MOTORSPORT

Hurjaa draamaa EM-avauksessa! Hallitsevan mestarin epäonni 43-vuotiaan puolalaisen onni

Rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin Azorien saarilla Portugalissa tänä viikonloppuna. Hallitseva Euroopan mestari Alexey Lukyanuk näytti olevan matkalla kohti ylivoimaista voittoa, mutta venäläisen epäonni aivan kilpailun loppuvaiheessa kääntyi kokeneen puolalaiskuljettajan onneksi.

Fordista Citroenin rattiin tälle kaudelle hypännyt rallin hallitseva Euroopan mestari Alexey Lukyanuk nappasi Portugalin EM-rallissa, rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailussa, johtopaikan haltuunsa heti avauserikoiskokeella torstaina ja viisi peräkkäistä pohja-aikaa viidelle ensimmäiselle erikoiskokeelle toivat venäläiselle 20,1 sekunnin johtomarginaalin.

Lukyanuk hallitsi kilpailua suvereeniin tapaan ja suurimmillaan johto oli 12 erikoiskokeen jälkeen 52,8 sekuntia ja ennen kahta viimeistä erikoiskoettakin vielä 43 sekuntia. Rengasrikko toiseksi viimeisellä erikoiskokeella kuitenkin pudotti Lukyanukin kokonaistilanteessa kolmanneksi, 40,9 sekunnin päähän kärjestä, kun ajamatta oli enää 22 ek-kilometriä.

– Viitisen kilometriä startin jälkeen rengas hajosi ja tyhjeni hitaasti. En tiedä mikä sen aiheutti. Turhauttavaa, pettynyt Lukyanuk harmitteli erikoiskokeen maalissa jouduttuaan ajamaan rikkinäisellä renkaalla lähes 20 kilometriä.

Lukyanukilla oli ennen viimeistä erikoiskoetta matkaa toiseen sijaan 22,3 sekuntia, kun taas Chris Ingram väijyi neljännellä sijalla vain 5,2 sekunnin päässä, kytäten omaa mahdollisuuttaan nousta vielä palkintopallille. Lukyanukin epäonni kuitenkin jatkui heti viimeisen erikoiskokeen alussa. Rengasrikko oli aiheuttanut jarruputkeen kulumaa ja viimeisen erikoiskokeen ensimmäisessä jarrutuksessa jarruputki sitten petti aiheuttaen Lukyanukille ulosajon ja keskeytyksen.

Lukyanukin epäonnen myötä Portugalin EM-rallissa yleiskilpailun voittoon ajoi Lukasz Habaj, huhtikuussa 44 vuotta täyttävä puolalainen, jolle nyt ajettu kilpailu oli uran 22. EM-sarjassa. Ennen nyt tullutta täysosumaa Habaj oli noussut EM-rallissa aiemmin palkintopallille vain kerran, kun sijoitus Latviassa syksyllä 2017 oli kolmas. Isäntämaan Ricardo Moura oli toinen ja Ingram kolmas. Mukana ei ollut suomalaiskuljettajia.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kanariansaarilla, Espanjassa toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com