Iso-Britannian MM-ralli kunnioittaa Grönholmin uraa – “Historia ei valehtele”

15.8.2019 / 15:49
Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen Walesissa vuonna 2001 (Kuva: Wales Rally GB Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Lokakuussa Walesissa ajettavan Iso-Britannian MM-rallin tämänvuotinen virallinen legenda on rallin kaksinkertainen maailmanmestari ja Walesissa urallaan kaksi MM-rallia voittanut Marcus Grönholm.

Marcus Grönholm, 51, on valittu Iso-Britannian MM-rallin Hall of Fame -kunniagalleriaan, joka kantaa nimeä Rally Legends. Grönholmin komeaa uraa ja erityisesti saavutuksia Iso-Britannian MM-rallissa juhlistetaan Walesissa lokakuussa, rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailun yhteydessä. Grönholm on siis tämänvuotisen Iso-Britannian MM-rallin virallinen legenda.

– On erittäin mukavaa, että minut on nimetty kunniagalleriaan. Odotan innolla, että pääsen taas kokemaan sen (Iso-Britannian MM-rallin) upean tunnelman, mikä siinä kilpailussa aina on ollut. En ole ollut Walesissa paikan päällä moneen vuoteen, mutta minulla on hyviä muistoja sieltä. Varmistin ensimmäisen maailmanmestaruuteni Walesissa ja meillä oli komeat juhlat sen jälkeen. Lisäksi aktiiviurani rallin MM-sarjassa päättyi Walesissa, Grönholm muistelee.

Urallaan 153 MM-ralliin osallistunut ja niistä 30 voittoa, sekä 61 palkintosijoitusta saavuttanut Grönholm osallistui ensimmäisen kerran Iso-Britannian MM-ralliin vuonna 1997. Sijoitus Toyota Corolla WRC -auton ratissa oli 22 vuotta sitten viides. Ensimmäisen palkintosijoituksensa Grönholm saavutti Iso-Britannian MM-rallissa vuonna 2000 ollen toinen ja tuon kakkossijan myötä varmistui myös uran ensimmäinen maailmanmestaruus.

 

 

“Vaikeuksia sumun ja liukkauden kanssa”

Grönholm voitti Iso-Britannian MM-rallin urallaan kaksi kertaa, vuonna 2001 Peugeotilla ja viisi vuotta myöhemmin Fordilla. Inkoolainen osallistui Iso-Britannian MM-ralliin yhtäjaksoisesti 11 kertaa peräkkäin vuosina 1997-2007 ja vuoden 2007 kilpailu (toinen sija) jäi Grönholmin aktiiviuran viimeiseksi MM-ralliksi.

– Historia ei valehtele! Nuo ovat merkittäviä saavutuksia ja Marcus on todellakin ansainnut legendan statuksensa. Olemme iloisia siitä, että Marcus on kunniavieraana tämänvuotisessa kilpailussamme ja tiedän, että brittifanit toivottavat hänet tervetulleeksi takaisin, Iso-Britannian MM-rallin järjestelyistä vastaavan Iso-Britannian autourheiluliiton toimitusjohtaja Hugh Chambers hehkuttaa.

Iso-Britannian MM-ralli ajetaan Walesissa 3.-6. lokakuuta. Grönholm tulee olemaan paikan päällä Walesissa kaikkina neljänä kilpailupäivänä torstaista sunnuntaihin. Hän osallistuu kilpailun eri seremoniavaiheisiin, muun muassa torstaina Liverpoolissa tapahtuvaan seremonialähtöön, sekä sunnuntain palkintojenjakoon. Lisäksi Grönholm jakaa nimmareita ja tervehtii fanejaan ainakin huoltoparkissa.

11 osallistumiskerran kokemuksella Grönholm tietää hyvin millaisesta kilpailusta puhutaan, kun kyseessä on Iso-Britannian MM-ralli.

– Se on aina ollut vaikea ralli. Ensimmäisellä kerralla minulla oli vaikeuksia sumun ja liukkauden kanssa, mutta jonkin ajan kuluttua aloin pitämään siitä. Auringon paistaessa kaikki on hyvin, mutta heti kun sataa ja on sumuista, niin sitten ei ole helppoa. Myös illalla ajettavat erikoiskokeet ovat oma lukunsa. Ne ovat aina olleet osa tätä kilpailua ja oiva mahdollisuus tehdä eroja, koska kaikki eivät ole niin nopeita pimeällä ajettaessa, Grönholm kuvailee.

Viime vuonna Iso-Britannian MM-rallin kunniagalleriaan valittiin Juha Kankkunen, sekä Nicky Grist.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit