Hyvät muistot Kouvolasta siivittävät Grönholmin historiallisen voiton jahtiin

28.8.2020 / 16:43
Niclas Grönholm juhli voittoa viime vuonna Etelä-Afrikassa (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

[ A- ] / [ A+ ]

Niclas Grönholm pääsee ensimmäistä kertaa urallaan kilpailemaan rallicrossin MM-sarjan osakilpailussa kotimaassaan, kun kauden kolmas ja neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kouvolassa.

Samalla voidaan sanoa, että tietyllä tavalla Niclas Grönholmin, 24, kohdalla ympyrä sulkeutuu, sillä kuusi vuotta sitten inkoolaisen kansainvälinen ura käynnistyi juuri Kouvolasta, jonne hän nyt saapuu MM-sarjan Supercar-luokan yhtenä suurimmista voittajasuosikeista.

Reilut kuusi vuotta sitten, kesäkuun viimeisenä viikonloppuna vuonna 2014, Grönholm osallistui Kouvolassa ajettuun rallicrossin MM-sarjan osakilpailuun RX Lites Cup -luokassa (nykyisin RX2). Grönholm lähti tavoittelemaan menestystä Set Promotion -tiimin väreissä ja alku olikin huikea, kun heti ensimmäisestä alkuerävaiheesta tuli nopein aika reilun sekunnin turvin.

Toinen alkuerä menikin sitten totaalisesti penkin alle, kun matkanteko päättyi jo muutaman sadan metrin jälkeen.

– Ensimmäiseen mutkaan sisään kääntäessä minua työnnettiin takaa ja sitten turkkilainen ajoi päin. Etu- ja takaripustukset hajosi ja homma oli siinä, Grönholm muistelee kuuden vuoden takaisia tapahtumia UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.

Samaisella kaudella 2014 Grönholm kilpaili ensimmäistä kauttaan rallicrossin SM-sarjassa ja Autokrossi-luokassa, mistä saaliina oli komea Suomen mestaruus. Kolme viikkoa ennen Kouvolan MM-osakilpailua Kouvolassa ajettiin SM-sarjan osakilpailu, josta Grönholm nappasi ikään kuin “hyvänä kenraalina” Autokrossi-luokan voiton.

RX Lites -autoa Grönholm pääsi testaamaan Höljesin radalla Ruotsissa ennen Kouvolan MM-viikonloppua.

 

 

“Katsotaan nyt mitä tapahtuu”

Kolmannesta alkuerästä tuli viidenneksi nopein aika, kun taas neljännessä alkuerässä aika riitti seitsemänteen sijaan. Alkuerien kokonaispisteissä Grönholmin sijoitus oli neljäs. Neljän auton semifinaalilähdössä Grönholm ajoi toiseksi ja sensaatiomainen MM-debyytti sai näin ollen jatkoa aina finaalissa asti.

Mukana Kouvolan osakilpailussa RX Lites Cupissa nähtiin yhdeksän kuljettajaa ja heidän joukossaan muun muassa Kevin Hansen, Kevin Eriksson, sekä Jere Kalliokoski. Hansen vei lopulta finaalin nimiinsä ja toiseksi ajoi se samainen turkkilainen, joka törmäili toisessa alkuerässä päin Grönholmia, eli Yigit Timur. Grönholmin loppusijoitus oli kolmas.

Kouvolan kilpailu kuusi vuotta sitten jäi Grönholmin ainoaksi tässä MM-sarjan kasvattajaluokaksikin kutsutussa RX Litesissä (RX2), sillä seuraavana vuonna oli uusien haasteiden aika. Kaudella 2015 Grönholm hyppäsi Supercar-luokkaan ja aivan kuten Autokrossi-luokassa, niin myös SM-sarjan kuninkuusluokasta tuli Suomen mestaruus heti ensiyrittämällä.

SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin vuonna 2015 Kouvolassa ja tuo kilpailu oli myös Grönholmin ensimmäinen kilpailu Supercar-luokassa. Vaikka mukana oli kovia kotimaisia konkareita, ei teini-ikäinen Grönholm ujostellut, vaan meni ja voitti heti debyyttikilpailunsa. Kouvolan rata on tarjonnut Grönholmille paljon hienoja hetkiä, mutta mitään yksittäistä selitystä sille miksi juuri siellä homma on aikaisemmin toiminut, ei kolmannen polven autourheilija osaa sanoa.

– Tiedän tietysti miten siellä pitää ajaa, kun niin paljon kuitenkin olen kilpaillut siellä. Katsotaan nyt mitä tapahtuu, kun mennään ajamaan MM-sarjaa Supercar-autolla, kun en ole Kouvolassa kuitenkaan kolmeen vuoteen ajanut. 2017 testasin siellä, mutta silloinkin ajettiin vain asfalttiosuutta, soraosuus kun oli niin liejussa. Crosskart-kilpailun ajoin vuonna 2016, se taitaa olla viimeisin kilpailu Kouvolassa, Grönholm muistelee.

Grönholmilla on mahdollisuus tehdä Kouvolassa kaksinkerroin suomalaista rallicross-historiaa. Voiton myötä hänestä tulisi ensimmäinen suomalaiskuljettaja, joka on juhlinut rallicrossin MM-osakilpailun voittoa Suomessa. Lisäksi Grönholm nousisi MM-osakilpailuvoittojen määrässä suomalaiskuljettajan tilastossa ykköseksi, Grönholm ja Toomas Heikkinen kun jakavat tällä hetkellä kyseisen tilaston kärkipaikan kahdella osakilpailuvoitolla.

Rallicrossin MM-sarjan kauden kaksi seuraavaa osakilpailua ajetaan Kouvolassa tänä viikonloppuna. Lauantaina ohjelmassa on kolmas ja sunnuntaina neljäs osakilpailu.

Niclas Grönholmin Kouvola-taikaa

2014 – RX Lites Cup 3.
2014 – SM-sarja, Autokrossi 1.
2015 – SM-sarja, Supercar 1.

Suomalaiskuljettajien sijoitukset MM-Kouvolassa 2014

6. Joni-Pekka Rajala (Skoda Fabia)
7. Toomas Heikkinen (Volkswagen Polo)
15. Aki Karttunen (Skoda Fabia)
17. Riku Tahko (Citroen DS3)
20. Teemu Pätsi (Ford Fiesta)
21. Atro Määttä (Ford Fiesta)
22. Silvo Viitanen (Ford Fiesta)

Suomalaiskuljettajat MM-Kouvolassa 2020

Niclas Grönholm (Hyundai i20)
Juha Rytkönen (Hyundai i20)
Jani Paasonen (Ford Fiesta)
Jere Kalliokoski (Ford Fiesta)
Atro Määttä (Ford Fiesta)

Lue myös! Linkit ja aikataulu – Näin seuraat rallicrossin MM-sarjan Kouvolan tapahtumia (28.8.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit