Huikeat suomalaisjuhlat Ruotsissa! Juha Rintanen teki sinivalkoista drifting-historiaa

11.6.2023 / 17:57
Juha Rintanen ajoi historialliseen voittoon Ruotsissa (Kuva: Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Driftingin EM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajettiin Fällforsissa, Ruotsissa. Kahden kilpailupäivän ja värikkäiden tapahtumien jälkeen suomalaisittain historiallista voittoa pääsi juhlimaan Juha Rintanen.

Ja suomalaisittain historiallista siksi, että Juha Rintasesta, 39, pitkän linjan drifting-ammattilaisesta, tuli kautta aikojen ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka onnistui voittamaan Drift Masters (driftingin EM-sarja) -sarjan osakilpailun. Rintasen suoritukset Fällforsissa olivat koko kilpailun ajan vakuuttavia ja voitto oli todellakin ansaittu.

– Uskomaton fiilis! Autosta kuului jotain ääniä, mutta en välittänyt niistä, EM-pisteissä kahden ajetun osakilpailun jälkeen kolmantena oleva Rintanen naurahti tuoreeltaan finaalin jälkeen.

EM-sarjan kauden avausosakilpailussa Irlannissa toukokuussa Rintanen sijoittui lajittelussa 18. sijalle, mutta finaalipaikan tavoittelu päättyi parilähtöjen toisella kierroksella tappioon Jack Shanahanille. Samainen Shanahan tuli vastaan myös Ruotsin osakilpailussa, kolmannella kierroksella, ja voitto siitä vei Rintasen semifinaaleihin.

Lajittelussa kolmanneksi parhaimmat pisteet suomalaiskuljettajista kerännyt Rintanen lähti kaaviovaiheen parilähtöihin sijalta kuusi. Ensimmäisellä kierroksella Rintanen pudotti jatkosta Diogo Correian ja toisella kierroksella Rintasen huikean vireen sai kokea maanmies Teemu Peltola. Semifinaaleissa Rintanen pilasi Naoki Nakamuran finaalihaaveet ja finaalissa puolestaan kaatui Duane McKeever, joka EM-avauksessa Irlannissa oli sijoittunut kolmanneksi.

Ruotsin EM-osakilpailussa lajitteluun osallistui 51 kuljettajaa, joista kahdeksan oli suomalaisia. Puolet heistä, Rintasen lisäksi Lauri Heinonen, Kalle Rovanperä, sekä Peltola, selvittivät tiensä 32 parhaan joukkoon eli lauantain kaaviovaiheeseen. Irlannissa komean kakkossijan ajanut Heinonen jatkoi nyt huippuotteitaan myös Ruotsissa, viemällä niminsä lajittelun ykkössijan.

– Ruotsi on hieno maa käydä näin kesällä, Heinonen lohkaisi Facebook-sivullaan lajitteluvoiton jälkeen.

 

Ruotsin EM-driftingin voittajan tyylinäyte komealla GR86-autolla (Kuva: Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool).

 

pitkävetovihjeet

 

 

“Sitten auto syttyi vielä palamaan”

Kaaviovaiheen ensimmäiseltä kierrokselta neljästä suomalaisesta jatkoon ja 16 parhaan joukkoon etenivät Rintasen lisäksi Alfred Grindbergin kukistanut Heinonen, sekä Victor Joensuun pudottanut Peltola. Sen sijaan Kalle Rovanperän lajittelun neljäs sija päättyi pettymykseen jo kaaviovaiheen avauksessa, jonka vei nimiinsä villin kortin paikan kilpailuun saanut isäntämaan Viktor Wettemark.

– Valitettavasti meidän osalta homma oli ohi ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Kaverit teki todella ison työn saadakseen minut mukaan ensimmäiseen parilähtöön sen jälkeen, kun meillä oli ollut ongelmia viimeisissä harjoituksissa. Valitettavasti heti startin jälkeen kuitenkin jotain hajosi, menetin autosta kaikki tehot ja sitten auto syttyi vielä palamaan. Iso pettymys, olisimme halunneet taistella täällä huippusijoituksesta, Rovanperä kommentoi.

Heinosen toisen peräkkäisen palkintosijan tavoittelu päättyi kolmannella kierroksella tappioon McKeeverille. Heinosen loppusijoitus Ruotsin osakilpailussa oli viides ja kokonaispisteissä hän on parhaana suomalaisena toisena, 21 pisteen päässä sarjaa johtavasta McKeeveristä. Maiden välisessä cupissa Suomi nousi toiseksi, vain neljän pisteen päähän Irlannista.

Viikonlopun ehdottomasti suurin yllätys koettiin kaaviovaiheen ensimmäisellä kierroksella, kun sarjan hallitseva mestari ja kauden avauksen Irlannissa voittanut Piotr Wiecek koki tappion Alex Holovnialle ja putosi jatkosta. Holovnia päätyi lajittelussa 31. sijalle, eli ukrainalainen selvitti tiensä kaaviovaiheeseen toiseksi viimeisenä kuljettajana, kun Wiecek oli kirjauttanut lajittelusta toiseksi korkeimmat pisteet. Holovnian taival päättyi toisella kierroksella.

EM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan PowerParkissa, Alahärmässä 7.-8. heinäkuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta Drift Masters -sarjan historiassa, kun Suomi isännöi osakilpailua.

– Onneksi seuraavaa kilpailua ei tarvitse odottaa kauan, kun Suomen osakilpailu ajetaan jo kuukauden päästä, Rovanperä hehkutti edessä olevaa kotikilpailua pettymykseen päättyneen Ruotsin kilpailun jälkeen.

Suomalaiskuljettajien sijoitukset lajittelussa

1) Lauri Heinonen 91,00
4) Kalle Rovanperä 89,00
6) Juha Rintanen 87,00
11) Teemu Peltola 84,00

———

33) Mika Keski-Korpi 66,00
38) Juha Pöytälaakso 63,00
43) Dennis Häggblom 59,00
47) Henri Haanpää 0,00

 

 

Pistetilanteet 2/6 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Duane McKeever (IRL) 165
2) Lauri Heinonen 144
3) Juha Rintanen 135
4) Piotr Wiecek (POL) 125
5) Jack Shanahan (IRL) 103
6) Conor Shanahan (IRL) 102
7) Jakub Przygonski (POL) 100
8) Naoki Nakamura (JPN) 92
9) Pontus Hartman (SWE) 80
10) Dylan Garvey (IRL) 69

———

17) Juha Pöytälaakso 32
17) Teemu Peltola 32
29) Kalle Rovanperä 21

Nations Cup

1) Irlanti 283
2) Suomi 279
3) Puola 225
4) Ruotsi 131
5) Viro 96
6) Japani 92
7) Unkari 80
8) Liettua 66
9) Norja 58
10) Tshekki 48

 

 

Tulevat osakilpailut

07.-08.07. Alahärmä, Suomi
29.-30.07. Riika, Latvia
17.-19.08. Dessau, Saksa
15.-16.09. Varsova, Puola

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Red Bull tv:n DMEC-striimi, Facebook


Facebook kommentit