Heikkinen povaa uudelle sarjalle hyvää tulevaisuutta – “Näyttää erittäin hyvälle”

28.6.2019 / 18:41
Timmy Hansen, Toomas Heikkinen ja Lukacs Kornel (Kuva: MJP Promotions).

[ A- ] / [ A+ ]

Kansainvälisessä rallicrossissa tehdään tänä viikonloppuna historiaa, kun täysin uusi Titans RX Rallycross Europe -sarja käynnistyy Ranskan Essayssa. Uusi sarja tuo samalla rallicrossiin myös kokonaan uuden luokan ja uuden auton. Suomalaisväriä lähtöviivalle tuo Toomas “Topi” Heikkinen 51 MM-osakilpailun kokemuksella.

Itävaltalainen Max Pucher, 65, on aiemmin tunnettu rallicrossissa erityisesti hänen vuonna 2014 perustamansa MJP Racing Team Austria -tallin kautta, mutta uuden Titans RX Rallycross Europe -sarjan myötä Pucherin nimi on tullut tutuksi nyt myös sarjabisneksen kautta. Pucherin MJP Promotions nimeä kantava yritys hankki Global Rallycross -sarjan brändioikeudet ja tuolla nimellä oli tarkoitus aloittaa uusi sarja Euroopassa tänä vuonna, mutta nimi vaihtui kevään aikana.

Uuteen sarjaan on kehitetty täysin uudenlainen rallicross-auto ja niillä kilpaillaan Titans-luokassa. Näin myös sarjan nimeksi tuli Titans RX. Uuden sarjan avauskausi käynnistyy tänä viikonloppuna Ranskan Essayssa, jonka jälkeen kilpaillaan Englannin Lydden Hillissä, Portugalin Montalegressa, Itävallan MJP Areenalla, Unkarin Nyiradissa, sekä sarjan finaalikilpailu Saksan Esteringissä lokakuussa. Moni radoista on tuttu MM-sarjan aiemmilta kausilta, mutta:

– Niin kuin Max on useaan kertaan sanonut, että hän ei halua tästä sarjasta MM-sarjan kilpailijaa, vaan hän haluaa, että rallicrossia on maailmalla paljon, uuteen sarjaan suomalaisväriä kuljettajapuolelle tuova Toomas Heikkinen taustoittaa UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

28-vuotias Heikkinen ajoi vuosina 2014-2018 rallicrossin MM-sarjaa yhteensä 51 osakilpailua, kaksi kautta Marklund Motorsport -tallissa (Volkswagen), kaksi kautta EKS RX -tallin Audilla, sekä viime kaudella kaksi osakilpailua (Ranska, Latvia) MJP Racing Teamin Fordilla.

Heikkisen liittyminen mukaan uuteen sarjaan on kerännyt paljon vääriä olettamuksia. Ensimmäinen niistä liittyi Heikkisen manageriin Atte Varstaan, joka toimii Titans RX -sarjan kaupallisena johtajana. Varsta kuitenkin liittyi uuden sarjan johtoportaaseen vasta tämän vuoden alussa, kun Heikkinen oli jo tehnyt sopimuksen sarjassa kilpailemisesta. Näin ollen myöskään viime vuoden kaksi MM-osakilpailua MJP Racing Teamissa eivät johtaneet sopimukseen uuden sarjan kanssa.

– Sopimus syntyi jo vuoden 2018 alkupuolella. Silloin jo tiesin, että tulen ajamaan sarjaa. Sopimus on ollut pitkään olemassa, mutta tottakai siitä on pitänyt olla hiljaa, koska koko sarjaa ei vielä ollut silloin täysin olemassa. Tiesin jo vuonna 2018, että tulen ajamaan vuonna 2019 tätä sarjaa. Viime vuonna tarkoitus oli ajaa muutama MM-osakilpailu, tutustua tiimiin ja keskittyä uuden auton kehitystyöhön, Heikkinen sanoo.

 

Toomas Heikkisen voitonjuhlat Belgian MM-rallicrossissa kesällä 2014 (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

 

“Yritin saada Suomeen osakilpailua jo tälle vuodelle”

Uuden auton kehitystyössä Heikkisellä on ollut iso rooli, joten kilpailukauden nyt käynnistyessä auto on ainakin suomalaiskuljettajalle enemmän kuin tuttu.

– Titans-luokan auto (Pantera RX6) on nelivetoinen putkirunkoauto, missä 2,3-litrainen Fordin turbomoottori on edessä. Se kehittää 530 hevosvoimaa ja voimansiirto on sama, kuin nykyisessä Supercar-luokan autossa. Ero on siinä, että Titans-auto on 200 kiloa kevyempi, kuin Supercar. Se takaa sen, että auto on yhtä nopea kuin Supercar. Ensimmäisessä testissä ja ensimmäisenä päivänä valmis Supercar-auto oli vain puoli sekuntia edellä Titans-autoa, Heikkinen kertoo.

Rallicrossin MM-sarjan ympärillä keskustelu sähköautoihin siirtymisestä on ollut vilkasta viimeisten puolentoista vuoden ajan ja näillä näkymin lajin ykkössarja tulee sähköistymään kaudella 2021. Titans RX -sarjassa tilanne on toinen.

– Tässä sarjassa ei tulla ajamaan sähköautoilla pitkään aikaan. On kaavailtu hybridimoottoria, vähän samantyyppinen kuin mitä Formula 1:ssä, mutta yksinkertaisempana, Heikkinen tietää.

Uuden sarjan ehdottomat vahvuudet ennakkoon ovat mielenkiintoisen uutuusauton lisäksi kuljettajien ja fanien rakastamien klassikkoratojen mukana olo, sekä erittäin mielenkiintoinen ja kovatasoinen kuljettajakattaus.

– Tiedän, että sarjan vetäjät haluaa sarjaan äänekkäät autot ja halutaan ne “vanhan liiton” rallicross-radat. Halutaan tehdä vieläkin enemmän kuin mitä rallicross oli aikaisemmin, tuoda kuljettajien luonnetta enemmän esille. Se on tämän sarjan tavoite. Kuljettajien osalta tavoite on, että sarjassa olisi 12-15 kuljettajaa Titans-luokassa tänä vuonna ja ensi vuonna tähtäimessä on 20 kuljettajaa. Maxilla on tosi isot suunnitelmat sarjan suhteen ja tällä hetkellä tilanne näyttää erittäin hyvälle, Heikkinen kehuu.

Suomella on pitkät ja ansiokkaat perinteet kansainvälisten rallicross-kilpailujen järjestämisestä, joista tuoreimmassa muistissa ehdottomasti ovat MM-sarjan osakilpailu Kouvolassa 2014, sekä viime kesän onnistunut RallyX Nordic -sarjan osakilpailu myös Kouvolassa. Jos uusi sarja saa onnistuneen startin, niin Heikkisen ja Varstan myötä tottakai suomalaisten rallicross-fanien toiveissa olisi saada uusi sarja tulevaisuudessa Suomeen ja miksei juuri Kouvolaan.

– Yritin saada Suomeen osakilpailua jo tälle vuodelle ja siitä oli alustavasti keskustelua. Vielä ei kaikki kuitenkaan natsannut kohdalleen niin, että se olisi onnistunut, mutta uskon, että 2020 se voisi jo tapahtua, Heikkinen vakuuttaa.

Ja niistä radoista kun puhutaan ja kehutaan vielä toiseen kertaan Titans RX -sarjan ratakattausta kauden 2019 osalta, niin kysymys Heikkiselle hänen suosikkiradan osalta kilpailukalenterista tältä vuodelta osoittaa hyvin sen, miten innoissaan kokenut kilpa-autoilija on uuden sarjan käynnistymisen kynnyksellä. Heikkinen kun luettelee käytännössä koko kilpailukalenterin läpi.

– Portugali on hieno, siellä olen aina tykännyt ajaa. Englannin Lydden Hill on legendaarinen. Esteringin ensimmäinen kurvi… Kyllä siellä on paljon hienoja ratoja. Unkarin Nyirad on yksi rallicrossin legendaarisimmista radoista, siellä ajetaan paljon soralla ja siitä erityisesti tykkään, Heikkinen innostuu.

 

Uudet Titans-luokan autot testikilpailussa aiemmin keväällä, Toomas Heikkinen numerolla 57 (Kuva: MJP Promotions).

 

“Jokainen uusi juttu vaatii muutaman vuoden työn”

Uuden sarjan suosiota tullaan avauskauden aikana mittaamaan tottakai monellakin eri tavalla, siihen vaikuttaa yleisömäärät niin paikan päällä kisoissa, kuin tv-lähetystenkin äärellä, mutta jo pelkästään sosiaalisen median kasvu ennen ensimmäistäkään kilpailua kertoo siitä, että Pucher joukkoineen on onnistunut luomaan hyvää “pöhinää” talven ja kevään aikana. Titans RX -sarjan Facebook-ryhmä esimerkiksi on kerännyt pienessä ajassa jo reilut 173 000 seuraajaa, kun vertailun vuoksi MM-sarjalla seuraajia on usean vuoden aikana kertynyt vajaat 600 000 ja RallyX Nordic -sarjalla vain reilut 15 000.

Kaikin puolin uusi sarja vaikuttaa ennakkoon erittäinkin mielenkiintoiselta ja potentiaalia löytyy.

– Tottakai sitä toivoo, kun kuitenkin aikaisessa vaiheessa olen hypännyt tähän mukaan, että sarja lähtisi hyvin käyntiin ja nousisi sille tasolle kuin sen haluaisi nousevan. Sarjan sisällä se tieto on jo ja se tiedetään, mutta sen kertominen ulkopuolelle, niin se ottaa oman aikansa, vaikka siihen miten paljon käyttäisi rahaa. Se nähtiin jo Formula E:ssä, vaikka miljoonia ja miljoonia käytettiin markkinointiin, niin se kasvu on kuitenkin hidasta. Jokainen uusi juttu vaatii sen muutaman vuoden työn, ennen kuin päästään sille tasolle minne halutaan, Heikkinen muistuttaa.

Yksi mielenkiintoinen sääntöuudistus uudessa sarjassa ovat alkuerät. Kun nykyinen systeemi rallicrossissa muun muassa MM- ja SM-sarjassa on se, että alkuerissä ajetaan kelloa vastaan, niin Titans RX -sarjassa taistellaan alkuerälähdöissä sijoituksista. Tämän toivotaan tuovan tottakai enemmän ohituksia ja sitä kuuluisaa mies-miestä-vastaan taisteluja jo alkueriin, eikä pelkästään jonossa ajelua hyvää aikaa hakiessa.

Heikkinen lähtee kauteen ilman muuta yhtenä suurimmista mestarisuosikeista ja samaan kastiin pitää toki laskea myös MM-sarjan tämän hetken kärkikaksikko, Hansenin ruotsalaisveljeket Timmy ja Kevin.

– Ykkössijasta tottakai lähdetään ajamaan. Taso on kova ja sen mukaan pitää töitä tehdä. Mutta voittaa tottakai on tavoite, Heikkinen paaluttaa.

Heikkinen tottakai keskittyy täysillä tänä vuonna tähän uuteen sarjaan, mutta kilpailukalenteria katsoessa ei voi olla pohtimatta sitä vaihtoehtoa, että ajaisiko Heikkinen tänä vuonna jotain muutakin sarjaa ja lähinnä yksittäisiä osakilpailuja. RallyX Nordic -sarja vierailee jälleen elokuussa Kouvolassa ja Heikkinen olisikin ehdottomasti hyvä veto AKK:lta mukaan kilpailuun vierailevaksi tähdeksi. Jos puhelin soisi asian tiimoilta, niin Heikkinen ei miettisi päätöstä sekuntia kauemmin.

– Ehdottomasti lähtisin mukaan! Pitää vaan olla voittaja-auto, sen verran kuitenkin kilpailuhenkinen olen. Kun lähdetään ajamaan, niin pitää olla hyvä auto, ei sinne kehtaa lähteä pyörimään ynnämuut sijoille, Heikkinen naurahti.

Vaikka erilaiset kilpailu- ja testikiireet ovatkin Heikkistä vieneet varsin tiiviisti viime vuosina maailmalle, niin kotimaan kilpailutkin ovat katsojan roolissa tulleet tutuiksi. Erityisesti viime kauden osalta Heikkinen haluaa lähettää kaikille laji-ihmisille isot kehut, SM-sarja on mennyt todella paljon eteenpäin.

– Rallicrossin SM-sarjan kisoissa oli todella paljon porukkaa viime vuonna, ei tuollaisia yleisömääriä olla Suomessa pitkään aikaan nähty! Kyllähän rallicross on ottanut isoja askelia eteenpäin SM-tasolla, mutta myös järjestäjien puolelta kehitystä on tapahtunut paljon. Tapahtumat on upeita ja hienoa, että AKK on vahvemmin mukana, Heikkinen arvostaa.

UrheiluUutiset.com tulee seuraamaan tiiviisti Titans RX -sarjan tapahtumia koko kauden ajan.

Toomas “Topi” Heikkinen, 28

Syntynyt Joensuussa 27.3.1991
Rallicrossin MM-sarjassa 51 osakilpailua (2014-2018), MM-hopeaa 2014
2 MM-osakilpailuvoittoa, 8 palkintosijoitusta (2-2-4)
Global Rallycross mestaruus 2013, 5 osakilpailuvoittoa
Rallicrossin 1-divisioonan Suomen mestari 2010

Titans RX -sarjan kuljettajat kaudella 2019

Toomas Heikkinen
Reinhold Sampl, Itävalta
Timmy Hansen, Ruotsi
Kevin Hansen, Ruotsi
Hayden Paddon, Uusi-Seelanti
Stephane Sarrazin, Ranska
Lukacs “Csucsu” Kornel, Unkari
Andrew Jordan, Englanti
Craig Breen, Irlanti
Tamara Molinaro, Italia
Ronny Wechselberger, Saksa
Alexander Wurz, Itävalta *
Nelson Piquet Jr, Brasilia *
Andreas Steffen, Saksa *
Antoine Masse, Ranska *
Jerome Grosset-Janin, Ranska *

* = Villi kortti

Kilpailukalenteri 2019

29.-30.06. Essay, Ranska
27.-28.07. Lydden Hill, Englanti
10.-11.08. Montalegre, Portugali
07.-08.09. MJP Arena, Itävalta
05.-06.10. Nyirad, Unkari
19.-20.10. Estering, Saksa

Essayn aikataulu (Ajat Suomen aikaa)

Lauantai ja sunnuntai

11.30 – 1.alkuerä, oheisluokka
12.00 – 1.alkuerä, Titans
12.30 – 2.alkuerä, oheisluokka
13.00 – 2.alkuerä, Titans
13.30 – 3.alkuerä, oheisluokka
14.00 – 3.alkuerä, Titans
16.30 – Oheisluokka semifinaalit
17.00 – Titans semifinaalit
17.30 – Titans ja oheisluokka, finaalit

 

 

Lue myös!

Atte Varstalle merkittävä pesti uudesta rallicross-sarjasta (8.12.2018)
GRC Europe julkisti kilpailukalenterinsa (15.12.2018)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit