MOTORSPORT

Italialaiset tylyjä isäntiä EM-rallissaan: Kolmoisvoitto! – Kauden viides eri voittaja

Rallin EM-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Italiassa. Isäntämaan kuljettajat olivat yleiskilpailussa tällä kertaa tylyjä vierailleen, nappaamalla kolmoisvoiton Giandomenico Basson johdolla. EM-sarjassa ei tänä vuonna yksikään kuljettaja ole voittanut useammin kuin kerran.

Rallin EM-sarja on tänä vuonna tarjoillut viidessä ajetussa osakilpailussa viisi eri yleiskilpailun voittajaa. Viimeisin heistä, Italian EM-rallin viime viikonloppuna kotimaassaan voittanut Giandomenico Basso, ei ollut juhlinut EM-rallin voittoa kuuteen vuoteen. Siitä huolimatta Basson CV on EM-sarjan osalta komeaa luettavaa, onhan hän kaksinkertainen Euroopan mestari ja 18-kertainen EM-osakilpailuvoittaja.

Italian EM-rallissa ajettiin lauantaina ja sunnuntaina 16 erikoiskoetta asfaltilla yhteispituudeltaan hieman alle 191 kilometriä. Viime vuonna Italian EM-rallissa toiseksi ajanut Basso nappasi tämänvuotisessa kilpailussa johtopaikan haltuunsa neljännellä erikoiskokeella, kun kolmannen erikoiskokeen jälkeen johdossa ollut Andrea Crugnola kärsi rengasrikon, menetti aikaa reilut pari minuuttia ja putosi sijalle 10.

Basson johtomarginaali oli tässä kohtaa kilpailua jo peräti 55,1 sekuntia, kun tosiaan ajettu oli vasta neljä erikoiskoetta.

Aika-ajon nopein ja avauserikoiskokeen nimiinsä vienyt Nikolay Gryazin puolestaan menetti menestysmahdollisuutensa jo toisella erikoiskokeella, kun venäläinen rysäytti Skodansa metsään. Auton turvakaari vaurioitui sen verran pahasti ulosajossa, että jatkaminen Ralli 2 -säännön turvin sunnuntaina ei ollut mahdollista. Viime vuonna ERC1 Junior -luokan Euroopan mestaruuden voittanut Gryazin sai mestaruudestaan palkinnoksi kaksi palkintokilpailua EM-sarjassa tänä vuonna ja tämä lyhyeen jäänyt Italian osakilpailu oli niistä ensimmäinen.

 

Italian EM-rallin voittoon ajoi tänä vuonna isäntämaan Giandomenico Basso (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

 

 

Habaj kolhi autoaan, Lukyanuk nousee EM-pistejohtoon

Basso hallitsi tilanteen johtoasemassa erinomaisesti aina maaliin asti ja voitti Italian EM-rallin 2010-luvulla nyt kolmannen kerran. Voittomarginaaliksi muodostui lopulta 23,3 sekuntia ennen toiseksi ajanutta Simone Campedellia, joka sai kunnian suorittaa uuden Ford Fiesta R5 MK2 -auton ensiesiintymisen EM-sarjan osalta.

Kun kilpailusta oli jäljellä enää kaksi lyhyttä Ostian satamakaupungissa ajettua yleisöerikoiskoetta, oli Crugnola noussut huikean esityksen jälkeen jo neljänneksi ja vielä mukaan taistelemaan tosissaan paikasta kolmen parhaan joukossa, kolmantena ollut hallitseva Euroopan mestari Alexey Lukyanuk kun oli vain sekunnin päässä.

Hurjat 13 pohja-aikaa kilpailussa ajanut Crugnola kirjautti nimiinsä myös kaksi viimeistä erikoiskoetta nousten kolmanneksi ja ohi Lukyanukin, 2,7 sekunnin turvin. Näin italialaiskuljettajat pääsivät juhlimaan koti-EM-rallissaan komeaa kolmoisvoittoa. Lukyanukille viikonloppu oli todellinen tuskien taival. Venäläiskuljettaja kärsi lauantaina rengasrikon, eikä ylikuumentuneet jarrutkaan tahtoneet toimia moitteitta jokaisella erikoiskokeilla. Lisäksi Lukyanuk sai tuomaristolta minuutin aikasakon.

Mestaruustaistelun kannalta Lukyanuk kuitenkin voi olla tyytyväinen lopputulokseen kokemiensa vaikeuksien jälkeen, kun samaan aikaan EM-sarjan pistejohtaja Lukasz Habaj kirjautti Italian osakilpailusta vain sunnuntain päiväkohtaiset pisteet. Habaj spinnasi lauantaina kuudennella erikoiskokeella ja heti sen perään täräytti autonsa tien ulkopuolella olleeseen kiviseen merkkitolppaan (video alapuolella). Puolalaiskuljettaja tuli takaisin kilpailuun sunnuntaina Ralli 2 -säännöllä, mutta sijoitus yleiskilpailussa oli vasta 16.

Toiseksi ajaneelle Campedellille Italian EM-ralli oli vasta uran neljäs rallin EM-sarjassa ja ensimmäistä kertaa hän nousi nyt palkintopallille yleiskilpailun osalta. Crugnola on kolmoisvoiton saavuttaneen italialaistrion nuorin, tosin ei mikään nuori poika hänkään, 30-vuotias. Crugnola voitti Italian asfalttimestaruuden viime vuonna ja nyt ajettu kilpailu oli hänelle EM-sarjassa yhdeksäs, mutta ensimmäinen nelivetoisella autolla. Edellisen kerran Crugnola nähtiin EM-sarjassa vuonna 2014.

Italian EM-rallissa ei ollut mukana suomalaiskuljettajia. Eero Räikkösen johtaman Printsportin ruotsalaiskuljettaja Lars Stugemo sijoittui Hyundailla yleiskilpailussa sijalle 21.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Tshekissä 16.-18. elokuuta.

Italian EM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Giandomenico Basso (Skoda) 1.57.32,0
2) Simone Campedelli (Ford) + 23,3
3) Andrea Crugnola (Skoda) + 1.00,3
4) Alexey Lukyanuk (Citroen) + 1.03,0
5) Filip Mares (Skoda) + 1.26,0
6) Chris Ingram (Skoda) + 1.43,5
7) Norbert Herczig (Volkswagen) + 1.49,1
8) Martins Sesks (Skoda) + 3.14,5
9) Umberto Scandola (Hyundai) + 4.42,4
10) Vojtech Stajf (Volkswagen) + 7.03,1

Basson keskinopeus: 97,4 km/h
Pohja-ajat: Crugnola 13, Basso 1, Campedelli 1, Gryazin 1

Luokkavoittajat

ERC2: Dariusz Polonski
ERC3: Ken Torn
ERC1 Junior: Filip Mares
ERC3 Junior: Ken Torn
ERC Ladies: Emma Falcon
RGT Cup: Dariusz Polonski

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallin EM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com