Hirvonen uskoo M-Sportin ja Ogierin mestaruusmahdollisuuksiin – “Tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa”

18.1.2017 / 06:49
Mikko Hirvonen Fordilla Suomen MM-rallissa vuonna 2011 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan paljon odotettu uusi kausi käynnistyy torstaina Monte Carlon osakilpailulla. Urallaan 163 MM-rallia ajanut Mikko Hirvonen arvioi Motorsport.comin haastattelussa, että neljä maailmanmestaruutta peräkkäisinä vuosina 2013-2016 Volkswagenilla voittanut Sebastien Ogier voi nousta mukaan mestaruustaisteluun myös M-Sportin Fordilla.

36-vuotiaan Mikko Hirvosen ura rallin MM-sarjassa päättyi kauden 2014 jälkeen. Hirvonen voitti 13 kauden aikana yhteensä 15 MM-osakilpailua, sekä saavutti neljä MM-hopeaa. Maailmanmestaruuden Volkswagenilla neljänä vuonna peräkkäin voittanut Sebastien Ogier on nyt uuden tilanteen edessä, kun pitkäaikainen talli ja auto vaihtuivat. Motorsport.comin haastattelussa Hirvonen kuitenkin uskoo, että ranskalainen on silti vahva kandidaatti mestariehdokkaista puhuttaessa.

– Se on mahdollista. Pitkästä aikaa kaikki tiimit joutuivat samaan aikaan suunnittelemaan uuden auton ja Ford on aina onnistunut suunnittelemaan kilpailukykyisen auton, Hirvonen muistuttaa.

Ja Hirvonen kyllä tietää mistä puhuu, ajoihan kannonkoskelainen seitsemän täyttä kautta Fordin tehdastallissa, sekä yhden kauden M-Sportilla.

– Todella toivon, että he palaisivat takaisin voittojen tielle, koska tiimi ja Malcolm (Wilson, tallipäällikkö) ovat tehneet niin paljon minun urani eteen. Toivon todellakin kaikkea hyvää heille.

Vaikka Ogier onkin hallinnut rallin MM-sarjaa suvereeniin tyyliin viimeiset neljä vuotta, niin nyt lähtötilanne on hänelle täysin uusi. Volkswagenilla Polo WRC -auto oli rakennettu alusta lähtien täysin Ogierin toiveiden mukaisesti, kun taas viime hetken siirtyminen M-Sportille tuo ranskalaiselle alleen täysin uuden kaluston, jota hän on ehtinyt testaamaan uuden kauden alla moneen muuhun talliin ja kuljettajaan verrattuna varsin vähän.

– On todella mielenkiintoista nähdä mitä Ogier pystyy tekemään autolla, jota hän ei ole ollut mukana kehittämässä aivan alusta lähtien, kuten hän teki Volkswagenilla. Se tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa, Hirvonen pohtii.

“En usko, että he ovat vielä täysin valmiita”

Hirvonen oli viime vuonna yksi niistä kuljettajista, jotka ajoivat testejä Tommi Mäkisen johtaman Toyota Gazoo Racingin uudella Yaris WRC:llä. Hirvosen näkemyksen mukaan Toyota ei tule vielä alkukaudesta olemaan muiden tallien tasolla nopeudesta puhuttaessa.

– En usko, että he ovat vielä täysin valmiita. Heillä oli niin tiukka aikataulu kehittää auto ja se mitä olen nyt kuullut, niin siellä on vielä työtä edessä, Hirvonen sanoo ja nostaa esiin tallin kuljettajista Jari-Matti Latvalan, jonka mittavan kokemuksen Hirvonen uskoo nousevan vielä suureksi hyödyksi Toyotalle tämän vuoden aikana.

– Ehkä loppuvaiheessa kautta he pystyvät taistelemaan palkintosijoituksista, Hirvonen arvioi.

Latvalalle kausi 2016 oli iso pettymys. Voittoja sarjan parhaalla autolla kertyi vain yksi ja lopputuloksissa kuuden parhaan joukkoon Latvala ajoi kauden 13 osakilpailusta ainoastaan kuudessa. MM-pisteissä Latvalan sijoitus oli kuudes, mikä on suomalaiskuljettajan heikoin noteeraus sitten vuoden 2007 kahdeksannen sijan.

– Hänellä ei ole ollut helppoa ja hän on sortunut joihinkin virheisiin. Erityisesti viime vuonna hänellä oli myös paljon tekniikkamurheita auton kanssa ja se on kyllä yllättävää, kun puhutaan kuitenkin Volkswagenista. Toivottavasti hän pystyy (Toyotalla) nollaamaan tilanteen ja keskittymään täysillä auton kehittämiseen, yksi ralli kerrallaan, Hirvonen toivoo.

Hirvonen osallistui vuosina 2003-2014 Monte Carlon MM-ralliin yhteensä kahdeksan kertaa. Paras sijoitus oli vuoden 2008 toinen sija. Vuonna 2010 Hirvonen voitti Monte Carlon rallin, joka tuolloin oli IRC:n osakilpailu.

WRC-faktaa

* Fordilla voitettu kuljettajien maailmanmestaruus kaksi kertaa
* 1979 mestariksi ajoi Björn Waldegård ja 1981 ykkönen oli Ari Vatanen
* Yhteensä 76 MM-osakilpailuvoittoa, viimeisin 2012 (Jari-Matti Latvala, Wales)
* Ford voittanut valmistajien maailmanmestaruuden 1979, 2006 ja 2007
* M-Sport ei ole koskaan voittanut MM-rallia, tai maailmanmestaruuksia

Lue myös! Rankkasimme suomalaiskuljettajien Monte Carlo -suoritukset 2000-luvulta, myös Hirvonen mahtui listalle (17.1.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit