Historic Rallin EM-sarja viikonloppuna Italiassa – Suomalaisia mukana neljän autokunnan verran

25.8.2017 / 10:26
Ville Silvasti vauhdissa Lahden EM-sorateillä heinäkuussa (Kuva: Antero Sirviö).

[ A- ] / [ A+ ]

Historic Rallin EM-sarja on edennyt jo kuluvan kauden osalta kuudenteen osakilpailuunsa. Pohjois-Italiassa, aivan Slovenian rajan tuntumassa, ajetaan Rally Alpi Oriental -kilpailun 11 erikoiskoetta, perjantaina viisi ja lauantaina kuusi. Suomalaispareista Italiaan on lähtenyt kilpailuun mukaan vain neljä, joista vahvimmin EM-mitaleista taistelevat Ville Silvasti kategoriassa 2 ja Pentti Veikkanen kategoriassa 3.

Historicien EM-sarjassa on yhdeksän osakilpailua, joista loppupisteisiin lasketaan kuuden parhaan tulos. Pistetaulukon kategorioiden kuljettajista vain Ville Silvastilla on pisteet kaikista osakisoista. Tämän viikonlopun jälkeen pisteistä ruvetaan vähentämään heikoin kisa. Silvastilla heikoin on kesäkuun alussa Espanjassa ajettu ralli, joka toi keskeytyksen myötä vain yhden pisteen. Silvastin ero oman kategoriansa johdossa olevaan Lancia Stratos -kuljettajaan, italialaiseen Erik Comasiin on seitsemän pistettä.

Silvastin mestaruustaistelun uhkana saattaa myös olla toinen italialaiskuljettaja, Lucio Da Zanche, joka on Porsche Carrerallaan kerännyt toistaiseksi 10 pistettä vähemmän kuin Silvasti. Kumpikaan edellä mainituista italialaiskuljettajista ei tullut mukaan Suomen osakilpailuun.

Kategoriassa 2 ovat suomalaisista mukana myös Lauri Heikkilä, joka on pisteissä 11. 17 pisteellä, sekä Jari Hyvärinen, jolla on yksi piste ja sijoitus on 15. Kategorian 2 pistetaulukon 15:a pisteitä keränneestä Italiaan on lähtenyt yhdeksän kuljettajaparia.

10:llä pisteellä johtoasemaa kategoriassa 3 pitävä Pentti Veikkanen saanee tuttuun tapaan kovimman vastuksen kakkosena olevalta Maurizio Pagellalta. Kumpikin on liikkeellä Porsche 911 SC -autolla ja kummallakin on pisteitä toistaiseksi neljästä osakisasta. Veikkanen ei ollut ensimmäisessä rallissa, eikä Pagellaa nähty Lahdessa. Pagella teki vastalauseen Belgian Ypres Rallissa koskien Veikkasen auton moottoria. Asia tutkittiin Suomessa kisan jälkeen ja todettiin täysin sääntöjenmukaiseksi. Nyt Italiassa tämä kaksikko lähtee reitille peräkkäisin numeron, Pagella numerolla 321 ja Veikkanen saa autoonsa numeron 322.

Kategorian 3 hallitseva Euroopan mestari ja tällä hetkellä kahden ajamansa kisan pisteiden perusteella kolmantena oleva Esa Peltonen ei ole Italiassa mukana. Sen sijaan neljäs, italialainen Mirko Acconciaioco starttaa kisaan. Acconciaioco on kerännyt pisteitä kolmesta kisasta yhteensä 25 ja ero Pagellan kakkossijaan on 34 pistettä. Vahvasti siis näyttää, että väkevin mestaruustaistelu nähdään loppukaudella Veikkasen ja Pagellan kesken. Kategoriassa 3 tänä vuonna pisteitä keränneistä mukana on vain kolme kuljettajaa.

Pistetaulukon kakkonen Sverre Norrgård, sekä neljäs Elias Kivitila eivät Italian kisaan lähteneet, eikä vain Tshekin kisassa ajanut Pekka Anttalainenkaan. Sen sijaan pistejohdossa 22 pisteellä oleva Antonio Parisi on mukana, samoin hänen maanmiehensä, italialainen Carlo Fioriot, joka on pisteissä kolmantena, vain kahden pisteen päässä Norrgårdista.

Rally Alpi Orientali Historic alkaa perjantaina kello 15.01 Suomen aikaa. Yötauolle kilpailijoita odotellaan noin kello 19.30 alkaen. Lauantaina ralli jatkuu kello 9.30 ja maaliin kuljettajia odotellaan alkuillasta, noin kello 18.00 alkaen. Ek-kilometrejä on yhteensä noin 156 ja koko reitin pituus on noin 390 kilometriä.

Teksti: Kikka Kuosmanen


Facebook kommentit