MOTORSPORT

Italian rallimestaruus ratkesi dramaattisesti – Lindholm ajoi kahdeksanneksi

GRX-tiimin Emil Lindholm yhdessä kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa päättivät kautensa lauantaina Italiassa, kun kaksikko sijoittui Tuscan Rewind -rallin yleiskilpailussa kahdeksanneksi. Italian rallimestaruudesta taisteli kaksi kuljettajaa ja mestaruusratkaisusta kilpailun viimeisellä erikoiskokeella tuli äärimmäisen dramaattinen.

Tuscan Rewind -ralli oli Italian rallisarjan, sekä Italian sorarallisarjan kauden viimeinen osakilpailu. Kilpailussa ajettiin yhdeksän erikoiskoetta sorateillä, yhteispituudeltaan reilut 92 kilometriä. Suomalaisedustuksesta kilpailussa vastasi Emil Lindholm, 24, joka kilpaili italialaisen HK Racing -tiimin Skoda Fabia R5 -autolla.

Kun karavaani saapui kuuden ajetun erikoiskokeen jälkeen kilpailun ainoalle huoltotauolle, oli Lindholmin ja kartanlukija Mikael Korhosen sijoitus yleiskilpailussa kuudes, eron ollessa kärkeen reilut puoli minuuttia. Heti huoltotauon jälkeisellä, kilpailun seitsemännellä erikoiskokeella, Lindholm koki epäonnea. Sijoitus erikoiskokeella oli vasta 42. ja kokonaistilanteessa espoolainen GRX-tiimin kuljettaja putosi kymmenenneksi.

– Eipä se epäonni meitä vieläkään jättänyt. Automme tukivarren pultti oli niin löysällä, että tukivarsi pääsi liikkumaan ja automme kiemurteli pätkillä eteenpäin. Muutaman sijan menetimme, Lindholm harmitteli tiedotteessaan.

Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Lindholm nousi pari sijaa ylöspäin, saapuen maaliin lopulta sijalla kahdeksan. Eroa kärkeen kertyi reilut puolitoista minuuttia.

– Viides tai kuudes sija olisi ollut täältä realistinen tulos. Hienoja teitä ja kokemus oli sen puoleen hieno. Tiet olivat vaihtelevia. Lyhin ek oli hitain ja teknisin, keskipitkä nopeahko ja tekninen ja rallin pisin ek sellaista jouheaa soratietä alusta loppuun. Kiva kisa ja testimielessä onnistunut reissu, Lindholm korosti.

Tulostakin tärkeämpää Lindholmille, intialaisen rengasvalmistajan MRF:n testikuljettajalle, oli maaliinpääsy ja sen myötä tuoda äärimmäisen tärkeitä kilometrejä MRF:lle sen testityössään eurooppalaisissa ralleissa. Varsinkin, kun nyt olosuhteet Italiassa tarjosivat MRF:lle jotain ennen kokematonta.

– Alueella satoi eilen ja tänään oli tuulista ja kylmää. Lämpötila pyöri viiden ja kahdeksan asteen välillä plussalla. MRF:n sorarenkailla ei ole koskaan ajettu näin kylmissä soraralliolosuhteissa. MRF sai sorarallirenkaistaan tärkeää tietoa ja se olikin rallimme päätavoite, Lindholm muistutti.

 

Italian rallimestaruuden tänä vuonna voitti Citroen-kuljettaja Andrea Crugnola (Kuva: ACI Sport).

 

“Virheistä on otettu opiksi”

Yleiskilpailun voittoon Tuscan Rewind -rallissa ajoi viidelle erikoiskokeelle pohja-ajan kellottanut bolivialainen Marco Bulacia Wilkinson, 20, joka samalla varmisti myös Italian sorarallisarjan mestaruuden. Toiseksi sijoittunut Andrea Crugnola, 31, puolestaan kruunattiin Italian rallisarjan mestariksi, hänen noustuaan viimeisessä osakilpailussa pisteissä ohi hallitsevan mestarin Giandomenico Basson.

Kokenut 47-vuotias Basso, joka kilpaili Lindholmin tiimikaverina HK Racing -tiimissä, starttasi kauden viimeiseen osakilpailuun pistejohtajana, neljän pisteen turvin (49-45) Crugnolaan nähden. Kun ajamatta oli enää Tuscan Rewind -rallin ja samalla koko kauden viimeinen erikoiskoe, oli Crugnola kilpailussa toisena ja Basso kolmantena. Kaksikko oli kuitenkin kuittaamassa ykkös- ja kakkossijan pisteet, koska Wilkinson ei Italian rallisarjan pisteistä kilpaillut.

Ykkössijan pisteet olivat nostamassa Crugnolaa 67,5 pisteeseen, kun taas Basso oli päätymässä kakkossijan pisteiden myötä 67 pisteeseen. Basson ainoa mahdollisuus mestaruuteen viimeisellä erikoiskokeella oli enää siinä, etä Crugnola putoaisi tuloksissa hänen taakseen. Toisin kuitenkin kävi, Crugnola selviytyi maaliin, kun taas Basson taival päättyi renkaan irtoamiseen ja keskeytykseen. Edellisessä osakilpailussa Basso oli keskeyttänyt kilpailun toiseksi viimeisellä erikoiskokeella ulosajoon ylivoimaisesta johtoasemasta.

Crugnolalle nyt tullut Italian mestaruus oli uran ensimmäinen. Vuonna 2018 hän sijoittui loppupisteissä kolmanneksi ja viime vuonna toiseksi, joten ylöspäin suuntautunut tuloskäyrä sai tänä vuonna jatkoa Crugnolan toivomalla tavalla. Italian vuoden 2020 rallimestareista mainita pitää ehdottomasti myös Paolo Andreucci, 55, joka valloitti kaksivetoisten mestaruuden. Mestaruus oli Andreuccille Italian rallisarjassa jo uran 12.

Lindholmille nyt ajettu kilpailu oli kauden viimeinen. Viime vuosina ahkerasti kilpaillut Lindholm osallistui tänäkin vuonna yhteensä 12 eri kilpailuun, Suomen lisäksi Ruotsissa, Italiassa, Latviassa, Portugalissa ja Unkarissa, vaikka koronapandemia omat haasteensa toimintaan asettikin.

– Jossain kohtaa näytti siltä, että talvikauden jälkeen emme aja ainoatakaan rallia. Ajoimme kuitenkin viisi SM-rallia, yhden MM-rallin, neljä EM-rallia ja kaksi kansallista rallia Italiassa. 12 rallia on olosuhteet huomioiden hyvä määrä ja kiitos siitä kuuluu kaikille yhteistyökumppaneillemme. Pystyimme hyviin tuloksiin ja ek-aikoihin. Parannettavaa jäi, virheistä on otettu opiksi ja ensi kaudella jatketaan uudella innolla, Lindholm päätti.

Tuscan Rewind 2020 yleiskilpailun lopputulokset

1) Marco Bulacia Wilkinson (BOL) Skoda Fabia Rally2 Evo 55.02,4
2) Andrea Crugnola (ITA) Citroen C3 R5 + 13,5
3) Alberto Battistolli (ITA) Skoda Fabia Rally2 Evo + 42,9
4) Jean-Baptiste Franceschi (FRA) Skoda Fabia R5 + 49,2
5) Giacomo Costenaro (ITA) Skoda Fabia Rally2 Evo + 55,9
6) Tony Cairoli (ITA) Hyundai i20 R5 + 1.20,1
7) Enrico Oldrati (ITA) Skoda Fabia R5 + 1.31,0
8) Emil Lindholm Skoda Fabia R5 + 1.36,4
9) Marco Signor (ITA) Volkswagen Polo GTI R5 + 1.47,0
10) Alessandro Taddei (ITA) Hyundai i20 R5 + 1.51,4

Wilkinsonin keskinopeus: 100,4 km/h
Pohja-ajat: Wilkinson 5, Crugnola 3, Franceschi 1

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Emil Lindholmin kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com