Höljesin finaalissa nähtiin sensaatio, taas uusi voittaja – Grönholmille aikasakko

7.7.2019 / 21:19
Finaalin avauskierros käynnissä ja Niclas Grönholm vielä tässä kohtaa toisena (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjassa oli nähty tällä kaudella jo kolme uutta osakilpailuvoittajaa ja Ruotsin Höljesissä sunnuntaina voittajien listaan saatiin neljäs uusi nimi.

Rallicrossin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajettiin tänä viikonloppuna Ruotsin Höljesissä. The Magic Weekend nimeä kantava tapahtuma oli kerännyt kauden kuudenteen Supercar-luokan osakilpailuun suurimman määrän kuljettajia kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella, 24. Viidessä aiemmassa osakilpailussa tällä kaudella oli jo nähty kolme uutta MM-osakilpailuvoittajaa, Kevin Hansen Abu Dhabissa, Timur Timerzyanov Belgiassa ja Niclas Grönholm Norjassa.

Vaihteleva sää teki Höljesin viikonlopusta niin talleille, kuin kuljettajillekin erittäin haastavan ja jo alkuerät osoittivat, että voittajan ennustaminen oli äärimmäisen vaikeaa, kun neljässä alkuerässä nähtiin kolme eri voittajaa ja iso määrä yllättäviä käänteitä. Alkueristä suurimman pistepotin kerännyt Andreas Bakkerud joutui hautaamaan voittohaaveensa semifinaalilähdössä, kun norjalaisen Audista petti vetoakseli.

Finaalissa paalupaikalle asettui viikonlopun ehdoton sensaatio, vasta uransa neljättä Supercar-luokan MM-osakilpailua ajanut Sebastian Eriksson, joka edellisen kerran oli nähty Supercar-auton ratissa MM-osakilpailussa Saksassa syksyllä 2017. Eriksson kilpaili nyt Olsbergs MSE -tallin uudella Ford Fiestalla ja alkuerissä 26-vuotias ruotsalainen oli toinen.

Vierelleen finaalin eturiviin Eriksson sai toisen ruotsalaisen, MM-pistekakkosen Kevin Hansenin, kun taas toiseen lähtöriviin asettuivat Timmy Hansen ja Niclas Grönholm. Kolmannesta rivistä matkaan starttasivat Reinis Nitiss, sekä Kevin Abbring. Ford, Peugeot, Peugeot, Hyundai, Hyundai ja Skoda, eli finaalissa edustettuina oli neljä eri automerkkiä.

 

Kärkikolmikon riemua voittaja Sebastian Erikssonin johdolla Höljesin palkintopallilla finaalin jälkeen (Kuva: RPF).

 

Hansenin veljekset karkaamassa MM-pisteissä

Eriksson avasi paalupaikalta kärkeen ja huippustartin ottanut Grönholm otti ensimmäisen mutkan jälkeen paikkansa toisena. Grönholm päätti mennä heti ensimmäiseltä kierrokselta lisälenkille ja samaan ratkaisuun päätyivät myös Timmy Hansen, Nitiss, sekä Abbring. Grönholm ja Hansen ottivat yhteen lisälenkillä ja sen seurauksena Hansen pääsi suomalaisesta ohi, joka kaiken lisäksi ajautui leveäksi ja oikaisi vielä lisälenkin shikaaninkin.

Kevin Hansen suoritti lisälenkin kakkospaikalta kolmannella kierroksella ja kun hän palasi radalle, kuittasi Timmy Hansen veljensä ja tallikaverinsa eteen. Neljännellä kierroksella Kevin ohitti veljensä, jonka Peugeotista petti rengas. Kevin lähti jahtaamaan kärjessä paahtanutta Erikssonia ja kun tämä meni lisälenkille neljännellä kierroksella, pääsi Kevin aivan kärkimiehen kantaan kiinni.

Kevin Hansen yritti kaikkensa päästäkseen ohi Erikssonista ja voittoon, mutta Eriksson taisteli loistavasti ruutulipulle asti ja kuittasi näin ollen uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa kotiyleisön edessä. Nitiss toi GRX Taneco -tallille palkintosijoituksen kolmannen sijan myötä, Abbring oli neljäs, aikasakon shikaanin oikaisusta saanut Grönholm pudotettiin viidenneksi ja Timmy Hansen linkutti maaliin kuudentena.

Kuljettajien MM-pisteissä Kevin Hansen nousi Timmyn ohi, kaksikon välinen ero on nyt kuusi pistettä. Kolmantena olevalle Bakkerudille kaksi peräkkäistä pettymystä Norjassa ja Ruotsissa, kummassakaan ei norjalainen selviytynyt finaaliin, on tuonut ison takaiskun mestaruushaaveiden osalta, sillä piste-ero kärkeen on jo 21 pistettä. Tallien MM-pisteissä Team Hansen MJP repäisi eron toisena olevaan GRX Tanecoon nyt jo 43 pisteeseen, Marcus Grönholmin johtaman tallin pisteistä Höljesissä kun ajoivat Niclas Grönholm ja semifinaalien ulkopuolelle jäänyt Timur Timerzyanov. Nitiss ajoi tänä viikonloppuna tallipisteiden ulkopuolella.

Rallicrossin MM-sarjan Supercar-luokan seuraava osakilpailu ajetaan Kanadassa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. RX2-sarja puolestaan kilpailee seuraavaksi Ranskan Loheacissa elo-syyskuun vaihteessa ja rallicrossin EM-sarjan Supercar-, sekä Super1600-luokka Saksan Esteringissä 17.-18. elokuuta.

Ruotsin finaalin tulokset

1) Sebastian Eriksson (Ford) 4.26,658
2) Kevin Hansen (Peugeot) 4.26,996
3) Reinis Nitiss (Hyundai) 4.30,989
4) Kevin Abbring (Skoda) 4.46,768
5) Niclas Grönholm (Hyundai) 4.43,180 *
6) Timmy Hansen (Peugeot) 5.12,518

* = Viiden sekunnin aikarangaistus

MM-pistetilanteet 6/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Kevin Hansen (SWE) 131
2) Timmy Hansen (SWE) 125
3) Andreas Bakkerud (NOR) 109
4) Niclas Grönholm 96
5) Janis Baumanis (LAT) 89
6) Timur Timerzyanov (RUS) 78
7) Liam Doran (GBR) 76
8) Timo Scheider (GER) 64
9) Anton Marklund (SWE) 63
10) Krisztian Szabo (HUN) 55

———-

13) Joni Wiman 39
22) Jani Paasonen 8
23) Jere Kalliokoski 7

Tallit

1) Team Hansen MJP 256
2) GRX Taneco 213
3) Monster Energy RX Cartel 185
4) GC Kompetition 112

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 


Facebook kommentit