Historic-rallin EM-sarja jatkuu juhannuksena Belgiassa – “Voi tulla kaikin puolin rankka ja hikinen kisa”

23.6.2017 / 05:04
Pentti Veikkanen vauhdissa vuoden 2016 Rantarallissa (Kuva: Antero Sirviö).

[ A- ] / [ A+ ]

Historic-rallin EM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan Belgiassa juhannusviikonloppuna. Vuodesta 1992 järjestetty Las Vegas Ypres Historic Rally juhlii tänä vuonna 25. vuottaan. Suomalaispareja EM-pisteitä metsästämässä on viisi.

Suomalaisilla Historic EM-ralleja ajavilla on runsaasti menestystä menneiltä vuosilta. Vuonna 2016 EM-mitaleja Suomeen tuli peräti 11 kappaletta ja kategorian kolme Euroopan mestariksi ajoi lammilainen Esa Peltonen yhdessä kartturinsa Hannu Lammisen kanssa.

EM-sarjan pistetaulukossa suomalaiset Las Vegas Ypres Historic Rallyyn osallistuvat ovat hyvissä asemissa. Kategoriassa yksi (autot ennen vuotta 1969) Sverre Norrgård on kuljettajien pisteissä kolmantena, kuten myös kartanlukijoiden puolella Enni Mälkönen. Kategoriaa johtaa italialainen Porsche 911 S:llä ajava Antonio Parisi, jolle on pisteitä kolmesta kisasta kertynyt jo 50. Norrgårdilta jäi kolmas osakisa väliin ja pisteitä on 24. Edessä kolmen pisteen päässä kakkosena on italialainen Carlo Fiorito.

Norrgård on totuttu näkemään BMW 2002 TI:n puikoissa, mutta Belgian asfalttiralliin mies osallistuu Ford Falconilla.

– Ostin vuodenvaihteessa Stig Blomqvistilta Falconin. Tällainen ralliauto on ollut nuoruudenhaaveeni, oikeastaan vuodesta 1964 lähtien. Autoa on kevään aikana fiksattu kuntoon ja kävin Virtasalmella sitä kokeilemassa. Saapa nähdä, kuinka Bemarin jälkeen tämä istuu käteen. Falcon on 20 senttiä leveämpi ja 40 senttiä pitempi kuin BMW, pohti Norrgård ennen rallia.

– Voi tulla kaikin puolin rankka ja hikinen kisa. Täällä on 32 astetta lämmintä ja samaa luvataan myös viikonlopuksi, Norrgård totesi rallin kilpailukeskuksessa Boezingessa tiistaina rallin tiekirjaa nuotitusta varten noutaessaan.

Las Vegas Ypres Historic Rally on asfalttiralli, mutta ainakin edellisinä vuosina reitti on ollut suhteellisen pienille teille viety.

– Aiemmin on ajettu peltojen keskellä, suoran jälkeen tulee ysikymppi ja taas suoraa. Voi olla Falconilla vaikeata edetä. Pariin kertaan ajettavilla pätkillä saattaa olla isompien autojen tielle tuomaa savea ja multaa, joten tarkkana saa olla, Norrdård taustoittaa.

“Tiellä voi olla ihan mitä vain”

Kategoriassa kaksi (autot ennen vuotta 1975) Ville Silvasti kartanlukijanaan Jonne Halttunen on pisteissä kolmantena ja samalla pistemäärällä Joose Kojo ja Mikulas Necekal neljäntenä. Silvastilta jäi edellinen osakilpailu kesken ja Kojo aloitti kautensa vasta sarjan toisesta osakilpailusta. Sen verran kartanlukijoiden pisteet ovat menneet ristiin, että Halttunen on pisteissä neljäntenä ja Necekal kolmantena.

Lauri Heikkilä aloitti Kojon tapaan vasta Tshekin osakilpailusta ja kahden kisan pisteillä Heikkilä on yhdeksäntenä ja kartanlukijansa Janne Mäntylä kahdeksantena. Kategoriaa johtaa Lancia Stratoksella entinen F1-kuljettaja Erik Comas, jolla on pisteitä maksimimäärä eli 60.

Kategoriassa kolme (autot ennen vuotta 1981) hyvinkääläispari Pentti Veikkanen – Timo Jaakkola on hyvissä asemissa sarjapisteiden kakkosena. Ero johtavaan italialaiseen Maurizio Pagellaan on vain 13 pistettä. Veikkanen ja Jaakkola ovat keränneet pisteensä kahdesta osakisasta, Pagella kaikista kolmesta.

– Tällä kertaa on hienoa, jos edes kakkosena tulemme maaliin. Nämä tiet ovat niin kapeita ja asfaltin reunat teräviä, että rengasrikkoja saatetaan nähdä paljonkin, paljasti Veikkanen nuotituksen lomassa.

– Kaiken lisäksi ainakin paikalliset kuljettajat oikovat mutkia, joten tiellä voi olla ihan mitä vain, Veikkanen lisäsi.

EM-sarjassa ajetaan yhdeksän osakilpailua, mutta kuljettajille lasketaan loppupisteisiin kuuden parhaan osakilpailun tulos. Tässä vaiheessa kautta kaikki on vielä mahdollista. Suomessa heinäkuun loppupuolella ajettava Lahti EM Historic Rally on sarjan puolivälin ”krouvi”, sen jälkeen voitaneen nähdä kilpailun kiristyvän.

EM-sarjassa ajetaan myös tiimien Euroopan mestaruudesta. Historic Rally Club Finland on pistetaulukossa kakkosena 83 pisteellä. Kahdessa edellisessä osakisassa HRCF oli tiimeistä paras. Eroa johtavaan italialaiseen Rododendri Historic Rally -tiimiin on 14 pistettä kolmen osakilpailun jälkeen.

Las Vegas Ypres Historic Rally -kilpailussa on 13 erikoiskoetta yhteispituudeltaan noin 160 kilometriä. Koko reitin pituus on noin 375 kilometriä. Yksi erikoiskoe ajetaan perinteisesti Ranskan puolella.

Teksti: Kikka Kuosmanen


Facebook kommentit