Henri Tuomaala RATA-SM Pärnun perjantain kuningas

2.7.2016 / 01:17
Henri Tuomaala voitti Pärnussa Legends-lähdön sekä V8 Thunder -kisan Camarolla. (kuva: Lauks)

[ A- ] / [ A+ ]

RATA-SM-sarjan kolmas osakilpailu lähti käyntiin perjantaiaamuna Pärnun sateisella radalla. Päivän mittaan helle alkoi kuivattamaan rataa ja aamupäivän osittain märällä radalla rengasvalinnat ratkaisivat osan kilpailulähdöistä. Päivän voittajanimiksi nousivat V1600-luokan kaksoisvoiton napannut Tuomas Pöntinen ja sekä V8 Thunder -luokan että Legends -luokan kilpailulähdöt voittanut hallitseva Legends-mestari Henri Tuomaala.

V8 Thunder -luokan ensimmäisessä kilpailulähdössä rengasvalinnat ratkaisivat osaltaan peliä. Paalulta lähtenyt Jari Nurminen putosi kauas kärjestä ja ensimmäisen V8 Thunder -luokan voittonsa nappasi hallitseva Legends Trophy -mestari Henri Tuomaala.

– Alusta asti oli hyvä vauhti, ensimmäistä kertaa ajoin märällä radalla Camarolla, toteaa Tuomaala.

Mies ajoi useamman kierroksen Toni Lähteenmäen perässä, kunnes pääsi ohi ja otti heti reilun johtoaseman. Myös Legends-luokkaa Pärnussa ajava Tuomaala kehui Viron rataa hieman paremmaksi ajaa juurikin Camaron ratin takana.

– Vauhdit nousevat Camarolla kovemmiksi, tosin myös lämmöt nousevat auton sisällä enemmän kun ohjaamo on suljettu, Tuomaala kuvaa.

Tuomaala oli päivän kuningas myös Legends-luokassa. Mies otti helpon oloisesti voiton Legendsien ensimmäisestä kilpailulähdöstä.

– Pojat kamppailivat keskenään takana niin sain melko rauhassa ajaa. Tällä radalla imussa ajaminen hyödyttää todella paljon, joten välillä sai taistellakin kunnolla. Heti kun sai hieman eroa niin oli melko helppoa ajaa siitä voittoon, summaa Tuomaala.

Miehellä on mahdollisuudet triplavoittoihin kahdessa eri luokassa Pärnun osakilpailussa, sillä sekä V8 Thunder -luokassa että Legends-luokassa ajetaan Pärnussa kolme kilpailulähtöä.

Bemarit virolaiskomennossa

Xtreme Race -luokan sekä BMW 325 -luokan ensimmäisen yhteislähdön voittoon ajoi virolainen Sten Pentus. Voitto kotimaan radalla on erityisesti miehen mieleen.

– On erityistä voittaa kotiradalla. Minulla on paljon ystäviä sekä ajo-oppilaita täällä katsomassa, joten minun oli pakko voittaa että uskottavuuteni heidän silmissään säilyy, naureskelee Pentus.

Pärnun Auto24ring -rata on miehen mielestä yksi parhaista Skandinaviassa profiililtaan sekä fasiliteeteiltaan. Voitto ei miehen mukaan tullut tänään helpolla.

– Meillä ei vielä ole yhtä paljon nopeutta kuin Andree Kiilillä, mutta pääsin onnekkaasti hänestä ohi. Ajolinja oli kuiva, mutta muualla oli märkää, joten hän ei puolestaan päässyt enää minusta ohi märällä ajolinjalla, kertailee Pentus.

Mies kertoo yksittäisten voittojen olevan aina merkittäviä, mutta epäilee ettei aikaa juhlintaan välttämättä löydy kiireisen aikataulun vuoksi. Xtreme Race ja BMW 325 -luokkien toinen yhteislähtö toi Tomi Sundströmille kauden ensimmäisen voiton Xtreme Race -luokassa ja kokonaiskilpailun kakkospaikan.

– Ihan hyvältä tuntuu alkukauden vaikeuksien jälkeen. Lähdin kolmannesta ruudusta matkaan ja nousin siitä heti toiseksi. Yritin pysyä Andre Kiilin perässä mutta hän oli nopeampi, kertailee Sundtröm.

Kestävyyttä kysyvä Xtreme Race + BMW 325 Cup 45 minuutin yhteislähtö ajetaan huomenna lauantaina.

Toivonen GT-voittoon

Legendaarinen autourheilija Pertti Kuismanen liittyi RATA-SM-sarjan mukaan Pärnussa Avoin GT -luokassa. RATA-SM-sarjan Gran Turismo -luokka ajaa Pärnussa osana Baltic GT Open -luokkaa. Haastatteluhetkellä Kuismasen auto oli juuri syttynyt tuleen mystisestä syystä, eikä autoa saatu kuntoon päivän kilpailulähtöön.

– Auto pätki jo eilisessä aika-ajossa, ilmeisesti kaasari heittää jostain syystä liikaa bensaa, ihmetteli Kuismanen.

Mies itse kiittelee uutta Gran Turismo -luokkaa, mutta harmittelee Pärnun osanottajien vähyyttä. Ehkä pahimmaksi kilpakumppaniksi luokiteltava Marko Rantanenkin joutui vetäytymään kilpailusta vaihdelaatikkorikon vuoksi. Kuismasella on Pärnun radasta pelkkää hyvää sanottavaa.

Miika Toivonen taisteli itsensä tänään vaikeuksista voittoon Avoin GT -luokassa; eilen mies saapui ruuhkan vuoksi myöhässä kisapaikalle ja myöhästyi Avoin GT -luokan harjoituksista. Aika-ajoissa Toivonen ajoi ulos kahden kierroksen jälkeen, ja tänään vain kahden kierroksen testauskokemuksella mies ajoi Avoin GT -luokan ensimmäisen kilpailulähdön voittoon.

– Minulla kävi tuuri kun Rantanen joutui vaihdelaatikon rikkoutumisen vuoksi jäämään pois ja Kuismanen tuli myöhässä lähtöjärjestelyyn eikä osallistunut sitten ollenkaan, kiitteli Toivonen pahimpien kilpakumppaneidensa poisjääntiä.

– En oikein tiennyt yhtään miten auto käyttäytyy eilisen jälkeen. Pääsin kuitenkin ensimmäiseen mutkaan ykkösenä ja sen jälkeen oli suht helppo ajaa kärjessä. Toisella kierroksella lämmöt alkoivat nousta ja piti ajaa moottoria säästellen, mutta onneksi ero oli sen verta suuri, että voitto tuli siitä huolimatta, sanoi Toivonen onnistuneen kilpailun jälkeen.

Huomista kilpailua mies odottaa innolla.

– Tulee jännittävää kun Rantanen ja Kuismanen ovat mukana ja Kuismanen starttaa takaa kohti kärkeä. Paras kierrosaikani on noin pari sekuntia jäljessä Kuismasesta, mutta siitä on vielä varaa nipistää ainakin sekunti, Toivonen suunnittelee.

Lähde: RATA-SMn tiedote

Lue myös Pöntinen tuplavoittoon V1600-luokassa


Facebook kommentit