MOTORSPORT

Huttuselle debyytistä heti voitto, 15-vuotias Trogen loisti – “Samppanja tuoksuu”

Rallicrossin SM-sarjan yhteydessä ensimmäistä kauttaan tänä vuonna ajettavan RX Academyn voittajaksi Honkajoella lauantaina kruunattiin rallikisoista paremmin tunnettu Jari Huttunen, jonka debyytti rallicrossissa toi heti voiton. Toiseksi ajanut 15-vuotias Sami-Matti Trogen oli Huttusen ohella kisan ehdoton säväyttäjä.

RX Academyn historian toisessa osakilpailussa Honkajoella mukana oli yhdeksän kuljettajaa. Suomalaisviisikon lisäksi mukana nähtiin neljä ulkomaalaista: Martins Lapins Latviasta, Troy Dowel Australiasta, Marat Knyazev Venäjältä, sekä ensimmäistä kisaansa sarjassa ajanut Nathan Heathcote Englannista.

Suomalaisviisikko ei antanut kuitenkaan ulkomaalaisille tällä kertaa mitään mahdollisuuksia, vaan sinivalkoiset värit miehittivät finaalissa viisi ensimmäistä sijaa ja ainoana ulkomaalaisena finaaliin selviytynyt Knyazev jätettiin tylysti finaalin viimeiseksi eli kuudenneksi.

Jos nähtiin Hyvinkään avausosakilpailussa ykköspallilla rallikuljettaja (Samuli Vuorisalo uransa ensimmäisessä rallicross-kilpailussa heti voitto), niin sama toistui myös Honkajoella. Viime vuonna rallin Opelin merkkiluokan mestaruuden Saksassa voittanut Jari Huttunen tuli, näki ja voitti. Huttunen voitti oman semifinaalilähtönsä ohittamalla Sami-Matti Trogenin viimeisellä kierroksella. Finaaliin Huttunen starttasi paalupaikalta, ryntäsi heti lähdöstä kärkeen ja ajoi vakuuttavan esityksen jälkeen ykkösenä ruutulipulle.

– Samppanja tuoksuu, joten sehän tarkoittaa sitä, että viikonloppu meni varsin hyvin. Ajoin kartingia ennen kuin siirryin ralliin, joten minulla ei ollut paineita ennen finaalilähtöä. Eri pinnoilla ajaminen oli hieman vaikeaa, koska asfaltilla ajettava mutka oli todella, todella pitkä ja siitä siirryttiin suoraan soralle, Huttunen kertasi lauantain tapahtumia.

 

Kuva: RX Academy
Honkajoen kärkitrio vasemmalta oikealle: Sami-Matti Trogen, Jari Huttunen ja Jesse Kallio (Kuva: RX Academy).

 

“Tämä tuntuu Hyvinkään pettymyksen jälkeen hyvältä”

Isoimmat pisteet karsintalähdöistä keräsi Trogen, joka oli nopein kahdessa ensimmäisessä karsintalähdössä ja kolmannessa sijoitus oli toinen. 15-vuotiaalle Trogenille kokemus rallicross-kilpailusta ei suinkaan ollut uran ensimmäinen, mutta tällä kaudella oli. Lahjakas ja monipuolinen autourheilun osaaja ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen päiväänsä hyvästä loppusijoituksesta ja kokonaispisteistä huolimatta.

– Ihan ok, vaikka olen hieman pettynyt tulokseen. Karsintalähdöt menivät ihan hyvin, mutta semifinaalissa tuli pettymys, kun Huttunen pääsi ohittamaan. Luulen, että ajan tänä vuona vielä kaksi RX Academyn kilpailua, joten odotan niitä innolla, Trogen käänsi katseet jo kohti tulevia kisoja.

Toisen semifinaalierän voittanut Jami Kalliomäki pääsi starttaamaan finaaliin eturivistä, mutta missasi startin ja putosi lopputuloksissa neljänneksi. Hyvinkäällä pettymyksen kokenut Jesse Kallio oli nyt finaalissa kolmas ja nousi pistetilanteessa kärkipaikalle kahden ajetun osakilpailun jälkeen.

– Tämä tuntuu Hyvinkään pettymyksen jälkeen hyvältä. Sain finaalissa hyvän lähdön ja nousin kolmanneksi. Meillä oli lisälenkin suhteen hyvä strategia ja se toi tämän hienon tuloksen. Seuraavaan osakilpailuun Kaanaalle on helpompi lähteä pistejohtajana, Kallio kommentoi tyytyväisenä kilpailun jälkeen.

Rallicrossin SM-sarjan ja RX Academyn seuraava, kauden kolmas osakilpailu ajetaan Kaanaan radalla 8. heinäkuuta.

RX Academyn Honkajoen tulokset

Ensimmäinen semifinaali

1) Jari Huttunen 3.38,615
2) Sami-Matti Trogen 3.39,063
3) Jesse Kallio 3.39,575
4) Martins Lapins (LAT) 3.43,733
5) Troy Dowel (AUS) 3.47,589

Toinen semifinaali

1) Jami Kalliomäki 3.39,375
2) Kalle Markkanen 3.40,837
3) Marat Knyazev (RUS) 3.45,359
4) Nathan Heathcote (GBR) 3.45,966

Finaali

1) Jari Huttunen 3.36,932
2) Sami-Matti Trogen 3.40,394
3) Jesse Kallio 3.42,324
4) Jami Kalliomäki 3.42,982
5) Kalle Markkanen 3.43,889
6) Marat Knyazev (RUS) 3.50,834

Pistetilanne 2/5 osakilpailua

1) Jesse Kallio 44
2) Kalle Markkanen 42
3) Jami Kalliomäki 35
4) Marat Knyazev (RUS) 35
5) Martins Lapins (LAT) 34
6) Samuli Vuorisalo 29
7) Jari Huttunen 28
8) Sami-Matti Trogen 26
9) Kristian Kiviniemi 21
10) Troy Dowel (AUS) 18
11) Ada-Marie Hvaal (NOR) 12
12) Nathan Heathcote(GB) 12

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com