Jari Ketomaan tähtäimessä Suomen MM-ralli Fordin uudella R5-autolla

24.3.2019 / 18:00
Jari Ketomaa Kouvolan SM-rallissa helmikuussa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjaan tänä vuonna täysipainoisesti paluun kymmenen vuoden tauon jälkeen tehnyt Jari Ketomaa saatetaan nähdä kesällä Suomen MM-rallissa Fordin uuden R5-ralliauton ratissa.

Vuosina 2006, 2007 ja 2009 rallin SM-sarjassa Suomen mestaruutta juhlinut Jari Ketomaa, 39, teki paluun kotimaiseen arvosarjaan täysipainoisesti tänä vuonna, kun mikkeliläinen perusti oman kahden auton tiimin. Ketomaa itse on ajanut alkukauden SM1-luokassa Ford Fiesta R5 -autolla, kun taas tiimin toinen kuljettaja, Ajari Piironen, 19, on SM-sarjan debyyttikaudellaan kerännyt kokemusta SM3-luokasta Ford Fiesta MK8 R2T -autolla.

Huhtikuussa 40 vuotta täyttävä Ketomaa joutui keskeyttämään kauden avausosakilpailussa Rovaniemellä tammikuussa, Kouvolasta helmikuussa tuli neljäs sija ja Joensuusta maaliskuussa kauden ensimmäinen palkintosijoitus kolmannen sijan myötä. SM1-luokan pisteissä Ketomaa on talvikauden jälkeen neljäntenä. SM-sarjan SM1-luokkaa on viime vuodet dominoinut automerkeistä Skoda ja tänä vuonna Volkswagenilla voitettiin kaksi osakilpailua kolmesta. Vieläkö Fordilla ehtii?

– Ehtii, ehtii. Tietenkin ehtii, Ketomaa naurahti UrheiluUutiset.comin haastattelussa Joensuun SM-rallin jälkeen pari viikkoa sitten.

Ford Fiesta R5 -auton ensimmäinen versio tuli markkinoille vuonna 2013 ja sillä on saavutettu vuosien saatossa hienoa menestystä niin eri kansallisissa sarjoissa, kuin myös rallin MM- ja EM-sarjassakin. MM-sarjassa Fordin R5-autolla on voitettu vuosina 2013-2019 WRC2-luokassa 16 osakilpailua ja EM-sarjassa yleiskilpailu 18 kertaa. Viime vuonna Alexey Lukyanuk ajoi Euroopan mestariksi Ford Fiesta R5 -autolla.

Ketomaan käytössä nyt oleva auto otettiin kilpailukäyttöön loppuvuodesta 2016 Latviassa, mutta sillä on kilpailtu varsin säästeliäästi. Rallin tietokantapalvelu eWRC:n tietojen mukaan kyseisellä autolla on takanaan alle kymmenen kilpailua ja esimerkiksi vuoden 2017 osalta ei löydy lainkaan kilpailutietoja. Ketomaan mukaan autoon on tulossa lopputalven aikana merkittäviä parannuksia.

– Tähän nykyiseen tulee ainakin uusi moottori ja saadaan sitä kautta ihan viimeisimmät “speksit” käyttöön, tässä autossa kun ei sitä viimeisintä konetta ole. Tässä vaiheessa tähän autoon kun saadaan voimaa lisää ja painopistettä vähän erilaiseksi, niin ei ole mitään epäilystäkään etteikö olla kärjessä, Ketomaa vakuuttaa.

Fordilta on tulossa kesällä täysin uusi R5-luokan ralliauto ja UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan ensimmäiset asiakkaat tulevat vastaanottamaan uutuuden käyttöönsä heinäkuussa. Näin ollen mahdollinen debyyttikilpailu saattaakin olla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettava Suomen MM-ralli ja Ketomaa vahvistaakin, että myös hänen tähtäimessään on osallistua uudella autolla tähän Keski-Suomen legendaariseen sorasirkukseen.

– Uusi auto tulee meille, katsotaan missä vaiheessa se saadaan. Kyllä meillä tavoite on sillä Neste Rallissa ajaa, mutta se on nyt vielä muutamasta asiasta kiinni, että miten se tulee loppujen lopuksi menemään. Toivotaan, että se onnistuu, urallaan 11 kertaa Suomen MM-ralliin osallistunut Ketomaa päätti.

 

 

Lue myös! M-Sportilta uusi R5-luokan ralliauto heinäkuussa – Debyyttikilpailu Jyväskylässä? (19.1.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit