MOTORSPORT

Huttunen-Solberg kaksintaistelu Viron MM-rallin yksi helmistä – “Voittoa jahdataan”

Tänään torstaina käynnistyvän Viron MM-rallin yksi ennakkoon mielenkiintoisimmista kaksintaisteluista tullaan näkemään WRC2-luokan puolella.

GRX-tiimin Jari Huttunen, 27, on kilpaillut tänä vuonna vasta kahdessa rallissa ja ne molemmat ovat olleet MM-ralleja. Helmikuussa Rovaniemellä matkanteko päättyi moottoririkon seurauksena jo avauserikoiskokeella, mutta kesäkuinen vierailu Sardinian saarella Italiassa oli Huttuselle todellinen täysosuma. Huttunen kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa nappasivat Italiasta WRC2-luokan voiton, jättäen taakseen muun muassa WRC-konkari Mads Östbergin.

Jos starttasi Huttunen Italian MM-ralliin takanaan pitkä, reilun kolmen kuukauden mittainen kilpailutauko, niin nyt taukoa edellisestä kilpailusta ennen Viron MM-rallia ehti kulua “vain” puolitoista kuukautta. Lisäksi Huttunen pääsi ajamaan viime sunnuntaina Virossa testiä 80 kilometrin verran.

– Toivotaan, että viikonloppuna niin sanottu raaka vauhti riittää. Testeissä auto tuntui hyvältä ja löysimme jälleen pieniä parannuksia tätä kisaa varten, vaikka mitään suuria muutoksia autoon ei olekaan enää tehty. Uskon, että kalusto ja miehistö ovat hyvässä iskussa, kun kisa alkaa, Huttunen vakuuttaa tiedotteessaan.

Viime vuonna Huttunen ajoi Viron MM-rallissa WRC3-luokassa toiseksi, vaikka matkalle mahtui yksi rengasrikko ja lisäksi ongelmat Hyundain ohjaustehostimen kanssa hidastivat matkantekoa.

– Viime vuonna sijoitus oli loppujen lopuksi hyvä, mutta aikaeroa voittajaan oli aivan liikaa. Nyt tavoitteena on olla kärkitaistelussa tiukasti mukana ja käytännössä se tarkoittaa kolmen parhaan joukkoon ajamista. Mutta voittoahan minä aina jahtaan, Huttunen pyöritteli kilpailun alla.

Virossa WRC2-luokassa nähdään mukana kymmenen kilpailijaparia. Norjalaiset Andreas Mikkelsen ja Östberg ovat takuuvarmoja kärkipään kuljettajia tässä kilpailussa, eikä unohtaa pidä myöskään äärimmäisen nopeaa ja lahjakasta Nikolay Gryazinia, joka pari viikkoa sitten ajetussa Latvian EM-rallissa oli täysin omaa luokkaansa.

– Pidän nopeista soraralleista ja Viron teillä olen viihtynyt aina hyvin. Tänä vuonna reitti on osittain sama kuin viimeksi, mutta ilmeisesti pienempiä teitä on nyt enemmän. WRC2-luokan lähtölista on kovatasoinen, joten nyt on mentävä täysillä koko ajan, eikä taktikointiin ole varaa, kuten esimerkiksi Italiassa oli, Huttunen muistuttaa.

 

Jari Huttunen hakee Virosta jatkoa kesäkuisen Italian MM-rallin menestykselleen (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Niissä voi helposti hajottaa autoa tai renkaan”

Edellä mainittujen kuljettajien lisäksi erikseen pitää mainita tottakai myös Huttusen tallikaveri Hyundailla, Oliver Solberg, joka on tänä vuonna ehtinyt jo ajaa kaksi ensimmäistä MM-ralliaan WRC-autolla. Huttunen ei vielä omaa WRC-debyyttiään MM-sarjassa ole päässyt suorittamaan erinomaisista otteistaan huolimatta ja sanomattakin on selvää, että Huttunen-Solberg on kaksikko, jonka välistä kaksintaistelua tullaan seuraamaan viikonlopun aikana erityisen tarkasti.

– Oliver ja Jari ovat osoittaneet olevansa äärimmäisen mielenkiintoisia kykyjä. Odotan innolla sitä millaiseen suoritukseen he yltävät Virossa, kilpailussa, missä he molemmat ovat olleet aiempina vuosina nopeita. Molemmat ovat osoittaneet sen, että heiltä löytyy taitoa, sekä menestysnälkää ja onkin todella inspiroivaa saada nähdä näiden kahden esityksiä kansainvälisellä tasolla, Hyundain tallipäällikkö Andrea Adamo hehkuttaa.

Huttuselle nyt edessä oleva kilpailu on uran 21. ja ulkomailla ajetuista MM-ralleista 16. Suomen ja Viron MM-ralleja on yleisesti ottaen haluttu laittaa aina samalle viivalle, mutta Huttusen mukaan merkittäviä eroja näiden kahden nopean sorarallin väliltä kuitenkin löytyy.

– Kysymyksessä on kaksi ihan erilaista rallia, vaikka äkkiä katsottuna ne kahdelta samanlaiselta näyttävätkin. Yhteistä on sorapinta ja nopeus, mutta Virossa ajetaan selvästi hiekkaisemmilla ja kapeammilla teillä, Huttunen vertailee.

Viime vuonna Viron MM-rallissa kahteen kertaan ajettavat erikoiskokeet olivat toisella ajokerralla varsin huonossa kunnossa, teihin tulleiden syvien urien takia. Huttusen mukaan tämä asia on huomioitu kilpailun valmistautumisvaiheessa.

– Viime vuonna ajouriin syntyi myös paikka paikoin isoja reikiä. Niissä voi helposti hajottaa autoa tai renkaan. Olemme varautuneet siihen, että meillä on toisella ajokerralla matkassa varmuuden vuoksi kaksi vararengasta, Huttunen taustoittaa.

Viron MM-rallin avauserikoiskoe ajetaan torstai-iltana kello 20.38 alkaen. Ensimmäinen pidempi ajopäivä on edessä perjantaina ja maaliin saavutaan sunnuntaina, 24 erikoiskokeen ja reilun 319 ek-kilometrin urakan jälkeen.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Kuljettajan oma tiedote, Hyundain tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com