Hylkäys pisti mestaruustaistelun tiukaksi – Grönholm tarrasi kiinni MM-pronssiin

27.11.2021 / 22:35
Niclas Grönholm vauhdissa lumisella Nurburgringin radalla (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan tänä viikonloppuna Nurburgringin uudella rallicross-radalla Saksassa.

Alunperin Saksan kaksi MM-osakilpailua piti ajaa jo syksyllä, mutta maassa riehuneet tulvat siirsivät osakilpailut marraskuun viimeiseen viikonloppuun. Samalla Saksasta tuli rallicrossin MM-sarjan kauden päätösosakilpailujen isäntä. Jo aiemmin tällä viikolla Nurburgringin suunnalta saatiin lumisateita lupaavia sääennusteita ja näin myös tapahtui, kun jo perjantaina raju lumisade piiskasi legendaarista rata-aluetta.

Rallicrossissa tunnetusti ei nastarenkailla kilpailla, joten lauantaina äärimmäisen liukkaissa olosuhteissa sadekelin renkailla ajettu kilpailu tarjosi niin kuljettajille, kuin tiimeillekin ison haasteen. Jo aamun harjoituksissa osa kuljettajista pyörähti radalla, mutta päivän kovin rysäys nähtiin ensimmäisessä alkuerässä, kun MM-sarjan “ikäpresidentti”, 74-vuotias Herve Knapick, ajoi rajusti päin rataa reunustavaa turva-aitaa.

Törmäys oli sen verran raju, että radan turva-aitojen kunnostustöiden venyessä, kolmen alkuerän mittaiseksi suunniteltu kilpailu typistyi kahteen alkuerään. Vuonna 2014 käynnistyneen rallicrossin MM-sarjan historiassa koskaan aiemmin ei olla semifinaalipaikkoja ratkaistu näin vähäisellä alkuerien määrällä. Knapick vietiin sairaalaan tarkistukseen, mutta ranskalaisen tilasta ei ainakaan MM-sarjan puolelta annettu lauantaina virallista tiedotetta.

Alkuerien kokonaispisteissä ykkönen oli Johan Kristoffersson, hallitseva maailmanmestari, joka starttasi Saksan viikonloppuun 17 pisteen takaa-ajomatkalta MM-pistejohtaja Timmy Hanseniin nähden. Toiseksi korkeimmat pisteet keräsi lauantain jättiyllättäjä, viime ja tänä vuonna etuvetoautojen Super1600-luokan Euroopan mestaruuden näytöstyyliin voittanut Yury Belevskiy, joka kilpaili nyt ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjassa ja pääluokassa.

Suomalaista GRX-SET-tiimiä edustava Niclas Grönholm sai alkueriin epäonnekkaan startin, kun Hyundai-kuljettajan auto sammui starttiviivalle ja Grönholm hukkasi sen myötä ensimmäisellä kierroksella reilut 10 sekuntia. Siihen nähden kuudes sija kokonaistuloksissa oli Grönholmille kuin torjuntavoitto ja kun toisessa alkuerässä inkoolainen oli koko porukan nopein, nousi hän kokonaispisteissä kolmanneksi. MM-pistejohtaja Timmy Hansen jätettiin neljänneksi.

Semifinaalissa Grönholm starttasi Kristofferssonin vierestä kakkosruudusta ja ensimmäisessä mutkassa suomalainen painoi jo ruotsalaisesta ohi, mutta ajolinjan hieman painuessa leveäksi, kuittasi Kristoffersson johtopaikan takaisin haltuunsa. Kristoffersson nappasi lopulta lähtövoiton, Grönholm oli toinen ja suomalaistiimin hienoa menestystä täydensi Krisztian Szabo kolmannella sijallaan, unkarilaisen napattua tästä semifinaalista viimeisen finaalipaikan.

Ensimmäisen semifinaalilähdön suurin yllätys oli Kevin Hansenin jääminen viidenneksi ja ensimmäistä kertaa ulos finaalista tällä kaudella. Hansenin veljeksistä nuorempi oli ennen Saksan viikonloppua MM-pisteissä kolmantena, juuri Grönholmin edellä, joten tämä tilanne sopi Grönholmin mitalihaaveille paremmin kuin hyvin. Toisesta semifinaalilähdöstä finaaliin tiensä selvittivät Belevskiy, Enzo Ide, sekä Timmy Hansen.

 

Finaalissa ensimmäisessä mutkassa rytisi ja suurin kärsijä tässä tilanteessa oli Niclas Grönholm (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

 

 

“Henkisesti rankka päivä”

Heti finaalin startin jälkeen koettiin draamaa, kun kolmannesta lähtöruudusta hyvän startin saanut Grönholm puskettiin ensimmäisessä mutkassa lähes ulos radalta. Ensin Grönholmin auton “konttiin” osui Ide, jonka jälkeen lisää vauhtia tarjoili Timmy Hansen. Kristoffersson ajoi finaalin voittoon, Belevskiy täydensi hienoa päiväänsä kolmossijalla ja toiseksi nousi Timmy Hansen, jonka pistejohto ennen sunnuntaita oli vielä palkintojenjaon hetkellä yhdeksän pistettä.

Tuomaristo pisti kuitenkin tulokset vielä lauantai-iltana uusiksi, kun se päätyi hylkäämään sekä Timmy Hansenin, että Iden finaalisuoritukset. Näin Belevskiy nousi toiseksi, Szabo kolmanneksi ja Grönholm neljänneksi. Timmy Hansenin hylkäys pisti myös mestaruustaistelun äärimmäisen tiukaksi, sillä nyt kahden ruotsalaisen välinen piste-ero ennen sunnuntain finaalia on enää vain neljä pistettä. Kristoffersson metsästää jo neljättä mestaruuttaan, Hansen toista.

– Henkisesti tämä oli rankka päivä, mutta silti nautin siitä todella paljon. Olosuhteet olivat erittäin vaikeat ja meidän täytyi vain yrittää sopeutua uuteen rataan lumessa ja ilman nastarenkaita. Se oli ehkä suurin haaste mitä olen kokenut rallicross-autossa urani aikana, mutta samalla se on myös hauskaa, saada kuljettajana isoja haasteita eteensä, Kristoffersson kommentoi MM-sarjan tiedotteessa.

Olosuhteiden lisäksi myös näkyvyys auton kabiinista aiheutti kuljettajille ongelmia, eikä pelkästään kärkiauton takana tulleiden osalta.

– Toisessa alkuerässä ja semifinaalissa en saanut hyviä startteja, niitä meidän täytyy työstää vielä, mutta finaalissa startti oli jo parempi. Isoin ongelma oli näkyvyys, kun aurinko paistoi matalalta, erityisesti radan takaosassa, ja välillä se oli kuin olisi ajanut täysin sokeana. Tiesin kuitenkin, että takana tulevilla tilanne oli vieläkin vaikeampi, joten yritin vain keskittyä ja ajaa tarpeeksi kovaa varmistaakseni pisteet, Kristoffersson kertasi.

Myös Grönholmilla on vielä teoreettinen mahdollisuus nousta mestariksi, eroa kärkeen kun on 24 pistettä, mutta tämä mahdollisuus vaatisi jo lähes tulkoon pienimuotoisen ihmeen. Sen sijaan taistelu MM-pronssista sai Grönholmin osalta lauantaina täysin uuden buustin, kun Grönholm nousi MM-pisteissä kolmanneksi ohi Kevin Hansenin, kahden pisteen turvin. Grönholm metsästää uransa ensimmäistä MM-mitalia, oltuaan kahdella edellisellä kaudella loppupisteissä neljäs.

Täyssähköautojen RX2e-luokassa ajetaan tänä viikonloppuna kauden viimeinen osakilpailu. Neljästä alkuerästä lauantain ohjelmassa oli kaksi ensimmäistä ja niiden jälkeen mestaruudesta tiukasti taisteleva Jesse Kallio on pisteissä kärjessä tasapistein yhdessä sarjaa johtavan Guillaume De Ridderin kanssa. De Ridder oli nopein ensimmäisessä alkuerässä ja toinen toisessa alkuerässä, kun taas Kallion sijoitukset olivat toinen ja ensimmäinen.

Kallio on jo varmistanut sarjan kakkossijan, mutta myös mestaruus on edelleen mahdollinen, sillä De Ridderin pistejohto ennen Saksan finaalia oli yhdeksän pistettä. Sunnuntaina, mikäli muutoksia ei tule, MM-sarjan pääluokka ajaa kolme alkuerää, semifinaalit ja finaalit. Ensimmäinen alkuerävaihe käynnistyy kello 10.06 Suomen aikaa. Kallion mitalin väri puolestaan ratkeaa sunnuntaina ajettavissa kolmannessa ja neljännessä alkuerässä, semifinaalissa, sekä finaalissa.

Nurburgringin lauantain finaalin tulokset

1) Johan Kristoffersson (SWE) Audi 3.44,666
2) Yury Belevskiy (SUI) Audi + 4,644
3) Krisztian Szabo (HUN) Hyundai + 5,077
4) Niclas Grönholm Hyundai + 5,751
5) Timmy Hansen (SWE) Peugeot hylkäys
6) Enzo Ide (BEL) Audi hylkäys

Nopein kierrosaika: Kristoffersson (kierros 3/6) 35,802

MM-pistetilanteet 8/9 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 195
2) Johan Kristoffersson (SWE) 191
3) Niclas Grönholm 171
4) Kevin Hansen (SWE) 169
5) Krisztian Szabo (HUN) 147
6) Enzo Ide (BEL) 105
7) Kevin Abbring (NED) 97
8) Timo Scheider (GER) 75
9) Juha Rytkönen 52
10) Mattias Ekström (SWE) 37

Tiimit

1) Hansen Team (SWE) 364
2) GRX-SET 318
3) KYB EKS JC (SWE) 296

Sunnuntain aikataulu

10.06 – RX1 1. alkuerä
10.35 – RX2e 3. alkuerä
12.06 – RX1 2. alkuerä
12.35 – RX2e 4. alkuerä
14.06 – RX1 3. alkuerä
14.35 – RX2e semifinaalit
16.00 – RX1 semifinaalit ja finaali, RX2e finaali

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote
YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja


Facebook kommentit