MOTORSPORT

Henri Haapamäellä sataprosenttinen kauden avaus – “Unelmien alku kauteen”

Rallicrossin SM-sarjan kauden avausosakilpailusta Jalasjärvellä lauantaina tuli SRC-luokan osalta hallitsevan mestarin Henri Haapamäen näytös. Haapamäki avasi kautensa sataprosenttisella suorituksella ollen nopein kaikissa ajamissaan lähdöissä.

Henri Haapamäki kirjautti Jalasjärven SM-avauksesta täydellisen suorituksen, eli oli nopein kuljettaja kaikissa kolmessa alkuerässä, voitti semifinaalilähdön ja saapui finaalissa ruutulipulle ensimmäisenä. Viime vuonna SRC-luokan Suomen mestaruuden voittanut Haapamäki olikin kilpailun jälkeen, jos ei varikon onnellisin mies, niin ainakin erittäin lähellä sitä.

– Kyllähän tämä oli unelmien alku kauteen, ei voisi kausi paremmin alkaa! Auto on täysin ehjänä ja pestynä linja-auton perässä, ei naarmun naarmua ja jokaisesta lähdöstä voitto ja nopein aika. Ei kauheasti voi aiheesta kommentoida sen enempää, onnellinen Haapamäki naurahti tuoreeltaan kilpailun päättymisen jälkeen.

Haapamäen tallissa oli jälleen kilpailutauon aikana tehty iso määrä töitä uuteen kauteen valmistautuessa, mutta selvää toki oli, että ennen ensimmäistäkään vastustajien kohtaamista radalla ei voimasuhteista voinut olla varma suuntaan tai toiseen. Perjantaina ajetuissa harjoituksissa Haapamäki oli heti nopein ja se toikin sastamalaiselle lisää luottoa omaan tekemiseen ja vastauksen siihen, että talvella tehty työ auton suhteen oli onnistunut.

– Kyllähän se hyvä meininki sai treeneistä alkunsa. Päätin, että ajan Supercarilla ensin ne kaksi vetoa ja sitten alan keskittymään SRC:hen ja “Bemariin”. Mutta se oli sitten vajaa kierros Supercarilla ja kytkinakseli poikki, niin sen jälkeen se pyyhittiin pois mielestä, ei jääty surkuttelemaan, vaan keskityin täydellisesti BMW:llä pärjäämiseen, Haapamäki kertasi perjantain tapahtumia.

Haapamäen piti ajaa Jalasjärvellä kahdessa luokassa, SRC:n lisäksi siis Supercar-luokassa, mutta Ford Fiesta Supercar -auton kytkinakseli oli harjoituksissa toista mieltä ja näin Haapamäen Supercar-debyytti siirtyi toistaiseksi odottamaan uutta kilpailua ja uutta mahdollisuutta. Siinä missä harjoitukset perjantaina ajettiin kuivalla radalla, niin lauantaina tilanne oli täysin toinen.

– Oltiin katsottu säätiedotusta ja tiedettiin, että 99,9 % varmuudella lauantaina tulee vettä. No sehän sitten alkoi satamaan jo yöllä ja aamulla oli päätöksen teon aika, että mitä autolle tehdään. Muutettiin sitä sitten aika rajusti ja se kannatti, Haapamäki taustoittaa.

 

Henri Haapamäki ja BMW olivat hurjassa iskussa Jalasjärven SM-avauksessa (Kuva: Toni Ollikainen / Tonigraphs).

 

“Sain kolmella pyörällä nilkutettua maaliin”

Autoon tehdyt rajut muutokset todellakin toimivat, sillä Haapamäki kellotti kaikista kolmesta alkuerästä nopeimman ajan ja rallicrossin alkueristä tuttu täydellinen tulosrivi 50+50+50 tiesi 16 SM-pistettä ja paalupaikkaa semifinaaliin. Jos oli Haapamäen kauden avausviikonloppu tulosten osalta täydellinen, niin aivan täysin ongelmitta ei kilpailupäivä kuitenkaan sujunut.

– Semifinaalin ensimmäisellä kierroksella meni oikea eturengas. Siellä oli yhden kanttikiven vieressä kivi missä moni kuljettaja kärsi saman kohtalon. Oli siinä työtä, että sai pidettyä “Jontun” (Joni-Pekka Rajala) takana, joka tuli aivan kontissa kiinni ja yritti ohi. Sain sitten kolmella pyörällä nilkutettua maaliin ja tuli siitäkin lähdöstä voitto.

Haapamäen mukaan rengasrikosta oli loppujen lopuksi haittaa vain vähän. Ja jos viime kaudella niitä rengasrikkoja sattui enemmän ja niistä iso osa oli täydellisiä mysteerejä, niin nyt ainakin syy rengasrikkoon oli heti tiedossa.

– Jalasjärven radalla on vain kaksi mutkaa vasemmalle ja toisen pystyi kääntämään käsijarrulla ja toisen muuten vain luovimaan läpi. Viime vuonna, kun takapyöriä lähti vanteilta, niin siihen on koitettu nyt panostaa ja valmistautua tänä vuonna. Meillä on erilaisia vanteita ja systeemejä muutettu, että toivotaan niiden kestävän tänä vuonna meikäläisen rajun ajotyylin.

Rallicrossin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Joensuussa kolmen viikon päästä. Haapamäelle rata on tuttu jokamiehenluokan kisoista muutaman vuoden takaa.

– Nyt pohditaan, että lähdetäänkö siellä käymään testaamassa autoa, niin kuin tähän asti on aina tehty, että on testattu ennen kilpailua radoilla missä ajetaan. Mutta kun matkaa on se 500 kilometriä per suunta, niin puntaroidaan, että riittääkö se minun jokkiskokemus ja autosta olevat tiedot ja että riittääkö kilpailuviikonlopun kaksi vapaata harjoitusta vauhdin löytymiseen, vai lähdetäänkö testaamaan. Se ratkeaa ensi viikon aikana.

Haapamäen Suomen mestaruuden puolustaminen ei olisi voinut paremmin siis alkaa, tuloksena kun oli täydellinen 30 SM-pisteen avauskilpailu. Kokenut kilpa-autoilija kuitenkin muistuttaa, että vaikka erinomainen tulos antaakin hyvät eväät jatkaa kautta, niin kokonaiskuvan kannalta mitään ei ole kuitenkaan vielä saavutettu. Kausi kun on vasta alussa.

– Kyllähän tälläinen tulos aina helpottaa. Mutta jos finaalin jälkeen vähän paidan nappeja tuli siinä auki revittyä, niin nyt ne on taas napitettu takaisin kiinni ja erittäin nöyrin mielin lähdetään jatkamaan kautta. Takaan, että voimasuhteet tasoittuu, kun mennään kuivalle kelille ja muut löytää lisää kyytiä, kun koneet on saatu käyntiin. Ei tämä tälläistä tykitystä tule olemaan koko vuotta. Tiedetään, että tiukkaa tulee kamppailu olemaan, Haapamäki korosti.

Lopuksi Haapamäki halusi lähettää kiitosterveiset voitokkaan viikonlopun jälkeen.

– Faneille kiitoksia jälleen kerran hienosta tuesta! Ja Lindholmin Pekalle kiitos moottorista, se soittaa taas hienoa sinfoniaa. Täytyy olla tyytyväinen sen suhteen, Haapamäki päätti.

SRC-luokan finaali Jalasjärvellä

1) Henri Haapamäki (BMW) 4.25,077
2) Christian Jensen (Ford) + 4,836
3) Jussi Klemola (Ford) + 9,432
4) Joni-Pekka Rajala (Ford) + 10,177
5) Tomi Koirikivi (Volvo) + 11,813
6) Martynas Samsonas (BMW) + 20,734

Pistetilanne 1/5 osakilpailua

1) Henri Haapamäki 30
2) Jussi Klemola 24
3) Christian Jensen 23
4) Joni-Pekka Rajala 22
5) Olli Lahti 16
6) Tomi Koirikivi 15

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com