Hokkala täydensi hattutempun Koillis-Savo Rallissa – “Oli hienoa ajaa tällaisia kovavauhtisia teitä”

21.8.2017 / 17:40
Henri Hokkala on vahvasti matkalla kohti Suomen mestaruutta (Kuva: Pekka Mäkinen).

[ A- ] / [ A+ ]

Kaavin ympäristössä lauantaina ajettu Koillis-Savo Ralli oli juuri niin arvaamaton kilpailu, kuin etukäteen hieman ennustettiinkin. Tiedossa oli, että savolaiset, vauhdikkaat soratiet voivat olla niihin tottumattomille hankalia. Moni koko sarjan ajan luokkien kärjessä ajaneet joutui keskeyttäneiden listalle.

Pistetaulukossa jaetulla neljännellä sijalla ennen Kaavin kisaa ollut Henri Hokkala lähti kahden osakilpailuvoiton jälkeen hakemaan voittoa niin täältä, kuin vielä viimeisestäkin kisasta Muuramessa syyskuun lopulla. Voitoilla viimevuotisen hopeamitalin kirkastamiseksi olisi mahdollista.

Hokkala aloittikin vahvasti, eikä sortunut virheisiin. Kun pahimmat kanssakilpailijat hävisivät tulosluettelosta yksi kerrallaan, Hokkalan luokkavoitto, sekä SM-luokkalaisista nopeimman kuljettajan “titteli” tulivat lähes ylivoimaiseen tyyliin.

– Ei ollut helppo kilpailu, vaikka se voi siltä näyttääkin. Tiesin etukäteen, että täällä on isoja valtionteitä, mutta se yllätti, että oli ihan mahdottoman liukasta alkulenkillä. Vaihdoin tauolla alle toiset renkaat ja päätin, että iskun paikka on kolmannella, lähes 35-kilometrisellä pätkällä. Se onnistuikin hienosti ja loppu ajeltiinkin sitten varman päälle, Hokkala kertasi kilpailun kulkua.

Jyväskyläläistynyt Hokkala lähti kauteen tavoitteenaan junioreiden Suomen mestaruus. Ensimmäisen osakilpailun voitto tammikuussa Hankasalmella antoi hyvät lähtökohdat kauteen, mutta heti seuraava kisa Kemissä ei kasvattanut lainkaan pistesaldoa. Kun sarja siirtyi toukokuussa soralle, Hokkala nappasi jälleen luokkavoiton ja mahdollisuudet mestaruuteen vahvistuivat.

– Kun neljä kisaa viidestä lasketaan, neljä luokkavoittoa riittää meille, pohti Hokkala ennen Kaavin kisaa.

Hokkala nousi pistejohtoon kolmen pisteen turvin ennen Riku Rantasaloa, jolla on kuitenkin pisteet jo neljästä kisasta. Mikäli Rantasalo voittaa luokkansa viimeisessäkin osakisassa, hänen loppupisteistään vähennetään kahdeksan pistettä. Tässä vaiheessa Hokkala on siis jälleen lähempänä mestaruutta.

– Oli kyllä hienoa ajaa tällaisia kovavauhtisia teitä, kun kovinkaan usein ei näistä pääse nauttimaan. Muuramessa sitten on tarkoitus pistää sinetti mestaruudelle, Hokkala suunnitteli.

“Moottori kävi liian kuumana, pakko keskeyttää”

Pistejohdossa Kaaviin tuli suonenjokelainen Aleksi Korhonen, mutta hän keskeytti ja jäi pisteittä. Mahdollisuuksia mitaleille toki vielä on, mutta mestaruuteen tarvitaan muille roppakaupalla epäonnea. Korhosen keskeytyksen syyksi kilpailukeskuksessa kerrottiin tukivarren pettäminen.

Tuomo Vanhala oli pistetaulukon kakkonen ennen Kaavia. Vanhala keskeytti viimeisellä erikoiskokeella ulosajoon ja jäi ilman pisteitä. Samoin kävi pistetaulukon kolmantena olleelle Joonas Lehtolalle, tosin keskeytyksen syy oli tekninen vika.

– Kolme kilometriä ennen maalia 35-kilometrisellä, meiltä meni vetoakseli poikki. Nilkutettiin maaliin, mutta sitten vielä moottori kävi liian kuumana ja meidänkin oli pakko keskeyttää, kertasi Lehtola.

Pistetaulukon kymmenen kärjestä keskeytti vielä Tomi Hämäläinen moottorin käyntihäiriöiden vuoksi, sekä Toni Huttunen, jonka epäonni oli ensin tukivarren pettäminen ja sitten vielä kanssakilpailijan osuminen auton peräpäähän. Myös Kristian Kärpänen keskeytti tekniseen vikaan viimeistä edellisellä erikoiskokeella.

Nuorten luokkaa hallitsi järjestävän seuran, mutta Kuopiossa asuva Tommi Hallman, joka ajoi kuudesta erikoiskokeelle neljällä pohja-ajan. Kun muiden keskinäiset erot olivat vain muutaman sekunnin, Hallman voitti kakkoseksi sijoittuneen Juho Koski-Lammin 19,4 sekunnilla.

– En ole tietenkään mitään teitä pystynyt ajamaan, kun ei mulla ole ajokorttiakaan. Ihan ensimmäistä kertaa näillä teillä kurvailin, paljasti Hallman.

Nuorten luokan tulokset jäivät kuitenkin vielä ehdollisiksi, sillä myös Hallmanin auto joutui jälkitarkastukseen.

– Tässä vaiheessa asian selvittelyyn ei ollut riittävästi dokumentteja. Asia selvinnee ensi viikon aikana, Hallman sanoi.

Naisten Cupissa Sanna-Kaisa Tiilikka jatkoi vahvaa ajamistaan ja voitti kakkoseksi sijoittuneen Mia Lainpellon kahdella minuutilla. Kolmas lähtijä, Päivi Malinen, joutui keskeyttämään. Kilpailun jälkeen kuitenkin Lainpellon suoritus hylättiin, sillä renkaiden merkinnöissä oli epäselvyyksiä.

Koillis-Savo Rallin luokkavoittajat

Luokka 1 – Tommi Mäkinen (ESRC)
Luokka 2 – Riku Rantasalo (Raision UA)
Luokka 3 – Teemu Kuusinen (AL Tikkakoski)
Luokka 4 – Henri Hokkala (AL Tikkakoski)
Luokka 5 – Juha Vinni (Joensuun UA)
Luokka 7 – Antti Vartiainen (Nilsiän UA)
Luokka 8 – Jani Laaksonen (Mäntsälän MK)
Naiset – Sanna-Kaisa Tiilikka (Etelä-Pohjanmaan UA)

Pistetilanne 4/5 osakilpailun jälkeen

1) Henri Hokkala (AL Tikkakoski) 63
2) Riku Rantasalo (Raision UA) 60
3) Aleksi Korhonen (Suonenjoen UA) 57
4) Teemu Kuusinen (AL Tikkakoski) 57
5) Tuomo Vanhala (Hyvinkään UA) 53

Teksti: Kikka Kuosmanen


Facebook kommentit