Henri Taivalantti voittajaksi sairasvuoteelta – “Voimat riitti kuin riittikin ajaa”

13.2.2020 / 13:13
Henri Taivalantti oli junioreiden nopein Mikkelin Vaakuna Rallissa (Kuva: Marko Kyöstilä).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kauden avausosakilpailu ajettiin viime lauantaina Mikkelin seudulla Vaakuna Rallin yhteydessä.

Viime vuonna Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan viidestä osakilpailusta ajettiin yleisen rallin SM-sarjan kanssa Kouvolassa, Riihimäellä, sekä Laitilassa. Tänä vuonna juniorit ja nuoret ajavat kaikki viisi osakilpailua yleisen SM-sarjan yhteydessä, eli Mikkelin jälkeen edessä ovat vielä Joensuun, Kouvolan, Oulun, sekä Seinäjoen osakilpailut. Loppupisteisiin lasketaan neljä parasta tulosta.

Rallissa yleisen, sekä junioreiden SM-sarjojen yhdistämiseen on ollut halukkuutta AKK:ssa jo pidemmän aikaa, mutta nyt se viedään käytäntöön sataprosenttisesti viimevuotisen kolmen osakilpailun kokeilun jälkeen.

– Kaudella 2020 Rallin Suomen Juniorimestaruussarja on entistä kiinteämmin osa rallin SM-sarjan kokonaisuutta. Ratkaisuun päädyttiin ennen kaikkea siksi, että saamme kaikki SM-tason rallisarjat samaan kokonaisuuteen ja samoihin tapahtumiin ja sitä kautta tehostettua myös junioreiden ja nuorten SM-sarjojen näkyvyyttä ja asemaa, AKK:n rallin lajipäällikkö Henrik Frank taustoittaa.

– Lisäksi tämä ratkaisu tarjoaa tavoitteellisesti urallaan eteneville kuljettajille mahdollisuuden saada tärkeää kokemusta SM-ralleista tulevaisuutta silmällä pitäen, Frank lisää.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjaan voivat osallistua kaikki AKK:n myöntämän junioriluokan kilpailijalisenssin omaavat kilpailijat. Kuljettajille ei ole olemassa mitään yläikärajaa. Sarjassa kilpaillaan neljässä eri luokassa, joista palkitaan kauden päätteeksi yksi Rallin Suomen Juniorimestari. Näin ollen tittelistä pystyy kilpailemaan mahdollisimman monipuolisella kilpailukalustolla, antamatta kuitenkaan kalustollista tasoitusta kilpakumppaneihin nähden.

 

Verneri Säisä avasi kauden nuorissa ylivoimaisesti, voittomarginaalin ollessa lähes minuutti (Kuva: Marko Kyöstilä).

 

“Tilanteita tietysti riitti”

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan yhteydessä kilpaillaan myös nuorten, alle 18-vuotiaiden kuljettajien Suomen mestaruudesta. Nuorten sarjassa kilpaillaan V1600-luokan autoilla ja osallistua voi sen vuoden alusta, kun kilpailija täyttää 15 vuotta.

Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kauden avausosakilpailussa Mikkelin Vaakuna Rallissa viime lauantaina ohjelmassa oli kuusi erikoiskoetta ilman nuotteja. Junioreiden ykkönen oli Henri Taivalantti, joka avauserikoiskokeen jälkeen oli vielä kaukana kärjestä. Kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle BMW-kuljettaja takoi kuitenkin kolme pohja-aikaa, nousten lopulta voittoon 6,5 sekunnin erolla ennen Juho Peltosta. Kolmanneksi ajanut Teemu Yli-Rantala hävisi Peltoselle 0,1 sekuntia.

– Alku oli todella vaikea. Ensimmäinen Saksan pätkä oli todella urilla ja joutui niin sanotusti ojan pohjalta ottamaan vauhtia ja tuli säälittyä autoa. Toisella pätkällä alkoi kulkemaan ja vauhti parani koko ajan. En olisi voinut kuvitella tätä tapahtuvan, sillä viiikolla olin kovassa flunssassa ja makasin sängyn pohjalla. Perjantaina siinä katseltiin autoa kasaan ja voimat riitti kuin riittikin ajaa, Taivalantti kommentoi kilpailun jälkeen.

Junioreissa luokkavoittoihin Taivalantin lisäksi ajoivat Lauri Jokela, Markus Latvanen, sekä Juhani Männikkö. Nuorten puolella Verneri Säisä oli täysin omaa luokkaansa, kirjauttamalla voittomarginaaliksi toiseksi sijoittuneeseen Markus Heikkiseen nähden lähes minuutin. Kolmanneksi ajoi Valtteri Koski.

– Kilpailu oli kyllä hyvä. Tilanteita tietysti riitti, käytiin penkassa yhden kerran ja siinä meni puolisen minuuttia. Pieniä tilanteita mahtui myös matkalle, mutta muuten kaikin puolin nappiin meni kilpailu, Säisä kommentoi.

Seuraava osakilpailu ajetaan Itärallin merkeissä Joensuussa lauantaina 29. helmikuuta.

Mikkelin tulospaketti

RJSM yleiskilpailu

1) Henri Taivalantti (BMW) 57.09,6
2) Juho Peltonen (Honda) + 6,5
3) Teemu Yli-Rantala (Ford) + 6,6

RJSM-1

1) Lauri Jokela (Honda) 1.00.20,5
2) Kalle Hämäläinen (Honda) + 38,4
3) Heikki Hassinen (Volkswagen) + 1.59,6

RJSM-2

1) Markus Latvanen (Nissan) 58.04,9
2) Roope Suomalainen (Suzuki) + 36,9

RJSM-3

1) Juhani Männikkö (Toyota) 57.26,9

RJSM-4

1) Henri Taivalantti (BMW) 57.09,6
2) Juho Peltonen (Honda) + 6,5
3) Teemu Yli-Rantala (Ford) + 6,6

Nuoret

1) Verneri Säisä (Renault) 58.24,2
2) Markus Heikkinen (Renault) + 57,0
3) Valtteri Koski (Honda) + 1.30,2

Pistetilanteet 1/5 osakilpailua

Juniorit

1) Henri Taivalantti (HAU) 18
2) Lauri Jokela (FFKK) 17
3) Markus Latvanen (EPUA) 15
3) Juhani Männikkö (LakUA) 15
5) Juho Peltonen (LahUA) 14
6) Kalle Hämäläinen (TTR) 13
7) Roope Suomalainen (ValUA) 12
8) Teemu Yli-Rantala (KuortUA) 11
9) Heikki Hassinen (JoeUA) 10
10) Tero Tukiainen (ParkUA) 8
10) Sanna-Kaisa Tiilikka (EPUA) 8

Nuoret

1) Verneri Säisä (IisUA) 20
2) Markus Heikkinen (KUA) 16
3) Valtteri Koski (AL-Härmä) 13
4) Veeti Pulkkinen (LakUA) 10
5) Leevi Helander (RiiUA) 7
6) Tuukka-Matias Kivioja (JurvanUA) 5
7) Jani Ukkonen (MikUA) 4
8) Anton Seppä (ValUA) 3
9) Santtu Pylvänäinen (AL-Kniemi) 2
10) Ossi Kemmo (HyUA) 1

Rallin Suomen Juniorimestaruussarja kaudella 2020

28.-29.02. Joensuu
12.-13.06. Kouvola
04.-05.09. Oulu
25.-26.09. Seinäjoki

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Henri Taivalantti


Facebook kommentit