Heino nosti Toyotan voittajaksi 14 vuoden tauon jälkeen – Latvala edellinen ykkönen

15.9.2020 / 20:38
Niklas Heino Toyota Yariksella oli SM4-luokan ykkönen Kouvolassa (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin syyskuun ensimmäisenä lauantaina Kouvolassa. SM4-luokassa kausi 2020 on tarjonnut neljässä osakilpailussa neljä eri voittajaa.

Rallin SM-sarjan SM4-luokassa talvikaudella osakilpailuvoittoihin ajoivat Petteri Jäppinen Rovaniemellä, Tommi Mäkinen Mikkelissä ja Sami Korvola Joensuussa. Niklas Heino, 18, ei Rovaniemellä ollut mukana ja uran kaksi ensimmäistä SM-rallia, Mikkeli ja Joensuu, toivat keskeytyksen, sekä seitsemännen sijan. Kouvolassa Heinon osalta kaikki sitten osui ensimmäistä kertaa kohdilleen ja tuloksena oli SM4-luokan voitto. Kolmas kerta toden sanoi.

– On tämän eteen töitä tehty varsinkin keväällä, kun talvikaudella oli auton kanssa aika paljon ongelmia. Tunteja on verstaalla vietetty, että saatiin auto toimimaan. Kyllähän tämä maistuu hyvälle, ei ole hetkeen päässytkään kolmen parhaan joukkoon, Heino kommentoi YLE:n SM-rallikoosteessa.

Heino ja kartanlukija Jukka Pasenius kilpailevat SM-sarjassa Toyota Yariksella. Edellisen kerran Toyotalla oli noustu SM-sarjassa luokkavoittoon reilut 14 vuotta sitten, kun Jari-Matti Latvala ajoi SM Peurunkarallissa maaliskuussa 2006 yleiskilpailun, sekä ison A-ryhmän voittoon Toyota Corolla WRC -autolla. Heino johti SM4-luokkaa Kouvolassa koko kilpailun ajan. Lähimmäksi haastajista pääsi lopulta Toni Herranen, 16, joka hävisi Heinolle 6,4 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Oskari Heikkinen, 20, jolle Heinon tavoin nyt tullut palkintosijoitus oli SM-sarjassa ensimmäinen.

– Ensimmäiset neljä pätkää sujui ilman isoja virheitä. En tiedä mistä se ero kutosella kasvoi Heinoon, kun tultiin aivan “lappu lattiassa”. Oltiin ihan varmoja Sebastianin (Virtanen, kartanlukija) kanssa, että nyt tulee pohjat. Huollon jälkeen oma ajo kulki todella hyvin, varsinkin kutonen ja seiska tultiin kovaa. Täytyy olla tyytyväinen. Saatiin siinä mielessä hyvät SM-pisteetkin, kun Heino ei ole mukana mestaruustaistelussa, Herranen kommentoi tiedotteessaan.

 

Toni Herranen ajoi Kouvolan SM-rallissa SM4-luokassa toiseksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

Jere Pensas on kellottanut tänä vuonna eniten SM4-luokan pohja-aikoja, kahdeksan (Kuva: Jarno Saari).

 

“Kaikki vedettiin mitä vehkeistä irtosi”

Siinä missä Heino taistelee kauden päättävässä Seinäjoen osakilpailussa maksimissaan SM-hopeasta, on Herrasella vielä mahdollisuus nousta SM4-luokan Suomen mestariksi. Toki piste-ero luokkaa selkeästi johtavaan Sami Korvolaan nähden on 21 pistettä, mutta pitää muistaa, että Seinäjoella jaossa on 1,5-kertaiset SM-pisteet. Herranen on tällä kaudella kirjauttanut neljästä osakilpailusta kolme palkintosijaa, kun Rovaniemellä ja Joensuussa sijoitus oli toinen.

– On kyllä mennyt odotettua paremmin. Ei talvella voinut oikein odottaa mitään, kun edessä oli uusi sarja, uudet kilpailut, sekä nuotista ajaminen. Kulkenut kyllä kokonaisuutena todella hyvin. Koitetaan vielä kiristää vähän loppuun ja napataan se kirkkain tuolta Pohjanmaalta. Voitto on ainoa tavoite, Herranen korosti.

Mestaruuteen mahdollisuus on vielä myös Kouvolassa neljänneksi ajaneella Jere Pensaalla, 20, joka tällä kaudella on ajanut eniten SM4-luokan pohja-aikoja, kahdeksan kappaletta.

– Ei lähtenyt ralli matkaan niin hyvin kuin odotimme. Alkupuolella tie oli sateen jäljiltä melko liukas. Tuli liukkaalla otettua ehkä vähän liian varovasti ja se näkyi heti tuloksissa. Parin pätkän jälkeen olimme mielestämme hyvässä vauhdissa. Muutama kaveri meni edellä kuitenkin niin kovaa, että niiden kyytiin ei ollut asiaa, Pensas myönsi.

Pensas on neljän osakilpailun jälkeen SM-pisteissä neljäntenä, vain seitsemän pisteen päässä toisesta sijasta ja Herrasesta.

– Kyllä me kaikki vedettiin mitä vehkeistä irtosi. Kärkikolmikko meni kuitenkin menojaan. Nelossija oli se mihin pystyimme. Sen verran pisteet menivät nyt kuitenkin ristiin, että nousimme lähemmäksi mitalikamppailua. Paljon jää sen varaan ketkä vievät Pohjanmaa Rallissa kärkipaikat, Pensas ennakoi.

Seinäjoen SM-ralli, Pohjanmaa Ralli, ajetaan 25.-26. syyskuuta.

Kouvolan SM-rallin SM4-luokan lopputulokset

1) Niklas Heino (Toyota) 57.47,6
2) Toni Herranen (Ford) + 6,4
3) Oskari Heikkinen (Ford) + 22,7
4) Jere Pensas (Renault) + 1.01,3
5) Kimi Hirvonen (Renault) + 1.11,3
6) Miko Kiminki (Honda) + 1.18,8
7) Matti Manerus (Opel) + 2.11,5
8) Sami Korvola (Ford) + 2.20,2
9) Petteri Jäppinen (Alfa Romeo) + 2.54,9
10) Otso Tavaila (Citroen) + 6.58,3

SM4-luokan pistetilanne 4/5 osakilpailun jälkeen

1) Sami Korvola (EPUA) 74
2) Toni Herranen (KR-TEAM RY) 53
3) Miko Kiminki (LapinlAU) 48
4) Jere Pensas (LaihUA) 46
5) Petteri Jäppinen (RiiUA) 39
6) Niklas Heino (KSAU) 32
7) Tommi Mäkinen (ESRC) 25
8) Oskari Heikkinen (Kaj-UA) 25
9) Eeka Lahtinen (K-KUA) 24
10) Kimi Hirvonen (K-KUA) 18

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kuljettajien kommentit: YLE SM-rallilähetys, tiedotteet


Facebook kommentit