auto toimi loistavasti, mutta vielä se ei riittänyt voittoon asti. Isosti nostan hattua Hautamäelle ja Kinnuselle, jotka ajavat Mitsubisheillaan todella kovaa, Tahko kehui.

Kinnunen yhdessä kartanlukijansa Tuukka Shemeikan kanssa ajoi viidelle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja oli kerran toinen. Näiden suoritusten valossa sijoituksen pitäisi olla ihan jotain muuta kuin kolmas, mutta se Riutan erikoiskoe.

– Käytännössä voittomahkut menivät siellä. Päätin yrittää ajaa rajummin vastoin omaa luontaista ajotyyliäni. Kello sitten kertoi, että se taktiikka ei toiminut, 17 sekuntia Hautamäelle ja 14 sekuntia Tahkolle Riutassa hävinnyt Kinnunen harmitteli.

Helmikuussa ajettujen osakilpailujen voitto ja kolmas sija nostivat Kinnusen talvikauden jälkeen SM2-luokan pisteissä viidenneksi, kun kauden avanneesta Tunturirallista tammikuussa tuli nollatulos keskeytyksen myötä.

– Loppupätkät näyttivät, että sellainen keula edellä ajaminen toimii paremmin. Siihen olen tyytyväinen, että pystytään olemaan vauhdin puolesta uudessa luokassa kilpailukykyisiä. Tästä tähdätään hyvillä mielin kohti kesäkautta, Kinnunen katsoi kirkkain silmin kohti loppukautta.

Rallin SM-sarjan kesäkauden avaus ajetaan Kouvolassa kesäkuussa.

Joensuun SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Ville Hautamäki (Mitsubishi) 49.54,6
2) Riku Tahko (Mini) + 14,8
3) Jaro Kinnunen (Mitsubishi) + 15,4
4) Jussi Lindberg (Mitsubishi) + 1.22,9
5) Timo Mäenpää (Mitsubishi) + 1.34,1
6) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 1.56,8
7) Anssi Rytkönen (Mitsubishi) + 2.24,6
8) Jari Kuikka (Mitsubishi) + 3.27,7
9) Juha Pasanen (Mitsubishi) + 3.51,6
10) Joni Seilo (Mitsubishi) + 4.21,0

SM2-luokan pistetilanne 3/6 osakilpailua

1) Jussi Lindberg (SiAk) 52
2) Ville Hautamäki (JärvisUA) 49
3) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 45
4) Riku Tahko (PoSUA) 41
5) Jaro Kinnunen (EMSC) 40
6) Arttu Lähdeniemi (PunMK/UA) 33
7) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 30
8) Joni Seilo (ParkUA) 15
9) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 13
10) Jari Kuikka (KangUA) 12

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit