Jari Huttunen Italiaan tehdastallin väreissä – “Tiesin odottaa tälläistä komennusta”

30.7.2020 / 11:09
Jari Huttunen ajoi Rally Bohemiassa Tshekissä kolmanneksi (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Marcus Grönholmin suojatti, GRX-tiimin Jari Huttunen, yhdessä kartanlukijansa Mikko Lukan kanssa osallistuvat tulevana sunnuntaina Italiassa ajettavaan Alba Ralliin, jossa taso R5-autojen luokassa tulee olemaan äärimmäisen kova.

Jari Huttusen, 26, lähes viiden kuukauden mittainen kilpailutauko päättyi pari viikkoa sitten, kun kiuruveteläinen osallistui Tshekissä ajettuun Rally Bohemiaan. Huttunen ja kartanlukija Mikko Lukka johtivat kaksipäiväistä kilpailua avauspäivän jälkeen, mutta tiimin tekemät säätökokeilut toisena ajopäivänä veivät auton ajettavuutta huonompaan suuntaan. Sijoitus oli kuitenkin kovatasoisessa kilpailussa hienosti kolmas.

– Pari pidempää taukoa urallani on jo aikaisemmin ollut, joten ajomoodiin pääseminen Tshekissä ei tuottanut hankaluuksia. Tauon aikana tuli ajettua enduroa, sekä kartingia. Pysyi ajosilmä hereillä, Huttunen kommentoi Hyundai Suomen kotisivuilla.

Huttunen sai Tshekissä heti hyvän ajofiiliksen päälle, noustuaan jo toisella erikoiskokeella yleiskilpailun kärkipaikalle. Johtoasema ensimmäisen ajopäivän jälkeen oli jo siksikin kova suoritus, että Bohemia Rallin kahdeksankertainen voittaja Jan Kopecky oli ajanut ennen kotikilpailuaan yhden pienemmän rallin ja tosiaan Huttusen edellinen kilpailu oli ollut helmikuinen Ruotsin MM-ralli.

– Olen ollut tyytyväinen siitä, että miten oma ajoni pitkien taukojen jälkeen on aina lähtenyt kulkemaan. Itse nautin siitä, että mitä kovempi paikka on, sitä rentoutuneempi olen. Kun lähden ajamaan, niin lähden aina ajamaan voitosta, Huttunen korostaa.

Koronapandemia pisti monen muun urheilulajin tavoin myös autourheilussa kilpailukalenterit kokonaan uusiksi. Huttusella oli omat konstinsa pitää kuntoa ja ajotuntumaa yllä pitkän tauon aikana.

– En ole sali-ihmisiä, lähden mieluummin ulos lenkille tai hiihtämään. 15 vuoden jälkeen tuli hankittua “Pleikkari”, jolla ajelin tauon aikana kavereitteni kanssa lähinnä legendaarista Dirt-rallipeliä. Lisäksi minulla on pienimuotoista autokorjaustoimintaa Kiuruvedellä, joten tekemisen puute ei päässyt yllättämään, Huttunen taustoittaa.

 

Jari Huttunen ja kartanlukija Mikko Lukka kilpailevat sunnuntaina Italiassa, Alba Rallissa (Kuva: Honza Fronek).

 

“Onneksi saimme Viron MM-rallin tilalle”

Tulevana sunnuntaina Huttunen ja Lukka ovat tositoimissa Italiassa, missä ajetaan kovatasoinen Alba Ralli. Ruotsin MM-rallissa ja Rally Bohemiassa Huttunen oli mukana puolalaistiimin Hyundailla, mutta Italiassa alle tulee Hyundain tehdastallin kalusto ja viimeisimmät päivitykset omaava i20 R5 -testiauto. Huttusen mukaan kyseinen kilpailu on osa Hyundain R5-auton kehitysohjelmaa.

– Tiesin odottaa jotain tällaista komennusta Ruotsin MM-menestyksen jälkeen. Asfaltilla on kiva ajaa kilpaa vaikka sora ja lumi ovat lähempänä sydäntäni, Viron MM-rallissa jälleen puolalaistiimin kalustolla kilpaileva Huttunen kuvailee.

Alba Rallin ja Viron MM-rallin lisäksi Huttusen syksyn ohjelmaan sisältyy Puolan rallisarjan osakilpailuja, joista Rajd Rzeszowski on edessä jo heti Italian reissua seuraavana viikonloppuna.

– Syksyn ralleista odotin erityisesti Walesin MM-rallia, mutta korona peruutti tämänkin kilpailun. Onneksi saimme Viron MM-rallin tilalle. Uskon, että edessä on hyvä kilpailu. Tiet Virossa ovat nopeita hiekkapohjaisia teitä. Katsotaan miten käy. Kärkipaikasta lähdemme sinnekin ajamaan, Huttunen vakuuttaa.

Alba Rallissa ajetaan yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan 102,9 kilometriä. Ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy sunnuntai-aamuna kello 9.18 Suomen aikaa ja viimeinen erikoiskoe puolestaan samaisen päivän iltana kello 18.29. R5-autoja mukana on peräti 32 kappaletta, joista 17 auton keulassa komeilee Hyundain logo.

Huttunen saa vastaansa muista Hyundai-kuljettajista muun muassa Hyundain tehdaskuljettajat rallin MM-sarjasta, Dani Sordon, sekä Craig Breenin. Hyundailla kilpailevat myös Ole Christian Veiby, sekä Italian EM-rallissa viime viikonloppuna seitsemänneksi sijoittunut Gregoire Munster. Isäntämaan kuljettajista mainita pitää ehdottomasti rallin kolminkertainen Euroopan mestari ja viime vuoden Italian rallisarjan kakkonen Luca Rossetti, joka kyllä – myös ajaa Hyundaita.

Andrea Nucita (Hyundai) sijoittui viime vuonna EM-sarjassa ERC2-luokassa toiseksi. Corrado Pinzano (Volkswagen Polo GTI R5) ja Andrea Carella (Skoda Fabia Rally2 Evo) ovat puolestaan italialaisia kuljettajia, jotka ovat nakuttaneet hyviä sijoituksia viime vuosina kotimaansa sarjoissa. Varsinaisen Alba Rallin ulkopuolella omassa erikoiskilpailussaan nähdään useita WRC-autoja ja heidän joukossaan myös Hyundain Ott Tänak, sekä Thierry Neuville.

Lue myös! Huttusella hurja tilanne Bohemia Rallin voittotaistelussa – “Lauantai lähellä täydellistä” (13.7.2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit