Hurja sekuntitaistelu Kreikan MM-rallin voitosta – Rovanperä perjantain ykkönen

10.9.2021 / 20:06
Kalle Rovanperä johtaa Kreikan MM-rallia perjantain jälkeen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kreikassa. Perjantain jälkeen yleiskilpailun kärjessä paahtaa suomalaiskaksikko Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen.

Kreikan MM-ralli, legendaarinen Akropolis Ralli, teki tänä vuonna paluun rallin MM-sarjaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kilpailu käynnistyi torstai-iltana ajetulla lyhyellä yleisöerikoiskokeella Ateenan kaupungissa, mutta toden teolla vauhtiin päästiin perjantaina, kun karavaani suuntasi metsään ja ohjelmassa oli viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 90 kilometriä. Lisähaasteen perjantaihin toi se, että erikoiskokeet ajettiin ilman huoltotaukoa.

Kahdessa edellisessä MM-rallissa voiton Virosta ja kolmannen sijan Belgiasta saalistanut Kalle Rovanperä kilpailee nyt ensimmäistä kertaa urallaan Kreikassa, mutta puuppolalainen ei vaativia olosuhteita juurikaan ujostellut, vaan saapui yötauolle yleiskilpailun johdossa, 3,7 sekunnin erolla ennen toisena olevaa Ott Tänakia. Kolmatta sijaa hallussaan pitää hallitseva maailmanmestari ja MM-pistejohtaja Sebastien Ogier, joka puolestaan on jäänyt Rovanperästä 3,9 sekuntia.

– Fiilis on ihan ok, katsotaan mitä voidaan tehdä huomenna. Säätöihin pitää tehdä hieman muutoksia, kaksi pohja-aikaa perjantaina ajanut Rovanperä kommentoi päivän viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kärkikolmikko on omilla sekuntiluvuillaan, sillä neljäntenä oleva Dani Sordo on jäänyt kärjestä 23,9 sekuntia. Espanjalaisen päivää vaikeutti varaslähtö kolmannella erikoiskokeella, josta seurauksena oli kymmenen sekunnin aikarangaistus. Hyundai-kuljettajista ykkönen oli Tänak, joka vuorotteli Ogierin kanssa kilpailun kakkos- ja kolmossijalla koko perjantain ajan. Vaikka Tänak voittotaistelussa tiukasti mukana onkin, ei virolainen ollut juurikaan tyytyväinen päiväänsä.

– Tänään oli vaikeaa. Tällä viimeisellä pätkällä yritin kaikkeni, mutta fiilis oli kateissa. Näin tämä ei voi jatkua koko kilpailun ajan. Vaikeaa on, mutta jatkan taistelua, Tänak tuskaili.

“Aura-auton” roolistaan hyvin suoriutunut Ogier on siinäkin mielessä hyvässä tilanteessa perjantain jälkeen, että lähimmät uhkaajat mestaruustaistelussa, tallikaveri Elfyn Evans, sekä Hyundain Thierry Neuville, ovat autojensa tekniikkamurheiden seurauksena kaukana kärjestä.

– Luulen, että voin olla todella tyytyväinen tähän päivään. Tein kaikkeni ja onnistuimme pysymään poissa vaikeuksista. Erittäin hyvä päivä, Ogier iloitsi.

 

Ott Tänak on perjantain jälkeen parhaana Hyundai-kuljettajana sijalla kaksi (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

 

“Huono päivä, mikään ei toiminut”

MM-pisteissä toisena oleva Evans oli vielä kahden erikoiskokeen jälkeen kolmantena ja mukana voittotaistelussa, mutta ongelmat vaihdelaatikon kanssa aiheuttivat korjaustoimenpiteitä siirtymäosuudella ja britti myöhästyi kolmannen erikoiskokeen startista, saaden siitä 40 sekunnin aikarangaistuksen. Lisää “kakkua” tuli heti seuraavalla erikoiskokeella, jälleen myöhästyminen startista ja nyt kokonaisaikaan lisättiin puolitoista minuuttia.

– Eipä tässä voi juurikaan mitään tehdä, kun tilanne on tämä. Yritimme kaikkemme, mutta valitettavasti päivästä tuli nyt tälläinen. Nyt huoltoon ja katsotaan mitä voimme huomenna tehdä, lähes viiden minuutin päässä kärjestä oleva Evans harmitteli kohtaloaan kauden ratkaisuhetkillä.

Neuville, MM-pistekolmonen, oli kolmen erikoiskokeen jälkeen viidentenä, eron ollessa kärkeen 18,7 sekuntia. Belgialaisella oli kuitenkin autossaan ongelmia ja aivan kuten Evansilla, myös Neuvillen osalta korjaustoimenpiteet veivät sen verran paljon aikaa, että aikarangaistusta tuli neljä minuuttia. Kun kaiken lisäksi neljännellä erikoiskokeella tuli aikatappiota kärkeen lähes kaksi minuuttia, oli edellisen MM-rallin Belgiassa voittaneen Neuvillen mahdollisuudet taistella kärkisijoista tässä kilpailussa melko lailla taputeltu.

– Kaikki on pielessä! Meillä oli aamupäivällä paljon tekniikkamurheita ja nyt meni ohjaustehostin. Tämä on kyllä päivä, jonka voi unohtaa saman tien. Mutta taistelu jatkuu, kaksi pätkää ajamatta vielä tänään ja emme anna periksi, Neuville korosti.

Viidennellä erikoiskokeella Neuville ylsikin toiseksi nopeimpaan aikaan, mutta perjantain viimeisellä erikoiskokeella sijoitus oli 21. ja kokonaistilanteessa belgialainen on samaisella 21. sijalla, eron ollessa kärkeen jo lähes seitsemän minuuttia.

– Huono päivä. Mikään ei toiminut, paljon ongelmia ja tilanteita. Olen erittäin ylpeä siitä työstä mitä onnistuin tekemään korjatessani autoa ja saadessani sen taas liikkeelle. Luulin, että minulle näytettiin punaista lippua paikassa missä (Pierre-Louis) Loubet oli ajanut ulos. Oli vaikeaa nähdä, koska yleisöä oli niin paljon. Pysähdyimme katsomaan, että he ovat kunnossa, Neuville kertasi päivän viimeisen erikoiskokeen tapahtumia.

WRC2-luokkaa johtaa päivän ehdoton yllätysnimi Marco Bulacia Wilkinson, mutta toisena oleva Andreas Mikkelsen on vain 5,4 sekunnin päässä bolivialaisesta. Kolmantena oleva Nikolay Gryazin on jäänyt kärjestä jo lähes kaksi minuuttia. Mads Östberg joutui keskeyttämään viidennellä ja Oliver Solberg neljännellä erikoiskokeella. Emil Lindholm on WRC3-luokassa kolmantena, 13,5 sekunnin päässä luokkaa johtavaa Chris Ingramia perässä, kun taas toisena oleva Kajeton Kajetanowicz on 3,1 sekuntia suomalaisen edellä.

Lauantain ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 132,56 kilometriä ja niistä ensimmäinen käynnistyy kello 8.32.

Yleiskilpailun tilanne 6/15 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 1.01.57,1
2) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 3,7
3) Sebastien Ogier-Julien Ingrassia FRA/FRA (Toyota) + 3,9
4) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 23,9
5) Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul FRA/BEL (Ford) + 54,2
6) Gus Greensmith-Chris Patterson GBR/IRL (Ford) + 1.23,3
7) Marco Bulacia Wilkinson-Marcelo Der Ohannesian BOL/ARG (Skoda) + 2.40,9 WRC2
8) Andreas Mikkelsen-Elliott Edmondson NOR/GBR (Skoda) + 2.46,3 WRC2
9) Chris Ingram-Ross Whittock GBR/GBR (Skoda) + 2.52,7 WRC3
10) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 3.03,1 WRC3

———-

11) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 3.06,2 WRC3

Rovanperän keskinopeus: 87,5 km/h
Pohja-ajat: Ogier 2, Rovanperä 2, Tänak 2

Aikataulu

Lauantai 11.9.

Huoltotauko (15 minuuttia)

08.32 – EK7 Pavliani 1 (24,25 km)
10.02 – EK8 Gravia (24,81 km)
11.52 – EK9 Bauxites (22,97 km)
13.08 – EK10 Eleftherohori 1 (18,14 km)

Huoltotauko (40 minuuttia)

16.26 – EK11 Pavliani 2 (24,25 km)
18.08 – EK12 Eleftherohori 2 (18,14 km)

Huoltotauko (45 minuuttia)

Sunnuntai 12.9.

Huoltotauko (48 minuuttia)

08.08 – EK13 Tarzan 1 (23,37 km)
09.51 – EK14 Pyrgos (33,20 km)
13.18 – EK15 Tarzan 2 (23,37 km) Power Stage

Torstain ja perjantain ek-kilometrit: 90,38 km
Lauantain ek-kilometrit: 132,56 km
Sunnuntain ek-kilometrit: 69,25 km

Kilpailun ek-kilometrit yhteensä: 292,19 km
Kilpailureitin yhteispituus: 1285,85 km

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut WRC All Live -palvelussa


Facebook kommentit