Huttunen teki Italian rallisarjan historiaa – “Hyvää valmistautumista Ypresiin”

26.10.2020 / 13:08
Jari Huttunen ajoi voittoon Italian rallisarjan osakilpailussa Veronassa lauantaina (Kuva: ACI Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Simo Lampinen, Stig Blomqvist, Tommi Mäkinen, Jan Kopecky ja nyt Jari Huttunen. Huikeaa kautta ajava GRX-tiimin Huttunen yhdessä kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa kirjauttivat lauantaina ajetusta Italian rallisarjan kauden viidennestä osakilpailusta, Due Valli Rallista, yleiskilpailun voiton.

Jos oli lauantaina Italiassa ajettu Due Valli Ralli Jari Huttuselle, 26, kuluvan kauden kymmenes kilpailu, niin täysi kymppi voidaan antaa Huttuselle arvosanaksi niin koko menneestä kaudesta, kuin myös suorituksesta Italian rallisarjan kauden viidennessä osakilpailussa. Italian rallisarjaa pidetään yleisesti Euroopan kansallisista rallisarjoista kovatasoisimpana ja varsinkin ei-italialaisille kuljettajille vaikeana sarjana saavuttaa menestystä.

Due Valli Rallin yleiskilpailun voittaneesta Huttusesta tuli Italian rallisarjan historian 13. ei-italialainen osakilpailuvoittaja. Ennen Huttusta samaan saavutukseen ovat yltäneet muun muassa Juha Kankkunen, Henri Toivonen, Markku Alen, Colin McRae, sekä Didier Auriol. Tosin ennen Huttusta vain neljä kuljettajaa kahdestatoista, Simo Lampinen, Stig Blomqvist, Tommi Mäkinen ja Jan Kopecky, juhlivat voittoa Italiassa niin, että kyseessä ei ollut Italian rallisarjan osakilpailun lisäksi myös MM- tai EM-sarjan osakilpailu.

Italian rallisarjan historiaa Huttunen teki siinä, että hänestä tuli 38. kerran ajetun Due Valli Rallin historian ensimmäinen ei-italialainen yleiskilpailun voittaja. Tässä kilpailussa on vuosien saatossa nähty melkoinen määrä eri voittajia, sillä Huttunen on Due Valli Rallin historian 29. eri voittaja. Nyt tullut voitto oli samalla myös kautta aikojen ensimmäinen yleiskilpailun ykkössija Hyundaille Italian rallisarjassa.

Huttunen ja kartanlukija Mikko Lukka olivat liikkeellä Hyundain tehdastallin i20 R5 -autolla, samalla autolla, millä kaksikko kilpaili aiemmin tänä vuonna elokuussa Alba Rallissa Italiassa, sekä Louna-Eesti Rallissa Virossa. Due Valli Rallissa ajettiin Veronan kaupungin ympäristössä yhdeksän erikoiskoetta asfaltilla, yhteispituudeltaan reilut 84 kilometriä.

Yhdeksän erikoiskokeen urakka käsitti kolme erikoiskoetta, jotka jokainen ajettiin kolmeen kertaan ja aina yhden kolmen ajetun erikoiskokeen lenkin jälkeen vuorossa oli huoltotauko.

 

Jari Huttunen ja Mikko Lukka kilpailivat Italiassa Hyundain tehdastallin i20 R5 -autolla (Kuva: ACI Sport).

 

“Viimeinen lenkki oli meille hyvä”

Ensimmäiselle huoltotauolle Huttunen saapui sijalla neljä, ajettuaan kolmelle ensimmäiselle erikoiskokeelle sijat kolme, kuusi ja viisi. Ero kilpailua johtaneeseen Giandomenico Bassoon oli 23,5 sekuntia.

– Meillä oli muihin kärkikuljettajiin verrattuna iso lähtönumero ja ensimmäisellä lenkillä tiet olivat meidän numerollamme todella liukkaita, sillä mutaa oli tiellä paljon edellä menneiden jäljiltä. Joten tarkkana piti olla, Huttunen kertasi kilpailun kulkua tiedotteessaan.

Kun kilpailusta oli ajettu kuusi erikoiskoetta ja karavaani saapui toiselle huoltotauolle, oli Huttunen noussut kokonaistilanteessa jo toiseksi. Basso ajoi edelleen kärjessä ja johtomarginaali suomalaiseen Hyundai-kuljettajaan oli venähtänyt ratkaisevan tuntuiseen 43,5 sekuntiin. Basson kanssa tiukkaa taistelua voitosta käynyt ja neljä pohja-aikaa kellottanut Andrea Crugnola ajoi ulos viidennellä erikoiskokeella ja joutui keskeyttämään.

– Toisella lenkillä tien pinta oli tasapuolisempi kaikille, mutta välillä jouduimme ajamaan melko sankassa sumussa. En tiedä, oliko sumu yhtä paha meitä parikymmentä minuuttia aiemmin startanneille, Huttunen pohti.

Viimeisellä lenkillä saatiin jälleen kerran hyvä osoitus siitä, että rallissa sijoitukset jaetaan vasta maalissa ja niin kauan kun ek-kilometrejä on ajamatta, kaikki on sijoitusten osalta mahdollista. Huttunen ajoi kahdeksannelle ja yhdeksännelle erikoiskokeelle pohja-ajan, karistaen takanaan kolmantena olleen Umberto Scandolan lähes minuutin päähän. Samalla Huttunen huomasi kuitenkin nousseensa kilpailun johtoon, koska Basso ajoi ulos toiseksi viimeisellä erikoiskokeella.

Kun Huttunen ja Lukka selvittivät viimeisen erikoiskokeen tyylikkäästi maaliin asti ilman ongelmia, pääsi suomalaiskaksikko juhlimaan komeaa saavutustaan, Italian rallisarjan osakilpailuvoittoa.

– Viimeinen lenkki oli meille hyvä, sillä tiet olivat tulleet tutummiksi ja olosuhteet olivat kaikille tasapuoliset. Voitto tyydyttää tottakai aina. Toki eroa kärkeen oli jossain vaiheessa liikaa, mutta hulluja riskejä en lähtenyt ottamaan. Kun saa tällaisia ajomahdollisuuksia, on järkevämpää ajaa maaliin, kuin laittaa auto korinvaihtokuntoon, Huttunen korosti.

Huttusen ja Lukan seuraava kilpailu on Belgian MM-ralli 20.-22. marraskuuta, missä Huttunen taistelee WRC3-luokan mestaruudesta. Aivan kuten aiemmin tällä kaudella Ruotsin, Viron ja Italian MM-ralleissa, niin myös Belgiassa Huttunen hyppää puolalaisen 2Brally-tiimin Hyundai i20 R5 -auton ratin taakse.

– Tämä kisa oli mielestäni hyvää valmistautumista Ypresiä ajatellen. Siellä on varmasti odotettavissa mutaisen liukkaat asfalttibaanat ja myös sumua saattaa olla luvassa. Toivottavasti ralli voidaan koronatilanteen salliessa järjestää, Ruotsin ja Italian MM-ralleissa WRC3-luokan ykköseksi tällä kaudella ajanut Huttunen päätti.

Rally Due Valli 2020 yleiskilpailun lopputulokset

1) Jari Huttunen (Hyundai i20 R5) 1.06.35,0
2) Umberto Scandola (Hyundai i20 R5) + 52,7
3) Stefano Albertini (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.07,6
4) Marco Signor (Volkswagen Polo GTI R5) + 1.40,9
5) Luca Bottarelli (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.50,2
6) Antonio Rusce (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 2.35,1

Huttusen keskinopeus: 76,1 km/h
Pohja-ajat: Crugnola 4, Basso 2, Huttunen 2, Scandola 1

Huttunen ja Lukka kaudella 2020

Yhteensä 10 kilpailua viidessä eri maassa
10 yleiskilpailun ja/tai luokan palkintosijoitusta
WRC3-luokkavoitot ja nopein R5-autokunta Ruotsin ja Italian MM-ralleissa
WRC3-luokan kakkossija Viron MM-rallissa
Puolan rallimestaruus, kolmesta osakilpailusta kaksi osakilpailuvoittoa
Rally Bohemia (Tshekki) yleiskilpailun kolmas sija
Rally di Alba (Italia) yleiskilpailun toinen sija
Louna-Eesti Ralli (Viro) luokkavoitto
Rally Due Valli (Italia) yleiskilpailun voitto

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Jari Huttusen kommentit: Tiedote


Facebook kommentit