Jaro Kinnunen palasi voittajaksi Tunturirallissa – “Isot virheet piti välttää”

29.1.2018 / 22:02
Jaro Kinnunen on nyt kaksinkertainen luokkavoittaja Tunturirallissa (Kuva: Toni Ollikainen / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Arctic Lapland Rallissa, Tunturirallissa, SM3-luokassa koettiin dramaattinen käänne, kun luokan nopein kuljettaja, kahdeksan pohja-aikaa 11 erikoiskokeelle ajanut Anssi Rytkönen, sai kolmen minuutin aikasakon ja tämä nosti luokan ykköseksi Jaro Kinnusen.

Kaudella 2016 SM3-luokan Suomen mestaruuden voittanut ja viime kaudella loppupisteissä viidenneksi sijoittunut Anssi Rytkönen ajoi Tunturirallissa perjantain viidelle erikoiskokeelle jokaiselle pohja-ajan ja saapui yötauolle 17,1 sekunnin johtomarginaali hallussaan. Toisena oli tässä vaiheessa Niko Mäkinen ja kolmatta sijaa piti hallussaan Jaro Kinnunen, 23,4 sekuntia kärkeä perässä.

Myös lauantain erikoiskokeilla Rytkösen meno jatkui vahvana ja suurimmillaan johtomarginaali kävi reilussa puolessa minuutissa. Iltapäivän lenkillä Rytkönen yhdessä kartanlukijansa Juho-Ville Koskelan kanssa sortui virheeseen siirtymäosuudella ajettuaan liian aikaisin aikatarkastusasemalle. Aikasakkoa tuli kolme minuuttia ja selvää oli, että tämä tiesi putoamista ulos kolmen kärjestä.

Voittoon nousi siis Kinnunen, jolle tämänvuotinen Tunturiralli oli uran kahdeksas. Vuonna 2012 Kinnunen oli SM2-luokassa toinen, 2013 SM3-luokassa kolmas ja vuonna 2015 tuli SM3-luokan voitto, jonka Jarospeed-tiimin kuljettaja nyt siis uusi. Aivan kuten kolme vuotta sitten, niin myös tämän vuoden Tunturirallissa Kinnunen kilpaili Peugeot 208 R2 -autolla, kun vuosina 2016-2017 hänet nähtiin Hondan ratissa.

– Päätarkoitus oli, että isot virheet piti välttää. Alku otettiin aika varovasti, mutta ero kärkeen oli silti maltillinen. Tiet olivat melko huonossa kunnossa ja se olikin kovaa rääkkiä renkaille ja autolle. Perjantai-illan pätkät sujuivat jo ajollisesti paremmin, mutta kärkiaikoihin ei ylletty. Toisen kisapäivän aamuna laitettiin kaasu pohjaan ja teimme pohja-ajan. Pari tilannetta mahtui pätkälle mutta päästiin kuitenkin läpi, Kinnunen kertaa kisaansa tiedotteessa.

Kinnunen ja kartanlukija Tuukka Shemeikka nappasivat voiton lopulta 38 sekunnin erolla Mäkiseen nähden. Jussi Lindberg oli kolmas, mutta eroa kärkeen kertyi jo yli kaksi minuuttia.

– Auto pelasi lähes moitteitta koko ajan, mutta ennen seuraavaa kisaa täytyy tehdä pientä säätöä ajettavuuden puolelle. Niillä muutoksilla, sekä kuskin hanskoista saadaan lisää vauhtia, joten Mikkelissä ollaan varmasti myös vauhdillisesti kärjessä, Kinnunen päätti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelin ympäristössä 16.-17. helmikuuta.

Arctic Lapland Rally 2018 SM3-luokan lopputulokset

1) Jaro Kinnunen (Peugeot) 2.23.52,7
2) Niko Mäkinen (Ford) + 38,0
3) Jussi Lindberg (Renault) + 2.09,6
4) Henri Hokkala (Ford) + 2.10,8
5) Anssi Rytkönen (Peugeot) + 2.11,2
6) Lauri Joona (Ford) + 2.31,0
7) Heikki Leinonen (Peugeot) + 4.10,6
8) Patric Öhman (Ford) + 6.00,3
9) Aleksi Röyhkiö (Renault) + 9.15,1

Kinnusen keskinopeus: 106,2 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Rytkönen 8, Kinnunen 3

Lue myös!

Pietarisen sensaatiomaiset esitykset saivat jatkoa (29.1.2018)
Ruotsalaiselle kuudes kerta toden sanoi (29.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit