Jari Huttunen teki rallin MM-sarjan historiaa – “Aika oli huikea ja yllätys”

15.2.2019 / 23:42
Jari Huttunen on ollut hyvässä iskussa Ruotsin MM-rallissa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Ruotsin MM-rallissa perjantain viimeisellä erikoiskokeella tehtiin rallin MM-sarjan historiaa ja siitä vastasi Jari Huttunen.

Sosiaalisessa mediassa rallia seuraava yleisö epäili pitkään, että kyseessä olisi ollut ajanoton osalta virhe. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan ihan oikeasti WRC2-luokassa Skoda Fabia R5 -autolla kilpaileva Jari Huttunen yhdessä kartanlukijansa Antti Linnakedon kanssa täräyttivät kahdeksannelle erikoiskokeelle koko porukan nopeimman ajan. Ja koko porukalla tarkoitetaan tässä kohtaa siis kaikkia mukana olevia kilpailijoita, ei vain WRC2-luokkaa.

– Aloitettiin varovasti aamulla ja yksi rengasrikko, mutta iltapäivä oli hyvä. Viimeisen erikoiskokeen aika tottakai oli huikea ja yllätys. Pitkä päivä huomenna edessä, WRC2-luokassa kolmantena oleva Huttunen kirjoitti Twitter-tilillään perjantain ajopäivän päätteeksi, kun oli kukistanut viimeisellä erikoiskokeella kaikki WRC-kuljettajat.

Rallin MM-sarjassa on aiemminkin tehty R5-luokan autolla erikoiskokeen pohja-aika, mutta ei koskaan niin sanotulla normaalilla erikoiskokeella, mitä Huttusen tapauksessa Torsby edustaa. Aiemmin, kun R5-luokan autolla on ajettu MM-rallissa erikoiskokeen pohja-aika, on kyseessä ollut yleisöerikoiskoe, keinotekoinen kaupunkiin rakennettu “keilojen pyöritys”.

Torsbyn erikoiskokeella kärkikymmenikköön mahtui peräti kuusi WRC2-luokan kuljettajaa, joten selvää oli, että tässä kohtaa R5-luokan autoilla kilpailevat kuljettajat hyötyivät olosuhteista. Se ei tietenkään poista piiruakaan glooriaa Huttusen suoritukselta, suoritus, joka jää ikuisiksi ajoiksi rallin MM-sarjan historiaan. Kyseessä oli samalla myös Huttuselle uran ensimmäinen pohja-aika rallin MM-sarjassa.

Ruotsin MM-ralli jatkuu lauantai-aamuna kello 8.44 Suomen aikaa. Ohjelmassa on kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 126 kilometriä. Huttusen ero WRC2-luokkaa johtavaan Ole Christian Veibyyn on 28,3 sekuntia, kun taas toisena ajava Johan Kristoffersson on 3,8 sekunnin päässä.

Ruotsin MM-ralli ja EK8 Torsby tulokset

1) Jari Huttunen (Skoda) 5.50,0
2) Esapekka Lappi (Citroen) + 0,3
3) Ott Tänak (Toyota) + 3,2
4) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 4,8
5) Mads Östberg (Citroen) + 7,5
6) Kalle Rovanperä (Skoda) + 7,6
7) Elfyn Evans (Ford) + 7,9
8) Johan Kristoffersson (Volkswagen) + 8,8
9) Ole Christian Veiby (Volkswagen) + 8,9
10) Nikolay Gryazin (Skoda) + 10,7

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit