Historiallinen voitto nosti Toyotan mestaruustaisteluun – Tänak nousi tasoihin Märtinin kanssa

19.8.2018 / 15:50
Ott Tänak ajoi voittoon Saksassa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Toyotalle voitto Saksan MM-rallissa oli monellakin tapaa varsin merkittävä. Samalla myös Ott Tänak nousi voittotilastossa maanmiehensä Markko Märtinin kanssa tasoihin.

Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli jatkoi Saksassa siitä mihin Jyväskylässä jäi, vaikka alusta vaihtuikin sorasta asfaltiksi. Niin Suomesta, kuin nyt myös Saksasta Toyota nappasi voiton lisäksi kolmannen sijan ja erinomainen vire onkin nostanut sen todenteolla mukaan taistelemaan autonvalmistajien maailmanmestaruudesta tällä kaudella.

Hyundai johtaa edelleen, pisteitä sillä on 254, mutta Toyota nousi jo 13 pisteen päähän. Hallitseva maailmanmestari M-Sport Ford on ottanut selkeästi takapakkia kahdessa viimeisimmässä osakilpailussa ja Malcolm Wilsonin brittitalli on pudonnut kolmanneksi, 30 pisteen päähän Hyundaista. Viimevuotiseen tapaan Citroen pitää perää ja ranskalaistallin mahdollisuudet edes mitaleille ovat käytännössä menneet. Citroenilla on matkaa kolmanteen sijaan jo 65 pistettä.

Toyota juhli rallin MM-sarjassa valmistajien maailmanmestaruutta kaudella 1999, mutta vetäytyi kauden päätteeksi pois sarjasta siirtäen panokstuksensa Formula 1:een. Toyota teki paluun rallin MM-sarjaan vasta 18 vuotta myöhemmin, viime vuonna, ja Mäkisen tallin tulokaskausi toi valmistajien MM-sarjassa kolmannen sijan.

Kun katsotaan kaikkien aikojen tilastoja, niin nyt tullut voitto on Toyotalle 48. MM-osakilpailuvoitto rallin MM-sarjassa. Samalla se nousi voittotilastossa kaikkien aikojen menestyneimmäksi japanilaiseksi autonvalmistajaksi voittojen määrällä mitattuna, sillä ennen Saksaa Toyotan kanssa tuota kärkipaikkaa jakoi 47 voitollaan Subaru. Kaikkien aikojen voittotilaston kolmen kärki on Citroen (98), Ford (90) ja Lancia (73). Neljännen sijan Toyotan kanssa jakaa Peugeot ja vähintään 40 voittoon on yltänyt MM-sarjan historiassa myös Volkswagen (44).

Toyotan automalleista selkeästi eniten voittoja on Celicalla, joka viidellä eri versiollaan (2000GT, TC Turbo, GT-4 ST165, 4WD ST 185 ja GT-Four ST205) saavutti yhteensä 37 voittoa. Toyotan nykyinen malli, Yaris, nousi tuoreimman voittonsa ansiosta tilastossa ohi 90-luvun aikakauden Corollan, jolla vuosina 1998-1999 voitettiin MM-sarjassa neljä osakilpailua. Jari-Matti Latvalan (1), Esapekka Lapin (1) ja Tänakin (3) voittojen myötä Yaris nousi Corollan kanssa tasoihin Suomen MM-rallissa heinäkuussa ja meni nyt siis ohi Saksassa. Kun mukaan lasketaan myös Corollan 70-luvun ykkössijat, on sillä yhteensä kuusi voittoa.

Eniten Toyotalle kautta aikojen voittoja ovat ajaneet Carlos Sainz (15), sekä Juha Kankkunen (9). Tänak on noussut tänä vuonna ajamillaan kolmella voitolla Toyotan voittotilastossa jo viidenneksi ja kun vertailuun laitetaan virolaiskuljettajien MM-voitot kautta aikojen, niin pitkään ykköspaikkaa viidellä voitollaan hallussa pitänyt Markko Märtin sai nyt rinnalleen viiden voiton kerhoon Tänakin.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Turkin soralla 14.-16. syyskuuta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit