MOTORSPORT

Heikkisen neljän vuoden putki MM-sarjassa päättyy – “Ei löydetty oikeanlaista pakettia”

Toomas Heikkinen osallistui rallicrossin MM-sarjan kaikkiin osakilpailuihin sarjan neljänä ensimmäisenä vuonna 2014-2017. Tänä viikonloppuna ajettava kauden avausosakilpailu Espanjassa olisi ollut Heikkiselle uran 50. MM-startti, mutta tuo rajapyykki jää nyt odottamaan tulevia kilpailuja.

Toomas Heikkinen on ollut mukana rallicrossin MM-sarjassa sen historian ensimmäisestä kaudesta (2014) lähtien, eikä joensuulainen ollut sivussa vuosina 2014-2017 yhdestäkään sarjan osakilpailusta. 49 MM-starttia toivat CV:hen kaksi voittoa, kahdeksan palkintosijoitusta, sekä 18 finaalipaikkaa. Nyt peräkkäisten MM-starttien putki katkeaa, sillä Heikkinen ei ole mukana Espanjan avausosakilpailussa Barcelonassa tänä viikonloppuna.

– En saanut tälle vuodelle mitään järkevää diiliä aikaiseksi. Kaikki oli taloudellisesti niin kaukana, ettei ollut mitään järkeä edes yrittää. Ei vaan löydetty oikeanlaista pakettia, mikä olisi sen mahdollistanut. Sitten oli tarkoitus, että otetaan pieni hengähdystauko tähän ja katsotaan jotain muuta, Heikkinen kertoo UrheiluUutiset.comille.

Vuosina 2014-2015 Heikkinen kilpaili Marklund Motorsport -tiimissä Volkswagen Pololla ja kaksi edellistä vuotta (2016-2017) Mattias Ekströmin johtamassa EKS RX -tiimissä Audi S1:llä. Heikkinen tiedotti jo joulukuussa, että jatkoa Ekströmin tiimissä ei ole tiedossa kaudella 2018, tosin Heikkinen tiesi tämän jo huomattavasti aiemmin ennen tiedotteen julkaisua.

– Se oli tiedossa minulla jo viime kesänä, että siellä ei jatketa. Se yhtälö meillä ei toiminut niin kuin olisi haluttu. Vaikka sopimus olisi ollut millainen tahansa, niin siinä en olisi jatkanut missään nimessä. Siinä ei ollut minulle tulevaisuutta, Heikkinen korostaa nostamatta esiin kuitenkaan taustoja sen tarkemmin.

Barcelonan avausosakilpailussa finaalipaikasta taistelemaan lähtee 18 kuljettajaa. Näistä kuusi edustavat tehdastiimejä, kun taas loput ajavat yksityistiimeissä.

– Paikkoja ei kauheasti ole tarjolla. Siellä on kolme tiimiä ja kuusi kuljettajapaikkaa, jotka pystyvät tekemään tätä tavoitteellisesti järkevällä tasolla. Ne kaikki paikat on täynnä, niin ei sinne muuta jäänyt. Ja pienemmät tiimit taas ei pysty sellaista sopimusta tarjoamaan, että se olisi minulle järkevää, Heikkinen sanoo.

“Yksi deadline on tiistaina”

Heikkinen ei suinkaan ole ainoa rallicrossin todellinen huippukuljettaja, joka jäi ilman kuljettajapaikkaa kärkitalleista, mutta varmasti yksi niistä menestyneimmistä.

– Kulut on kasvanut älyttömästi. Ei tällä mitään bisnestä tarvitsisi tehdä, mutta että pystyisi tekemään järkevällä tasolla, niin se on kaiken a ja o. Tulevaisuuden näkymät eivät olleet sellaisia, että siihen olisi kannattanut lähteä investoimaan. Olen tätä kuitenkin tehnyt ammatikseni vuodesta 2013 lähtien, niin ei ole maksukuskin rooli minun paikka, Heikkinen korostaa.

Heikkisen mukaan uutisia kuitenkin saattaa olla lähiaikoina luvassa, mutta mihin, missä ja milloin – siihen ei vielä saatu vastausta.

– Minulla on jo yksi sopimus pöydällä ja se odottaa enää vain allekirjoitusta. Sitten tiedetään mitä tehdään seuraavat kaksi vuotta, Heikkinen täräyttää.

Kyseessä ovat kuitenkin ajotehtävät?

– Liittyy ajamiseen, kyllä.

Se milloin asioista saadaan julkista tietoa, Heikkinen ei vielä osannut tarkemmin sanoa.

– Yksi deadline on tiistaina. Sitä en tiedä milloin se sitten tulee julki. Toivottavasti mahdollisimman pian.

Ja jos tuli alussa sanottua, että Heikkinen ei ole mukana Barcelonassa, niin itse asia on, mutta ei kilpailemassa. Heikkisen löytää tänä viikonloppuna Barcelonan varikolta suomalaistiimin teltasta.

– Toimin SET Promotionilla Super1600-luokan tiimipäällikkönä tämän viikonlopun, Heikkinen sanoo.

SET Promotion -tiimissä EM-sarjan Super1600-luokassa ajavat Jesse Kallio, sekä Timur Shigaboutdinov.

Toomas “Topi” Heikkinen, 27

Vuoden autourheilija Suomessa 2013
Rallicrossin MM-hopeaa 2014
49 MM-starttia, 2 voittoa, 8 palkintosijoitusta
Rallicrossin GRC-sarjan mestaruus Yhdysvalloissa 2013
Rallicrossin Supercar-luokan SM-kultaa 2010

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com