Huh mikä esitys! Grönholm selätti mestarit ja taisteli upeaan kotivoittoon

30.8.2020 / 18:46
Niclas Grönholm teki suomalaista rallicross-historiaa (Kuva: Set Promotion / Toni Ollikainen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan Kouvolan viikonloppu päättyi suomalaisittain upealla tavalla, kun Niclas Grönholm ajoi aamupäivän vaikeuksien jälkeen upeaan voittoon.

Niclas Grönholmille, 24, nyt tullut voitto oli rallicrossin MM-sarjassa uran kolmas. Grönholmin osalta sunnuntai ei käynnistynyt hyvin, kun GRX Taneco -tiimin kuljettaja jäi ensimmäisessä alkuerässä kahdeksanneksi. Kun alla oli pettymykseen päättynyt lauantain osakilpailu ja muutenkin vaikea alkukausi Ruotsin Höljesin viikonlopun tapahtumat muistaen, odotettiin jännityksellä millainen Grönholm toisessa alkuerässä nähtäisiin.

Ja kyllä, toisessa alkuerässä nähtiin juuri se Grönholm, mikä viime vuonna ajoi kahteen osakilpailuvoittoon ja oli lähellä voittaa maailmanmestaruuden, vaikka kauden kymmenestä osakilpailusta kaksi jäikin ajamatta. “Hän on tullut takaisin, tämä on Grönholm, jonka me paremmin tunnemme”, rallicrossin MM-sarjan virallinen selostaja Andrew Coley hehkutti, kun Grönholm oli kellottanut hienon esityksen päätteeksi toisen alkuerän nopeimman ajan.

Kolmannessa alkuerässä Grönholm ajoi vaikeissa olosuhteissa neljänneksi ja niin vain vaikean aamupäivän jälkeen inkoolainen oli noussut kokonaispisteissä heti Johan Kristofferssonin jälkeen toiseksi. Se tiesi semifinaalilähtöön paalupaikkaa, eikä Grönholm jättänyt tilaisuuttaan hyödyntämättä, vaan ajoi vakuuttavaan voittoon. Kun Kristoffersson hoiteli oman semifinaalilähtönsä, asettuivat finaalin eturiviin alkuerien kaksi parasta, Kristoffersson ja Grönholm.

Kristoffersson on maailmankuulu hyvistä starteistaan ja Kouvolan kaltaisella radalla, missä ohittaminen on vaikeaa, startti voittotaistelun osalta olisi äärimmäisen tärkeässä roolissa. Ja suomalaisittain startti meni juuri niin kuin toivottiin, kun Grönholm pyyhkäisi Kristofferssonin ohi ja nappasi johtopaikan haltuunsa. Vaikka Grönholmin takana Kristoffersson ja Mattias Ekström, lajin kaksi maailmanmestaria ja ehdotonta legendaa, antoivatkin kovaa painetta, ei Hyundai-kuljettaja sortunut virheisiin.

Kun Grönholm viimeisellä kierroksella meni lisälenkille, jännitettiin tottakai sitä, mille sijalle hän palaisi tehdessään paluun takaisin normiradalle. Tässä kohtaa ero riitti, vaikka se äärimmäisen pieni olikin, ja maaliviivalla Grönholmin voittomarginaaliksi kirjattiin lopulta 0,394 sekuntia. Ekström nousi toiseksi, GRX Taneco -tiimin loistosunnuntain täydensi Timur Timerzyanov kolmannella sijallaan ja Kristoffersson jätettiin neljänneksi.

Lauantaina toiseksi MM-debyytissään ajanut Juha Rytkönen selviytyi semifinaaleista finaaliin, mutta juuri finaalin alla hänelle ja GRX-tiimille ilmoitettiin viiden sekunnin aikarangaistuksesta, joka pudotti suonenjokelaisen neljänneksi ja ulos finaalista. Syynä aikarangaistukseen oli kaksi radalta poistumista, jotka tulkittiin oikaisuiksi. Jere Kalliokoski oli toisessa semifinaalilähdössä kuudes. Jani Paasosen ja Atro Määtän kilpailu päättyi alkueriin.

Suomessa ajettiin rallicrossin MM-sarjan osakilpailu nyt toista kertaa ja tällä kertaa kahden osakilpailun voimin. Rytkösestä tuli lauantaina rallicross-historian ensimmäinen kuljettaja, joka nousee Suomessa ajetussa MM-osakilpailussa palkintopallille. Grönholm on puolestaan ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka voittaa Suomessa ajetun MM-osakilpailun.

Rallicrossin MM-sarja jatkuu 19.-20. syyskuuta Riiassa, Latviassa, missä palataan takaisin normaalisysteemiin, eli alkueriä ajetaan viikonlopun aikana neljä ja osakilpailuja yksi.

Kouvolan finaalin lopputulokset

1) Niclas Grönholm (Hyundai) 5.05,975
2) Mattias Ekström (Audi) + 0,394
3) Timur Timerzyanov (Hyundai) + 1,348
4) Johan Kristoffersson (Volkswagen) + 1,652
5) Timmy Hansen (Peugeot) + 2,066
6) Andreas Bakkerud (Renault) + 7,508

Nopein kierrosaika: Timmy Hansen 49,020 (kierroksella 2/6)

Niclas Grönholmin MM-osakilpailuvoitot

Norja 2019
Etelä-Afrikka 2019
Suomi 2020

Teksti: Jari Hotti, Kouvola
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit